Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 18:24 - Излиза филм за легендарния летец кап.Димитър Списаревски
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1935 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

“В търсене на Списаревски” – така се нарича новият филм на режисьорката Адела Пеева, който ще има премиера на 15-и октомври в Дома на киното, съобщи БНР.

Главен герой в него е великия български летец-изтребител, който загива на 20.12.1943 година, защитавайки небето над столицата. Той е на 27 години, когато умира в саможертвенен, таранен удар срещу американски самолет, част от бомбардировачите над София.

Почти пет десетилетия името и историята на Димитър Списаревски бяха премълчавани или споменавани между другото и то само, когато става дума за бомбардировките над София през 40-те. За радост това време отмина безвъзвратно и вече спокойно можем да разкажем, но и да чуем разказите на други за един български офицер, който въплъщава в образа и действията си воинския идеал.

“При правенето на филма за кмета Иван Иванов проучвах бомбардировките на София и тогава попаднах на името на Списаревски”, разказа Пеева. “Истината за него е недостижима, той е живял кратко, няма богата собствена история и всичко около него е обвито в мъгла и легенда. Прав е неговият племенник, който казва, че хората са го държали в холовете си като икона. И са казвали, че има кой да ги защити.

Образът на Списарески е романтичен и това допада на хората. Бил е много хубав, любимец на жените, обичал е компаниите, смел е. Какво друго може да се иска от един герой? Хората се идентифицират с него. Опитах се от различни гледни точки да намеря истината за Списаревски. Това е филм за това как пишем историята”, разказва режисьорката.

nreporter.info




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1387465
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив