Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 13:04 - Изгубеното поколение. Кой е виновен?
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 3540 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 10.10.2012 15:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Корените на голяма част от явленията, които наблюдаваме сега са именно в близкото минало. В общественото съзнание битуват доста митове за времето преди и сега”. Преди 1989г. и сега. Аз съм на 42 години и като се замисля по този въпрос, виждам че огромна част от простотиите, които наблюдаваме в момента, всъщност започнаха по времето когато аз бях ученик. Просто тогава те бяха в началният си стадий и бяха скрити под някакво покривало”. Нека да направим една бърза ретроспектива.

Сега се слуша чалга, а преди какво - сръбска чалга - Миле Китич и Мухарем Сербезовски и впоследствие - Тигре, тигре”, Радка, пиратка”, Камъните падати други подобни класики на музикалната култура. Ако бащата пие всяка вечер и пуска на касетофона Плава циганко и въобще не се интересува къде е детето му по това време, какво очаква след това да стане от него като порасне.

Децата стават такива каквито ги възпитат родителите и учителите.

Неслучайно и Ботев и други наши революционери, както и голяма част от ръководителите на ВМРО са били учители, а не някакви шмекери. На тях по-лесно ли им е било да възпитават учениците си в дух на българщина, в условията на турско робство или на сръбска и гръцка окупация и гнет, когато заради това че се определяш като българин може да загубиш главата си, във буквалният смисъл на думата.

Сега по-голямата  част от учителите са хора от моето поколение или от по-старото.

На какво учат те учениците си - на нищо - били уморени, малки им били заплатите, нямало какво да се направи.       Ако един учител не може да научи на нищо учениците си, по-добре е да си взима шапката и да си заминава, а не само да мърмори. Родителите пък нямали време да се занимават с децата си. С какво е заето това време всички знаем - салата с ракийка, мачове, филми и Формула 1.

90% от наборите си които срещам, представляват доста смешна картинка - увесили напред корема и абсолютно апатични към това, което се случва в държавата ни.
Ако ги питаш, как си, се започват едни оплаквания, мани- мани, по- добре недей.

Има ли ги, няма ли ги, на този свят, все тая.

Истината е, че комунизма е*а майката на хората, направи ги апатични, безволеви и мързеливи.

И то не само тези които се определят като комунисти, но за съжаление и на почти всички останали.

Научи ги, че те не трябва да мислят сами с главите си / Там, горе си има хора за тази работа /, да не поемат отговорности / Ти ли ще оправиш света / ,  да не поемат инициативата, да не изпъкват над  другите.

Учи мама, за да не работиш е лаф от онова време”, а не от сегашното.

Бизнес елитани  се състои в огромната си част  от бивши комунисти, ченгета и комсомолски секретари. Парите с които оперират, са им подарени от партията и те са по-скоро назначени за капиталисти, а не са се създали сами като такива. На какво ще научат те служителите във фирмите си - на далаверки, измами и простотия.

И най- лошото от всичко е, че тези пороци се предават от поколение на поколение, като в някакъв омагьосан кръг. Както се казва – “Крушата не пада по - далече от дървото”. Родителите предават на децата си своя сбъркан манталитет, глезят ги, задоволяват всичките им капризи и после се чудят защо стават такива.
Освен това те още от малки им внушават, че най-доброто за тях е да напуснат Родината си, защото тук нищо не ставало и нищо не можело да се направи.

Преди време в клуба в които се събирахме група националисти, дойде едно момче на около 15 години.     Оказа се доста свястно и нямаше нищо общо с представите ни за младото поколение - интересуваше се живо от история и много други неща, не пиеше и не пушеше. Примери за него бяха Ботев и Левски, а не Азис и Мишо Шамара. Разбира се, ние по-възрастните гледахме да му помагаме да върви напред. Имаше голямо желание да се занимава с тази дейност - идваше редовно на събранията, раздаваше листовки и т.н.

По незнайни причини обаче, родителите му обаче предпочетоха да се събира с наркоманите в квартала, вместо да общува с нас. А както се знае от поговорката –    “С  каквито се събереш - такъв ставаш”.

Какво стана с това момче след като напусна не знам, но дано горната поговорка да не се отнася поне за него. А и той не беше единственият. През този клуб са минали сигурно стотици млади хора като него.

Това което се случва в момента се дължи до голяма степен  на бездействието и малодушието на тези, които трябва да възпитават децата си и то не само своите и да им покажат правилният път, които младите няма как да намерят сами, а не само да повтарят колко зле били те и как нищо няма да се оправи.
За да се оправят нещата всеки трябва да действа от позицията на която се намира, а не да се оправдава с другите. Да се замислят малко за тяхното бъдеще и затова какво ще им оставят след себе си
.

Защото когато младите виждат около себе си една разбита държава и хора абсолютно непригодни да се справят с проблемите си, няма как да ни повярват че ние сме били нещо повече от тях.
И няма защо да им се сърдим  за собствените си грешки.





Гласувай:
7



1. rizar - Добър пост
15.10.2012 15:25
продължавай в същия дух.
цитирай
2. lubomir33 - Бедна ви е фантазията, скопена от ...
16.10.2012 17:07
zaw12929 написа:
Бедна ви е фантазията, скопена от онова време - соца
То поне даваше възможност на хората да бъдат грамотни, да пишат на правилен български език.
Това, което ни се случва е в изпълнение на една програма на новите ни приятели, господари- казах, бедни умове сме, да разберем, защо бяхме почти 9 милиона, а сега сме 6 и по малко ще ставаме
Можеш ли да мислиш? Защо в България има 1400 джамии- По една джамия на всеки 250 мъже, мюсюлмани... ( жените не влизат в молитвения дом...
Докато глупаците се занимават с комунизма- скоро ще се молят доброзорлям в джамия, за да разберат какво е турско робство, наложено ни от америка
Същата Америка е изпратила хора да регистрират 1310 религиозни секти и те унищожават православната ни християнска вяра.
нЕ МОГА ДА ВИ ПОХВАЛЯ. мОГА РА ВИ ПОПИТАМ ЗАЩО СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО БРОЙ НА ДЖАМИИ НА 5.5 МИЛ НАСЕЛЕНИЕ 1400 И СРАВНИ:
ЛИТВА 3.5 МИЛИОНА 4 ДЖАМИИ ВСИЧКО В СТРАНАТА
ГЪРЦИЯ 14 МЛН. 258 ДЖАМИИ
ИТАЛИЯ 35 250
ЧЕХИЯ 10 2
БЕЛГИЯ 11 328
СЛОВАКИЯ 5.5 4
РУМЪНИЯ 22 77
А В ТУРЦИЯ НА 1 ДЖАМИЯ СЕ ПАДАТ 100 000 ЧОВЕКА, ТАМ ДЖАМИИТЕ НЕ СА ОЗВУЧЕНИ, - НЕ ОТИВАТ 5 ПЪТИ НА ДЕН ДА СЕ МОЛЯТ
КАК СА ПОСТРОЕНИ 1000 ДЖАМИИ У НАС - С ВЪНШНИ ПАРИ ...


Проблема на българите не е в джамиите, а в главите им.
Християнството едва ли ще ни помогне. Това все пак е вяра на смирението и покорството. А доколко въобще има вярващи във България, това е друг въпрос.

цитирай
3. zaw12929 - ЯСЕН СТЕ МИ, ЧЕ НЕ ВИ Е ЯСНА ВЯРАТА В ...
17.10.2012 07:45
ЯСЕН СТЕ МИ, ЧЕ НЕ ВИ Е ЯСНА ВЯРАТА В БОГ

"Това все пак е вяра на смирението и покорството." това е 1 от двата най жестоки остатъка от соцвремето
да отричаме Бог
да повтаряме , че сме били 500 години роби на турците

МНОГО ТЪПО ИЗРЕЧЕНИЕ, ЗАЩОТО БОГ С НИЩО НЕ ВИ ПОКОРЯВА.
Не ви задължава. Да вярваш б Бог е равносилно да обмисляш действията си- минали и предстоящи, да търсиш и намираш подкрепа. Само в собствената си мисъл, като слагаш винаги с предимство добротата.... , толерантността
Ужасно е, Вие не сте прочели текста затова тъпо е да хулиш тук христианството , като "покорства" и да не забележиш, че България се е превърнала в място на 1400 джамии- където всеки ден по 5 пъти цъка бомбата, която , като избухне, ще заличи България- там мюсюлманите се обучават, да не зачитат държавата ти, да не приемат на тази страна други, освен, мохамедани. Докато ти ненавиждаш християните, а ние по Конституция сме християнска държава, се оказва, че тук християни няма...а комунисти- атеисти... сериозно се замислете, като рушим основен стълб на държавност, как ще си запазим страната
СЪВЕТЪТ МИ Е КАТО НЕ ЧЕТЕТЕ, ГЛУПОСТИ НА ПИШЕТЕ!!!!
Ние вече всички летим из въздуха, неориентирани и неразбиращи, какво ни се случва, как ще издърпат онова килимче, държавата ни, която мразим и не заслужаваме
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1383202
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив