Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 14:36 - Подиграваме се на македонците, а ние помним ли рода си?
Автор: drugi Категория: История   
Прочетен: 1624 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В България огромната част на населението има произход от Вардарска или Егейска Македония, от Източна Тракия, от Беломорието, от Западните пкрайнини, а дори и от днешна Албания и Косово.
До 1944 година хората са знаели произхода, помнили и почитали рода си. Десетки организации на бежанците от всички точки на българското етническо землище са се грижили да поддържат духа на българщината и спомена за родния край.
До 1944 година ...
Новата власт не просто не проявява разбиране, а директно започва да "чисти" тези организации една по една, абсорбирайки имуществото им и подлагайки ръководителите им на гонения. А по врема на "Културната автономия на Пиринския край" (насилствената македонизация)? Тогава е било не просто нездравословно, а опасно за здравето и живота да демонстрираш уважение към българския си род от Македония.

Аз съм един от малкото хора, които не намират в произхода си корени от Македония (там, докъдето знам рода си - около 150-200 години назад). Но Македония (както и Тракия и Добруджа) ми е болка, любов и вдъхновение.  
Днес изключително често срещам хора, които, като стане въпрос за Македония, ми казват "аз имам произход от Македония, ама не знам точно откъде". 
Представяте ли си колко жестока и кървава е била репресията, която е изличила спомена за произхода? Представяте ли си какво е коствало на родители, дядовци и баби на тези хора, да не спазят традицията и да не разкажат на своите деца и внуци откъде тръгва родът им, къде са нивите, които са орали, за да хранят домочадието, къде почиват костите на предците им...
Десетилетия наред се оформи традиция да критикуваме хората в Македония и да им се подиграваме. Да ги критикуваме за това, че са забравили корените си и да им се подиграваме заради глупостите, които са били принудени да учат повече от 70 години в условията на репресивна тоталитарност. И ги критикуваме тези, които не сме чували за "Кървавата Коледа", не знаем коя е Васка Зойчева или защо е загинала Мара Бунева; тези, които не сме чували за генерал Иван Колев, който (подобно на практиката в Македония) беше изключен от учебниците по история. В тези десетилетия се научихме да говорим за нашите роднини в Македония в трето лице, единствено число - като за чужди; забравихме за кръвта, пролята от македонските българи за национално обединение и за интелектуалците от там, които облагородиха науката и изкуството ни.
Когато критикуваме македонците, че са забравили българския си произход, е добре да се замислим дали ние, дето не знаем в кое село е погребан прадядо ни (не защото сме недостойни, а защото баба ни не ни е казала от страха да не пострада цялото семейство), сте по-стойностни българи.



Гласувай:
5



1. fenor - Не си единствен...
27.07.2017 11:51
... просто много българи не знаят родословието си.
цитирай
2. schumpov - Такава бе политиката на Партията. ...
07.10.2017 20:28
Такава бе политиката на Партията. Турците се гневят на България и на всички българи, че им сменили имената, но другаруват с комунистите ,които извършиха това. Същите тези комунисти преди това смениха имената на българите. Беше забранено да се използва като документ кръщелното свидетелство. За изваждане на паспорт се изискваше свидетелство за раждане , което се издаваше от Общинския съвет, и в него се записваха трите имена по следния начин: собствено- бащино- дядово, не фамилно а дядово. Така се появиха Иван Иванов, Димитър Димитров, Петър Петров и т.н. Първо отродиха македонците, после българите, а накрая и турците. Така принудително бе заличена родовата памет за много хора , а те комунистите от Заекови станаха Пирински , от Боклукови - Бокови и разни други, защото имаха причини за това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: drugi
Категория: Хоби
Прочетен: 2083852
Постинги: 824
Коментари: 2291
Гласове: 2201
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол