Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2014 16:25 - Удар в стратегическа дълбочина
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 4349 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 11.03.2016 12:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напоследък доста се коментира какви ще са следващите ходове на Русия и  какви още територии ще анексира или окупира (на кой, както му харесва). Когато се разглеждат подобни стратегии обаче, не трябва да се мисли на дребно и на парче, а да се гледа далеч напред във времето и пространството.

Съвременната война се води не толкова за територии, а както се казва, за сърцата и умовете на хората и ако искаш да успееш в дългосрочна перспектива, трябва да планираш с много ходове напред.

 Сегашната криза в Украйна показа няколко неща - пълната импотентност на лидерите и политиците на Западна Европа и залезът на САЩ като глобална сила в международните отношения.

Десетилетия наред след Втората Световна война народите в Западна Европа се облъчваха и продължават да се облъчват с всякакви безумни идеи за пацифизъм, мултикултурализъм, толерантност към всичко и всички; религията и национализма се осмиват и отричат; армиите на почти всички европейски държави са сведени до минимум, съвсем умишлено и т.н. и т.н.

И сега когато възникна така наречената Кримска криза”, съвсем закономерно се оказа, че Европа не може да отговори с нищо на предизвикателствата, освен с някакви смехотворни санкции, за които предваритело е ясно, че нищо няма да постигнат.

Европейските лидери не разбирали логиката на Путин.

image

Ами как ще я разберат тези дребни, жалки човечета, чиито основни грижи са как да си изкарат мандата от няколко години и как да се харесат на хомосексуалистите и другите малцинства в собствените си държави.

Стратегията на Русия, или на Путин, или на Александър Дугин, ако щете  ( идеолога на Евроазиатското пространство”)  е всъщност стратегия за проникване в "Стратегическа дълбочина" 

www.youtube.com/watch


image

Тук искам да отбележа, че и нашата южна съседка Турция е разработила същата стратегия, наречена от турският външен министър и неин архитект Ахмед Давутоглу по същият начин - Стратегическа дълбочина. Насочеността на турска стратегия обаче, се концентрира основно върху Балканският полуостров и залага на исляма и възстановяването на Османската империя.

И двете стратегии разчитат на дестабилизацията на Европа и практическото и обезсилване в идеологически и военен план. Тук е мястото да отбележа, че и САЩ досега следваха и следват същата стратегия спрямо Европа и Европейският съюз, защото очевидно не искат да имат силен конкурент в международната политика.

В Европа няма никаква идеология или стратегия, която да се противопостави на руския и турския натиск, които стават все по-очевидни. Никой няма да се бие в името на демокрацията, мултикултурализма или правата на хомосексуалистите и травеститите и това се разбира много добре и в Русия и в Турция.

"Здравите сили" в Европа, доколкото са останали:) по-скоро симпатизират на Путин, отколкото на собствените си импотентни "политици" и "лидери".

Дори и лидерът на "Десен сектор" в Украйна, Дмитрий Ярош наскоро заяви, че по-скоро ще се прегърне с кубанските казаци, отколкото с европейските гейове.

Брюкселските бюрократи си представят, че ще спрат този натиск с някакви административни или икономически мерки, с което доказват пълната си инфантилност и неразбиране на елементарни неща.

Когато си тръгнал на война едва ли ще те спрат някакви измислени санкции и както се казва "човек знае и две и двеста" и най-важното е постигането на крайната цел.

Приказките за някаква обединена европейска армия, така и си останаха само приказки, реалността е, че в Европа на практика няма нито една боеспособна армия.

Приказките, че армиите не са необходими в XXI век са също смехотворни, защото както казва древногръцкият философ Платон - "Само мъртвите са виждали краят на войните".

Искам да уточня, че термина Настъпление в стратегическа дълбочина е по начало  военнен и представлява опростено казано следното:

Изненадващ удар далеч напред в тила на противника, с цел парализиране на комуникациите, снабдяването и деморализиране на армията му и последващо ликвидиране на останалите гнезда на съпротива. Тази стратегия е неизменна част от така наречената Светкавична война”.

Идеята на такъв удар в дълбочина е не да се превзема противниковата територия, парче по парче, а да го парализира с действия, започващи далеч преди официалното обявяване на войната, с така наречената мека сила, тоест усилена пропаганда за  разединяване и противопоставяне на противниците.

В същото време изграждане на положителен собствен образ като "освободител" или "спасител" от някаква страшна опасност.
В случая с Русия и Украйна, това са така наречените "бандеровци" и "фашисти", "заплашващи живота" на рускоезичното население.

Ако завземеш само част от територията на противника, то има голяма вероятност останалата част да се сплоти и да окаже ожесточена съпротива, но когато го парализираш изцяло, тогава той и да иска да се съпротивлява , няма да може.

Тръгнеш ли веднъж обаче, не трябва да спираш, защото даваш възможност на противника да се окопае и да се съпротивлява.

Така че, Русия едва ли ще спре само с анексирането на Крим. Подобна тактика ще се окаже пагубна за нея, защото както се видя, почти всичките основни играчи в международната политика, скочиха срещу нея и тя се оказа в почти пълна изолация.

Спечели си и още един враг в лицето на Западна Украйна.
Така че, игрите на дребно не носят кой знае какви дивиденти.

Е, сигурно ще има известна пауза за успокояване на ситуацията, но след нея натиска ще продължи.

На какви козове в идеологически план залага Путин?

Руският президент разбира много добре за какво става въпрос още повече, че е продукт на старата съветска школа, която след победата на Октомрийската революция, следва общо взето един път - непрекъсната идеологическа и военна експанзия насочена най-вече към Европа.

Още с идването си на власт през 2000г., Путин осъзна факта, че ако иска да постигне нещо ще трябва да продължи с експанзията навън, според принципа на всяка една империя - Или се развиваш и разширяваш, или загиваш”.
Това е и може би единственият възможен начин да се сплоти руската нация и да и се вдъхне някаква надежда и кураж.

През последните няколко години се забелязва една усилена кампания в почти всички руски и не само руски медии, насочена срещу хомосексуализма, така наречените "мултикултурализъм" и "политическа коректност" и други идейни постулати на Запада.

Тоест, Русия иска да се представи като неин антипод и застъпник на здравият разум, защитник на традиционните ценности, включително и на Православието.

В това няма нищо лошо и наистина доста хора у нас и по света приветстват тази политика.


Забранени са гей парадите, притиска се опозицията,( представена като пета колона на Запада и САЩ ), усилва се армията

Ние се върнахме! 
   -www.youtube.com/watch

image


като се превъоръжава с нова техника и се залага все повече на национализма ( защита на руснаците и руските интереси по света)

"Събуди се Русия, време е !"
-www.youtube.com/watch

image

Почти същата е и стратегията на южната ни съседка, където обаче национализма е преплетен и с исляма.

Двете стратегии, неоимперската на Русия и неоосманистката на Турция, имат доста конфликтни точки - в Крим (кримските татари), в Кавказ, както и на Балканският полуостров.

Тоест, това са предпоставки за бъдещи сблъсъци между тях.

И двете стратегии обаче, имат в общи линии една и съща стратегическа цел Европа, защото както е известно там се решава бъдещето не само на Старият континент, но и на световната политика.

В същото време Турция има доста добри търговски отношения с Руската федерация, за милиарди долари, разчита и на руските туристи и затова засега се въздържа от това да заема крайни позиции, спрямо нейната експанзионистична политика.

А може би разчита и на това, Русия да дестабилизира Европа, след което да не може да овладее ситуацията и неоосманистката доктрина да се окаже печеливша от това развитие на нещата.

Подобен е бил и планът на Сталин преди Втората Световна война – Хитлер да разбърка картите в Европа и когато се намира на ръба на силите си, Съветският съюз да му нанесе съкрушителен удар в гръб и да донесе свободата и комунизма, разбира се:) на цяла Европа.

Е, вярно е, че този план успя наполовина ( Съветският съюз окупира само Източна Европа), поради изненадващият първи удар от страна на Третият Райх, но никога не е късно да се поправи и тази грешка.

И сега ако европейските народи и европейските лидери продължават да се правят на приятно разсеяни” и да не предприемат нищо сериозно срещу тези опасности, много скоро ще усетят последствията от това на собственият си гръб.

 А как ще се развие днешната ситуация занапред, засега не е ясно и както се казва в руската пословица -  Поживьом, увидим”.

Следващите два клипа ясно показват, че Русия отдавна се е подготвяла за удара в Крим, далеч преди събитията на Майдана, които се явяват само повод за него. И че подготвя сили за специални операции за постигане на военни и политически цели зад граница.

Обърнете внимание на датата на публикуването им -


7.04.2013 г. www.youtube.com/watch

image

и 
28.04.2013
г. www.youtube.com/watch

image

Ето още един клип от 2013г., относно  радикалният ислям разпространяван сред мюсюлманите в Крим www.youtube.com/watch

image




Гласувай:
9



1. demograph - От всичко единствено вярно е, че днешните събития са подготвени отдавна
09.04.2014 23:37
Но от кого?...
"Човек си мисли че движи нещата, а в същност него го движат" Гьоте.
цитирай
2. zaw12929 - смехотворни санкции, които със...
19.12.2014 07:51
смехотворни санкции, които съсипват България сега трябва да не приемаме туристи от Русия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378347
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив