Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2019 09:43 - Боевете на Конната дивизия срещу руско-румънските войски
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 851 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

1.10.1916г. НАЧАЛО НА ОПЕРАЦИЯ ""ФЛАМЪНДА"". Боевете на Конната дивизия срещу руско-румънските войски.
Или как власите пак започнаха отново да се давят в Дунав, гонени от българските граничари и опълченци, а българските кавалеристи, командвани в един файтон от генерал Иван Колев, спешени и с конни атаки, под адския артилерийски огън на руския Черноморски флот отразиха бесните атаки на връхлитащите руско-румънски войски.
На 1.10.1916г. временното затишие на фронта в Добруджа е прекратено. Боевете са възобновени и закипяват с пълна сила.
Противникът започва ново настъпление.

Сериозна заплаха има за 1-ва Конна дивизия. Към 1.10.1916г. в състава й са 7 конни полка (Лейбгвардейски на Н. В., 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти, 6-ти, 9-ти), 1-ва конна батарея и малобройни пехотни части: 1-ва дружина от 16-ти пехотен Ловешки полк на майор Хр. Петков, 1-ва и 3-та колоездачна рота, 1-ва дружина от 6-ти маршеви полк, 2-ра дружина от 35-ти пехотен полк. С тези малобройни сили тя влиза в тежки боеве срещу настъпващите руско-румънски войски.

Под прикритието на артилерийския огън руско-румънските пехотни части започват да настъпват източно от жп линията. Гъсти румънски вериги настъпват от Топрахисар - Тузла срещу Конната дивизия, която заема височините около кота 90 и село Первели.
В хода на бойните действия става ясно, че на нейния участък са насочени главните усилия за пробив в отбраната. Тук действа цялата руска 3-та конна дивизия, която получава заповед да завладее станцията Кара Омер и да изтласка десния фланг на нашата армия на запад, отвъд жп линията, като по този начин я притисне към Дунав.

Положението е критично, защото врагът атакува, безспирно с превъзхождащи сили, постоянно получавайки подкрепления, покровителстван от адския огън на своята артилерия. Българската Конна дивизия заема една почти неукрепена линия, с набързо изкопани плитки окопи, в които се разполагат спешените кавалеристи, артилеристи пехотинци. При това българската кавалерия е няма дотогава опит във воденето на пеши бой.
По това време към 1.10.1916г. Конната дивизия е усилена с 6 пехотни роти, два спешени конни полка, 6 картечни есакдрона и 6 конни оръдия.
При артилерийския обстрел на нейните позиции на 1.10.1916г. артилерията й е задавена от противниковите батареи. Въпреки това конните батареи на капитан Георги Векилски с точния си огън забавят настъплението на румънската пехота. Нейният вериги са косени от огъня на нашите батареи и дават много жертви, но постоянно прииждат нови, които възобновяват настъплението. Българските предни части са отблъснати и румънците достигат на около километър от българската позиция.

Слеодбяд на 1.10.1916г. те настъпват отново. Посрещанати са от българските картечни ескадрони, които покосяват пехотните вериги на противника и те залягат на 400 метра пред окопите. Командването на противника хвърял поддръжките си в боя. С тях се опитва да обходи левия фланг на позицията на Конната дивизия в стика между нея и турския корпус.
Боят на 1.10.1916г. продължава целия ден. Въпреки постоянните си атаки противникът не успява да постигне пробив в българските позиции.
Този ден 1.10.1916. при село Первели (кота 90) Конната дивизия води нов паметен бой. Тук тя се изправя срещу бесните атаки на 5-та румънска пехотна дивизия, усилена с една румънска конна бригада и цялата руска конница. Целият ден боят в участъка на Конната дивизия продължава с неотслабваща сила. На 300 метра зад огневата линия върху кота 90 е щабът на дивизията. Времето е студено. Вали силен дъжд.

Генерал Иван Колев се чувства вече неразположен. Местността е гола. Няма никакви укрития и подслони дори за войник, камо ли за щаб на дивизия. Тогава решават за щаб да използват един файтон. Докарват го и разпрягат конете. Вътре във файтона, под вдигнатия му гюрлук се настанява началникът на дивизията, а под седалището, завити в платнища се наместват двамата му помощници заедно с радиотелеграфиста с апарата. От този импровизиран щаб във файтон цели две денонощия, въпреки умората и неразположението си генерал Иван Колев командва частите си, които водят люти боеве.

Този ден спешените ни кавалеристи записват серия от бойни подвизи. Подполковник тогава Л. Босилков разказва за подвига на картечарите, които този ден имат много работа: "В боевете при кота 90 на 1.10.1916г., когато Конната дивизия заедно с придадените й части, беше притисната от по-многочислен противник, 4-ти ескадрон от Гвардейският полк беше спешен със задача да удължи левия фланг на нашето разположение и да пречи на врага да разузнава и обхваща към този фланг. Към ескадрона беше придаден по-после и картечният ескадрон на ротмистър Ценов. След пладне положението започна да става доста тежко. Патроните на ескадрона се свършиха и врагът започна настъпление, като откри убийствен артилерийски, пехотен и картечен огън по цялата линия и успя да се приближи на 400-500 крачки.

Ротмистър Ценов не изгуби присъствието на духа, продължаваше да стреля със своите картечници, макар че всяко тяхно обаждане привличаше неприятелския артилерийски фугасен огън, целящ да унищожи този смел картечен ескадрон. По този начин настъплението на неприятеля беше спряно, докато се донесоха патрони и положението затвърдено".
В боя на 1.10.1916г. изпъква подвигът на 1-ви конен полк, който отначало е в резерв. Сложната обстановка в участъка на дивизията обаче налага хвърлянето му в атака. Противниковите войски се опитват да обходят левия фланг на дивизията и да се вклинят в стика й с турските войски.

В разгара на боя, когато патроните на бойците ни са привършили и левия фланг е застрашен, а войските ни започват да се колебаят, началникът на Конната дивизия генерал Иван Колев хвърля в атака 1-ви конен полк на полк. Никола Кметов. Под вихрен артилерийски огън, полкът се понася в галоп по калните ниви и връхлита румънските пехотни вериги. Бити от артилерията ни и атакувани от смелите кавалеристи, румънците побягват в паника. Поради разкаляната почва, в която конете затъват и голямото разстояние атаката на 1-ви конен полк търпи сериозни загуби, но постига целта си, защото противникът е разколебан и остава прикован в окопите на позицията си. Положението е закрепено окончателно вечерта с пристигането на една турска дружина и българска батарея.

Янко Гочевъ




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378599
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив