Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2019 10:06 - Борба докрай - четата на Георги Търпанов
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                  image

На 2 юни 1951г. в Сливенския балкан се състои легендарният бой на 106 горяни начело с последния славен сливенски войвода Георги Търпанов, наречен от народа Бенковски срещу 14-хилядна армия от милиционери и войници! Търпанов е легендарен горянски командир, патриот и антикомунист, борец за освобождението на България от комунистическо робство, въстанал с оръжие против комунистически режим и съветската окупация, ръководител на Втора Сливенска горянска чета - една от най-големите в историята на антикомунистическата въоръжена съпротива в България.

Георги Маринов Стоянов е роден през 1915г. в село Михайлово (днес Желю войвода), Сливенско. Живял в село Тополчане. Той е виден горянски командир, контролирал през 1950-1951г. Сливенския балкан и селата там.

Да въстанеш по това време с оръжие в ръка срещу въоръжената до зъби комунистическа власт за защита на своето име, чест, достойнство, имот, собственост - права, брутално погазени от комунистите след 9.09.1944г. е истински подвиг! Да водиш успешни боеве с малобройни сили означава, че си безгранично смел.
Командирските умения на този истински Сливенски войвода са безспорни, а успехите на четата му - големи и получават широк отзвук дори в чужбина. В края на май 1951г. радио "Горянин" съобщава, че в Сливенския Балкан се сформира въстаническа армия и хора от цялата страна тръгват натам.

Комунистическата власт е уплашена. 14-хилядна армия от милиционери и войници обгражда Сливенския Балкан, за да попречи на въстаниците да се присъединят към четата на Георги Търпанов. В ядрото на силите на МВР била елитната дивизия на Вътрешни войски, наброяваща 7000 човека. В нея имало дори танков батальон и дори дивизион "Катюши". В битката, преминала под прякото наблюдение на другаря Вълко Червенков, участват и авиодивизион, артилерийски полк и мотострелкови полк. Операцията командва вътрешният министър другарят Георги Цанков.

Голямата блокада на Сливенския Балкан е предприета на 1 и 2.06.1951г. Масираният артилерийски обстрел, съчетан с въздушни удари, не постигнал целта си срещу отряда от 106 горяни начело с Г. Търпанов.
Някои от горяните са избити, а другите заловени, осъдени на смърт и разстреляни. Общо убитите горяни при блокадата са 40 души. Стотици са арестувани, а някои са разстреляни на място без съд и присъда. През следващите дни били унищожени в сражения или разстреляни на място според различни данни между 200 и 250 души. Горяните успяват да изнесат всички свои ранени.

Командирът Г. Търпанов получава 12 огнестрелни рани, но въпреки това успява да изведе хората си на безопасно място. Спасява половината от личния си състав !
Няколко седмици по-късно четата на Г. Търпанов е преустроена и готова да се впусне в нова битка. Едва в края на 1951г. Г. Търпанов е заловен, осъден на смърт и екзекутиран на 2.12.1951г. Остава да блести името му и подвига за България.
Дълги години името му е забравено, а целият му род е репресиран.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1382907
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив