Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2015 17:32 - Тенчо Попов пред Фрог: Епир и Солун са български, доказва го монета
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 2653 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.03.2015 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://frognews.bg

 

Тенчо Попов пред Фрог: Епир и Солун са български, доказва го монета   image
  Тенчо Попов






Бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов, който е нумизмат от 40 години, разполага с факти, че Солун и Епир са били част от нашата територия. С помощта на монета той доказва, че Иван Асен е превзел целия Епир заедно със Солун и като управител там е сложил Мануил. Това е станало след Клокотнишката битка. Уповавайки се на монетите, той развенчава истинността и на други исторически събития, за които разказва пред Фрог нюз.


- Г-н Попов, твърдите, че Солун е бил част от българската територия.  Какви са вашите доказателства?

 

- През 2013 година на един аукцион в САЩ се появи монета, която беше грешно описана като издание на Ангелите  – последните византийски императори преди превземането на Константинопол през 1204 година от  латинците през IV кръстоносен поход. Монетата е известна и е описана в нумизматичната литература като издание на Мануил Комнин Дука в Солун от 1230 до 1237 година. На монетата от лявата й страна е деспота, от дясната – царска фигура, която коронясва деспота. В литературата е описана като монета на Мануил със Свети Константин. Единственият светия от царски произход е Константин Велики. От всички публикувани екземпляри е виден само надписът при лявата фигура на Мануил, при дясната фигура няма запазен надпис. Новопоявилата се монета за първи път показва надписа и от другата страна. Там пише ЦР Асен, т.е. Цар Асен. Това преобръща историята – показва, че след 1230 г. , след Клокотнишката битка Иван Асен е издигнал Мануил- брата на победения Теодор Комнин Дука, в деспотско достойнство и му е възложил управлението на Солун. Така че той е деспот от българския царски двор, което практически означава, че Иван Асен е превзел целия Епир заедно със Солун и е управлявал новозавзетите територии чрез своя деспот Мануил.. Целият Епир и Солун са част от българската държава. Историята на победената Солунска империя и досега е едно бяло петно. Дори се водят научни спорове дали Мануил управлява като деспот на своя брат или като император. Всички небългарски византолози твърдят, че България никога не е владяла Солун. Всъщност тази монета потвърждава написаното в българските извори. Такъв извор за българската история е колоната на Иван Асен, която се съхранява в църквата „Свети 40 мъченици”. В житието на Света Петка, писано от патриарх Евтимий век и половина по-късно, също се казва, че Иван Асен е превзел Солун.

 

Имаме и друг автентичен паметник, доказващ тази теза. Това е грамотата, дадена за свободна търговия от Иван Асен на Дубровник, където се казва, че дубровнишките търговци могат да търгуват свободно в неговото царство от Видин през Търново,  Средец, Драч и Солун. Всички тези извори не са използвани пълноценно от западната византология.

Монетата всъщност е първото автентично материално доказателство за това, какво се е случило със Солун след 1230 година. Иван Асен е завладял Солун и цяла Тесалия и е възложил на Мануил, правейки го деспот на българския царски двор, да управлява Солун от името на българския цар. Това преобръща и друга представа – че през 13–ти век деспотите нямат управленски функции. Тезата се опровергава от историческите реалности. Михаил II управлява целия Епир след 1252 година, когато става деспот  на Йоан III Дука Ватаци . Синът на Теодор Комнин- Йоан Дука, сваля императорските знаци от себе си и приема деспотско достойнство от същия Йоан III Дука Ватаци през 1241 година, след смъртта на Иван Асен. Новото познание, което ни дава монетата, обяснява съвсем логично всички събития в Солун, защото когато Иван Асен преговаря с Ватикана да ролучи от там независимост на българската църква, по същия начин и Мануил се обръща към Ватикана с идеята да признае върховенството на папата.  

Когато Иван Асен тръгва да преговаря с константинополския патриарх за независима българска патриаршия, преговорите започват с това българската църква да се върне първо в лоното на Константинопол, тъй като до тогава е била подчинена на Рим като българска архиескопия. По същото време и западните гръцки диоцези,разположени в управляваните от Мануил земи, също се връщат в лоното на константнополската патриаршия. Това потвърждава факта, че Мануил не е действал самостоятелно, не е водил външна политика, а е следвал политиката на българския цар. Монетата е изключително ценно свидетелство за това, което се е случило в България по това време и преобръща всички утвърдени от науката представи.

Един от най-известните византолози Божидар Ферианчич в прословутия си труд „Деспотите във Византия” изрично подчертава, че България никога не е владяла Солун през 13–ти век, но тази монета го опровергава. Ние имаме първото материално доказателство за това, че България е владяла Солун по време но Мануил Комнин. Монетата е корубеста, отсечена е от предната и задната страна с по 2 половинки –  2 половинки за лицевата страна и 2 половинки за опаката страна. Тази технология се е използвала в края на 12-ти и началото на 13-ти век. Категорично не е фалшификат, тъй като технологията за отсичане на корубести монети все още не може да бъде точно възпроизведена. Монетата носи белезите на отпечатване с два печата на опаката и лицевата страна, защото се разминават двете половинки при зрънчестия кръг и това е много видимо.

 

- Българските специалисти потвърждават ли тезата ви?

 

- Константин Дочев потвърди автентичността на монетата. Той е най-добрият специалист по средновековна нумизматика в България. Работи в института по археология на БАН. Монетата е забелязана и от Ross Glanfield  от Австралия, който поддържа сайт за късните византийски монети. Неговото мнение е същото - Иван Асен коронясва Мануил Дука като деспот.

 

- Вие сте известен като финансист. Откъде е този исторически интерес?

 

- Дядо ми е бил колекционер от 20- те години на миналия век и ме е обучавал още като дете. От 40 години имам интерес в областта. Наследил съм неговата колекция и съм я доразвил. Сега съм член на управителния съвет на Съюза на колекционерите. Опитът обаче идва след многогодишно вникване в историята до нейните най-дребни детайли.

 

- Какви са проблемите на българската средновековна нумизматика?

 

- Има няколко грешни идентификации на монети. Тодор Герасимов прави идентификация на едни монети, като ги приема за издание на Мицо. Мицо обаче е бил претендент за трона след смъртта на Михаил II Асен. Понеже Герасимов смята, че това са монети на Мицо, в българската история е записано, че Мицо е бил български цар през 1256 година за кратко. Това не е вярно, тъй като той е бил претендент и разбира се никога не е сякъл монети. Това са всъщност монети на Михаил II Асен. Има много спорни монети. Такива са сребърните монети на Михаил и Ирина. Те са известни още от 1850 година, но са са приписвани на Михаил II Асен. Въз основа на тези монети е направен извода, че Михаил като непълнолетен цар е управлявал под регентството на своята майка Ирина. Това също е записано в българската история. Тези монети не са на Михаил II Асен. В момента са отдадени на Михаил III  Шишман Асен, но и тази идентификация е грешна. Те са монети на Михаил Асен, синът на Йоан III Асен, който през 1304 г. е претендент за българския трон. Когато Теодор Светослав опитва да се наложи и да стане български цар, византийският император Андроник II му изпраща послание: „Да опразниш трона, защото се пада на Михаил Асен”. Михаил Асен е негов племенник. Майка му Ирина е сестра на Андроник. Опитват се да го наложат като български император и точно тогава са изсечени тези монети, които да пропагандират идеята, че Михаил е български цар. Освен с пропагандна цел те са изсечени и за да може да заплати с тях услугите на каталанските наемници. Планът е бил те да влязат в България и да го сложат на трона.

В Хрониката на Рамон Мунтанер се описва каталанската кампания в началото на 14-ти век във Византия. Там изрично е казано, че Андроник  II е искал да сложи Михаил Асен като цар на българите, като го противопостави на враждебния кам Византия  Теодор Светослав. От друга страна, всички известни колективни находки на тези монети  са укрити до 1310 година. В този интервал от 1300 до 1310 година няма български цар с името Михаил.

 

image

 Корубестата монета: Мануил с Иван Асен

 

 

image

 Монетата с ЧР Асен

 Интервю на Даниела Николова




 

 

     



Гласувай:
3



1. shtaparov - Допускам че наистина е така и дори ...
19.03.2015 18:19
Допускам че наистина е така и дори исках да покажа снимката на македонистите за да им засиля малко Българския патриотизъм,но не мога да видя убедително целия надпис- виждам само нещо като ЧРЪ IЬN ,което не знам как да го тълкувам и се опасявам,че те може да си намерят причина да оспорват точността на разчитането.
цитирай
2. marknatan - На монетата не е ясен надписа и ...
20.03.2015 03:53
На монетата не е ясен надписа и дали е цар асен така както би било написано на старобългарски/ хасань/ може и да е
и по скоро не е тук /от наличното неясно/ сравнен с златните печати и златната монета но има " сръбски " букви, т.е. това не е "гръцка" монета По дифолт тогава сръпска држава нема и това е спасило бгрпсотитутите да обяват тази минета за сръпска
Проблема на бг нумизматиката е, че не е обявила тази монета за сръбска това и е проблема на бгпроституцуята и ромунешкия тип нумизматика създадена за да подкрепя както винаги доказите на бг лайнометите за каквото се използват псевдописанията на т нар бг нумизматикакто е посочено правило по натаък
нямат една верна атрибуция и правилно е отбелязана грешната атрибуция
от монетите на ирина и асен до тези на т нар мицо и асеневци и всяосталное

Имаме и ДУК ГЕWРГИ който и той как а не е обявен за правсрпин е петото чудо на фатима Безсъмнене е приноса на психопата боцман доказал, че който има ДУК е Българин от м род

С едно изречение бглайнометите нямат нумизматика а само търгаши преписващи класификации на европксите проститути а вече такива като куето на павлов цитиращи и ромуншките нумизмати и хисторичари и атрибуцията на бугаротатарските издания на търновци

Ръководния фамилен принцип за европската проституция при научното и възстановявне на хисторито , важи само за хисторити на западняците ( напр БоРусия била " германска" защото минала зестра на брандебургския херцог б.а), и се прилага от бглайнометите само за европата, но насследстевните владениния на асеневци на Полуострва за бглайнометите не са български, а сръбски , защото научения фамилен принцип за европата не важел на Полуострова т е каквото и да е написало досега бгнумизмат е вследствие от предпоставените тези на бглайнометите , какъвто е случая с княжетсво валона

В темата за малкоизвестните бг княжества, посочих това на Вльора днешна Албания, нзависимото българско княжество Валона просъществува до 1417, когато внучката на Иван Асен, Рудина управлявала съвместно с майка си дъщерята на Иван Асен, наречена Комнина, впоследтвие и самостоятелно, не успява да го продаде на Венеция с цел защитата му от гъжвите на тураките
http://marknatan.blog.bg/history/2013/04/19/malko-izvestni-bylgarski-carstva-kniajestvo-valona.1102232
Под този асеневец преминава целия Епир и Солун

Бглайнометите са си отхранили и бгнумизматите, които следват по петите басняджиите восиранията си за доказ на хисторито Доскоро бг проституцита определяше една огромна група мнети от разглеждания перидо за т нар латински имитации След като европски лайнмет опрдели на основание че една част от латинските имитации били от по лоша изработка и качество на метала т е имитация на имитация или аргумента на европската проституция е е убава работа ама бълггарска и бгполуостровната проституцията воала и откри нови бълхарски монет "бг имитациите" на " латинските имитации"

Ма къде са отсичани в кой град бегепроститутите не знаят Едно е сигурно че не са издавани в Търново ма пак били бугарски !

защото местонамирането им е в беломоркса тракия главно на север до одрин и южна българия ! за рдост нан овците серафимки по нумизматичен път се доказва и от банпджиите че тураките били бугари кви други като бугарските имитации се намират само и главно в Туракия
и бг нумизматите диказват нумиз матрически че турките били българи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 341570
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930