Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2010 17:12 - Измамата Wikileaks
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 12527 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 20.09.2012 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
“Wikileaks хвърли света в шок”, “Wikileaks извади кирливите ризи на световната политика” - това са само част от бомбастичните заглавия, които ни заливат през последните месеци, но едва ли някой се замисля че медала си има и обратна страна.
Как така изведнъж изтече толкова много “свръхсекретна” информация, кой я предостави на Асандж и какво ново и различно ни казва този сайт и каква е целта му в крайна сметка?

Освен че ще направи създателите на сайта милиардери каква друга полза има от Wikileaks?
Разкрития от типа че във България и Афганистан има корупция, че американските войници стреляли по невинни иракчани, че външният министър на Турция е смятан за заклет привърженик на идеята за нова Отоманска империя и обединяване на Балканите под турски флаг са все неща “Които ги знае всяко хлапе”.
 
Човек винаги трябва да бъде скептичен, когато изведнъж излезе наяве толкова много информация, която уж разкрива кой знае какви тайни, но всъщност не казва нищо съществено.
В българския вариант подобен е случая с Яни Янев , който непрекъснато "вади от ръкава" някакви "секретни" документи дадени му от "неизвестен" източник.

В 99% от случаите “изтичането” на информация, особено в големи размери, просто обслужва нечии интереси. Схемата в общи линии е следната – изведнъж се появявя някаква предполагаема заплаха за обществото като терористични атаки, изтичане на секретна информация и т.н. и правителството и стоящите зад него финансови кръгове, разбира се трябва да вземат мерки срещу тези "заплахи".

Тези мерки най-често се изразяват в ограничаване на свободата на гражданите, следене, подслушване и както е в случая с Wikileaks направо закриване и забрана на сайтове, който са неудобни за тези, който държат парите и властта. Всичко това се обяснява естествено със заплаха за националната сигурност и ред други мъгляви формулировки. Монтирането на камери на всеки ъгъл в градовете уж е с цел  осигуряване сигурността на гражданите, но реално си е чисто следене.Подобен закон според който, всеки гражданин разпространяващ интернет сайтове с “расистко ” съдържание го грози затвор, ще бъде приет в най-скоро време и във България.

Същия сценарии го гледахме през 2001г . с терористичните атаки на 11 септември срещу Световния Търговски център и Пентагона.
И тогава незнайно как разузнаването “пропуска” важна информация и предупрежденията за атентатите, атентаторите завършили кратък курс по пилотиране се справят отлично със задачата си и даже успяват да заблудят диспечерите в кулите за регулиране на въздушния трафик, изтребителите излитат от по-отдалечено летище и не успяват да прихванат навреме нападателите и ред още трудно обясними “пропуски” на службите по сигурността.

Отговора на американското правителство беше както се досещате  - “Борбата срещу тероризма”, която досега е глътнала стотици милиарди долари, а резултата от тази "борба" е направо незначителен и неясен. Проблемите с тероризма в Афганистан не се решиха, а се задълбочиха. Талибаните контролират значителна част от страната, а тя се превърна в най-големия производител на опиум в света. Американската армия продължава да търси Осама бин Ладен вече десета година и въпреки свръхмодерните си спътникови системи за следене, не успяват да го открият или може би не искат да го открият.

Следващата мишена беше Ирак със “страховитите си оръжия за масово поразяване”, които така и не се намериха.Страната има "демократично" управление, но цялата е в развалини, а стотици хиляди иракчани бяха убити или прокудени в чужбина през последните години.

Едно обаче е ясно, че всичките тези милиарди долари, които се наливат за въображаемата борба с тероризма, не отиват във въздуха, а в сметките на производителите и търговците на оръжие, които извличат най-голямата полза от всичко това.

За да може да се обясни на данъкоплатците / които плащат сметката / , за какво отиват тези колосални суми е нужно да се създаде образа на врага, по същия начин както по времето на комунизма на гражданите се обясняваше, каква заплаха представлява империализма за напредналото социалистическо общество и повечето неуспехи на това общество се приписваха на “подривната дейност” на въображаемия враг.

Като такъв напоследък най-често се използват разни мюсюлмански организации като митичната
“Ал Кайда” например, които едва ли имат и една стотна част от възможностите, които им се приписват да застрашат САЩ и “ Световния мир ”, но са нужни повече като “плашило” за масовата публика в Америка и Европа. Затова непрекъснато се говори за сблъсък на цивилизациите, за ислямската заплаха, тероризъм и т.н.

Сега според мен по същия начин се използва и “заплахата “ наречена Wikileaks, за да се приеме безболезнено закон / под предтекст че се застрашава националната сигурност / , според който правителствата и стоящите зад тях хора с пари и съответни интереси, ще могат да закриват без предупреждение неудобните за тях сайтове, които наистина имат какво да кажат и да подвеждат под съдебна отговорност лицата които пишат в тях.

Освен това се отвлича вниманието на публиката в изгодната за тях посока разкривайки “тайни”, които са общоизвестни, играейки си на демокрация, където уж всичко е възможно включително и изтичането на “секретна” информация.

Сайтове като Wikileaks могат да бъдат използвани и за натиск над определени компании и организации,като просто "изтече"  необходимата "информация" за тях.Отдавна е известно, че когато за една банка например, се пусне слух че ще фалира, вероятността това да се случи е много голяма, защото хората губят доверие в нея и започват да теглят влоговете си, което довежда до липса на ликвидни средства и съответно до фалит.Така чрез медиите те могат да бъдат държани под контрол.






Гласувай:
15




1. анонимен - Че то някога изобщо имало ли е "Свобода на словото"
28.12.2010 21:09
Че то кога е имало ли свобода на словото? при присъствието на комунисти във всевъзможните медии на България. А за световен мащаб какво да говорим.

Там отдавна си се знае че цензурата върлува не от години, а от десетилетия.

Така че нищо ново няма да внесат като закони, което да ни изненада.

Те си ги пишат законите, те си ги прилагат, но самите те не си ги спазват най-редовно. Но принуждават насилствено, останалата все още можеща да мисли с разума и интелекта си човечество, да ги спазват.

Но в крайна сметка. Не е виновен този който яде баницата, виновен е този който му я дава.

Не оневинявам и най-малко, разните му там самоназначили се супер сили и всевъзможни ционистки идиоти и лобита.
А обвинявам самите хора, който реват постоянно че им се отнема свободата на словото, и изобщо всевъзможните им свободи на достойно и човешко съществуване. А като им говориш, по много странна логика винаги застават зад хората, който им ограничават свободите, а теб те причесляват към лудите на който не трябва да им се обръща внимание.

Така че, омагьосаният кръг, си се завърта отново и отново, и цикъла се повтаря постоянно без да има доброволец, който да се опълчи качественно на тази световна самозабравила се върхушка, която тя определя какво да става в този свят на противоречие и алогизъм.
цитирай
2. tomcat - Добрър пост и обективен поглед в...
28.12.2010 21:38
Добрър пост и обективен поглед върху ситуацията.По всяка вероятност уикилийкс е поредната операция на западните елитистки кръгове с която целят може би цензура на свободният интернет и ограничаване на свободата на словото!
цитирай
3. анонимен - Вятър и мъгла
28.12.2010 21:48
Този сайт си е вятър и мъгла, гола вода, никому непотребна дрисня. Всъщност, потребен е (и то много) единствено и само на своите СЪЗДАЕТЛИ. САМО на тях! Защото това е всъщност нов начин за печелена на слава и пари от Мрежата.
цитирай
4. анонимен - Свободата на словото vs откровени клевети
29.12.2010 11:08
Радвам се, че не само аз гледам с подозрение напъните за "свободно слово" от страна на Уикилийкс. От друга страна, приемете, че не може всеки знаен и не знаен да се пише каквото реши и да нарича това свобода на словото. Ако някой целенасочено започне да уронва вашия престиж, разказвайки лъжи за вас, ще искате да можете да се защитите, да го накарате да спре, нали. Цензура е да не кажеш на хората, че има авария в Чернобил, но не е цензура да осъдиш някого за расистки обиди. и не вярвайте на всичко, което се пише ;)
цитирай
5. syrmaepon - Възможно е и това да е целта, но да се ...
29.12.2010 11:20
Възможно е и това да е целта,но да се цензурира всичко в интернет според мен е невъзможно.
цитирай
6. анонимен - то тоя Асандж е като нашето Яне.
29.12.2010 12:01
то тоя Асандж е като нашето Яне .
цитирай
7. scevola - Все пак е радостно, че не всички ядем ...
29.12.2010 13:55
Все пак е радостно, че не всички ядем доматите с колците, както се казва и в общи линии ни е ясно за какво става дума в Wikileaks. Абсолютно подкрепям тезата, че нищо случайно не се случва в медийното пространство, а още по-малко в случая с Wikileaks. Освен това е абсолютно вярно, че нищо ново не изтече като информация. Само обществени тайни. Поздрави за поста...
цитирай
8. ran - нещата, които знае всяко хлапе?
29.12.2010 14:16
Преди 9/11 много малко хора си представяха степента на сливане между правителствата и едрия бизнес. Срещу "Патриотичният акт" на Буш се изправи само един сенатор. След това започна да се създава опозицията - документални филми за "терористичния акт", много хора и организации задаваха въпроси и разкриваха корупцията. Тези същите, които сега подкрепят
Уикилийкс
защото сайта потвърждава документално нещата, които говорят от години.
Закони за забрана на свободното слово има още преди появата на Уикилийкс - справка Англия, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Франция.
"Поразителното" изтичане на документите от Държавния департамент показа много ясно, че дипломатите са клюкари, събиращи улики за манипулиране на другите държавни "елити". Липса на визия, идеи, предложения, анализи, характерни за истинската дипломация. Къде тогава се взимат политическите решения? Очевидно не и от правителствата, нали?
Уикилийкс създаде и организирана съпротива в интернет - от Анонимус, та до многобройни сайтове с подобни задачи. Отделно, вече всяко хлапе знае на чия страна са Амазон, Мастеркард, Виза, ПейПал и банките.
Та, нека не разсъждаваме като хлапета - дали Уикилийкс е провокация на елита, или не, това няма значение. Ефектът от течовете надхвърля всякакви "игрички".
цитирай
9. анонимен - само за удоволствието от спорта :)
29.12.2010 15:36
Ран, ти би ли подкрепил някой, когото смяташ за измамник и лъжец? И защо се изненадваш, че Пей пал Мастеркард и Виза застават зад интересите си? Не бъдете наивни бе хора, социализъм няма на този свят. Само борба.
цитирай
10. ran - вече подкрепям модела Уикилийкс
29.12.2010 17:09
именно защото в живота има само борба.
Амазон, Епъл, ПейПал и другите правят парите си от продажба на услуги. Отказът им от основна дейност едва ли може да се нарече защита на интересите им.
А, пък "измамник и лъжец"... хм ... черно-бялото мислене е характерно за неинформираните хора. Без значение дали липсата на информация се дължи на липса на свободно време или на липса на любопитство.
цитирай
11. internationalist - Напълно те,
29.12.2010 22:28
подкрепям непознати авторе, ако разрешиш ще го пре-публикувам в моят блог.Чакам разрешение. Просто и ясно, право куме та в очи.
Еееех,ако всички ги разбираха така нещата.
цитирай
12. gzahariev - Да.
30.12.2010 01:04
Добър коментар.
цитирай
13. анонимен - СУПЕР, НАПИСАНО....АМА...
30.12.2010 21:06
..КАТО ВИ ЗАЛОЖАТ БОМБА В МЕТРОТО/СОФИЙСКОТО/........ПАК СИ ГО ПРОЧЕТЕТЕ!
...ДАЖЕ ГО НАУЧЕТЕ ,НАИЗУСТ....!

В РУСИЯ, ИМ ГО ИЗИГРАХА В ТЕАТЪРА.....КАТО "ПИЕСКА"!!
...ИМАШЕ, МНОГО ГОЛЯМ УСПЕХ---ПИСАХА ЗА НЕГО ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ ПО СВЕТА!
ВИЕ ,ЧЕТОХТЕ ЛИ ГИ...???!
цитирай
14. анонимен - дали..
31.12.2010 03:53
ОК, да кажем, че може доста да се спекулира с основните причини за създаването на сайта. След като Американците успяха да скалъпят 9/11, значи са способни на всичко. Но все пак Wikileaks дава документални доказателства на теории, които до скоро бяха в полето на "конспирациите". Както изглежда, скоро ще изтече и още по-интересна информация, ако вземем в предвид този "тапет"/wallpaper/ от сайта им: http://wikileaks.ch/IMG/wallpapers/wall3.jpg
Ето ви и още нещо интересно,речта на конгресменът Рон Пол относно Wikileaks :
http://www.youtube.com/watch?v=ywoInPNXZJk
Поздрави!
цитирай
15. анонимен - Това е началото
02.01.2011 15:41
Това се казва -с един коршум два заека!
Предтекст да наложиш ограничение на свободата на словото.Наред с шараните съществуват и други,които разбират и асимилират словото,а те учат баламите да прогледнат и това не е изгодно за тези дето наливат пари в процеса на затъпяването.Нали знаете-като няма враг,трябва да си го измислим!
Глобализацията тече с пълна сила и такива процеси се стопират с разума на хората и от големи държави.Вече се обсъждат закони в Америка и Русия за ограничаването на земята за ползване на населението.Страшното иде и когато се събудим ще сме увити в пелените на собствения си непокизъм.
Трябва да се учим да мислим.В днешното време правдата винаги е най от зад.
цитирай
16. анонимен - Любомир,
04.01.2011 15:06
ти да не си от тези, които мислят,че американците сами са си разрушили небостъргачите на 11.9.?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1376298
Постинги: 412
Коментари: 710
Гласове: 1948
Архив