Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2011 14:54 - Гл. прокурор: Арестувайте и наказвайте за омраза
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1978 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 27.09.2011 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Главният прокурор Борис Велчев иска от подчинените си в цялата страна да дават приоритет на проверките за насаждане на омраза. Наказателни производства и предварителни проверки в прокуратурата за насаждане на омраза да се третират като приоритетни.

Такова указания е отправил главният прокурор Борис Велчев до всички началници на прокуратури в страната.

Произнасянето по тези случаи да става в най-кратки срокове, изисква Велчев.Велчев е изпратил указанията във връзка с възникналото обществено напрежение по повод събитията в село Катуница, съобщиха от Прокуратурата.

Велчев е дал указания и заради зачестилите масови прояви на граждани в различни населени места, съпътствани от нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата.

"Насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност съставлява престъпление от общ характер по раздел І от глава Трета на особената част на НК -- чл. 162 -- 163 НК.

При определени обстоятелства, проповядването на антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, осъществява и състава на чл. 108, ал.1 НК".

Борис Велчев призовава компетентните прокуратури да реагират на всеки представен пред тях законен повод, носещ информация за проява, която осъществява белезите на посочените по-горе престъпления.

Такива поводи могат да бъдат жалби и сигнали на граждани, държавни органи и неправителствени организации, публикации и изяви в средствата за масово осведомяване и глобалната мрежа, които са непосредствено възприети от органите на досъдебното производство.

При наличие на достатъчно данни за извършени престъпления компетентните прокуратури следва незабавно да започват разследване, а ако данните се нуждаят от допълване - да възлагат предварителни проверки в кратки срокове и във всички случаи да изискват резултатите от тях за преценка от прокурора.

Започналите по такива поводи наказателни производства и предварителни проверки следва да се третират като приоритетни и произнасянето по тях следва да става в най-кратки срокове.

"Следва да се укаже на компетентните органи на МВР, осъществяващи охрана на масовите мероприятия, да използват незабавно и в пълен обем правомощията си по чл. 63 ЗМВР и НПК спрямо извършителите на подобни прояви", нарежда главния прокурор.

Новина от vesti.bg

Ето как властта се бори с циганската престъпност - репресии по бързата процедура за протестиращите българи. С тези репресии нищо няма да постигнат, само ще озлобят още повече хората. Но те са достатъчно тъпи за да  разберат това.

Не се страхувайте и излезте на протестите.
Само така ще им покажем че сме народ, а не мърша.
А на изборите - среден пръст!





Гласувай:
5



1. zabavnata - Възмутена съм от главния прокурор!
27.09.2011 17:00
Да ни газят и да им благодарим освен, друго не ни остава...! Жал ми е за момчетата, които никога няма да видят изгрева на слънцето.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1387154
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив