Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2017 20:40 - РУСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАПАДНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ
Автор: lyubomircholakov Категория: Политика   
Прочетен: 3458 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image  Водещите на политическото ток-шоу "60 минут" Олга Скобеева и Евгений Попов - телевизия "Россия-1" (РТР Планета)

      Телевизионните политически ток-шоута наводниха ефира и станаха хит от масовата култура. Не може обаче да не направи впечатление едно твърде странно обстоятелство.

То е следното.

Който и да гледа този телевизионен формат по някой западен канал – от CNN до официозните властообслужващи български имитации на телевизии, се набива на очи фактът, че липсва алтернативна гледна точка. Нали си спомняте прочутата фраза на Волтер, която се смята за една от основополагащите „ценности“ на демокрацията: „Не съм съгласен с твоето мнение – но съм готов да умра, за да защитя правото ти да го кажеш“.

С други думи – свободата на словото.

Всъщност, защо ни е Волтер? Нима от само себе си не е ясно, че без свобода на словото няма и не може да има никаква демокрация? Нали демокрацията – това са изборите, в които гласуваш кой да те управлява? Но ако не съществува свобода на словото, как ще разбереш идеите, „програмите“ и „платформите“ на различните кандидати? Така, че свободата на словото е заложена още в самата основа на демокрацията, без която самата тя не може да съществува. Нали без свобода на словото кандидатите за власт не могат да изложат своите възгледи, обещания и прочее манипулации, чрез които да обработят съзнанието на избирателя и да го накарат да ги издигне до властта?

Ала свобода на словото е необходима и задължителна в една демокрация не само в предизборен период. Защото, ако я няма през останалото време, какво се получава: изборите приключиха, край на свободата на словото. До следващите избори. Това ли е демокрацията?

Но какво по-конкретно, всъщност, означава свобода на словото? Тук вече Волтер ще ни помогне. Всъщност, дефиницията е проста: възможност да кажеш своето мнение, независимо дали то се харесва някому или не. Също и, внимание!: възможност да чуеш друго мнение, алтернативно на официозното – пак независимо дали се харесва някому, респективно на управляващите, или не.

От тази гледна точка хайде да видим какви са възможностите да чуем алтернативни мнения по най-големите западни, което значи и световни, телевизионни канали?

Достатъчно е да погледаме 3-4 дни основните западни телевизии, за да установим, че по нито една от тях – ПО НИТО ЕДНА!, не се представят алтернативни гледни точки. За тв-каналите на дребните сателити, от рода на България, да не говорим: там помиярщината, лизачеството, нагаждачеството и комплексираното подмазване са тотални. Вземете Си Ен Ен, и Фокс Нюз, и Би Би Си, и всички телевизии на страните, членки на НАТО, и всички телевизии на страните от ЕС – по нито една не се представя гледна точка, която е алтернативна на официозната; разбира се, не говорим за отделни маргинални кабеларки. Тук дори няма да засягаме въпроса, че не се дава думата на хора, които стандартно биват дефинирани като „расисти“, „ксенофоби“, „хомофоби“, разни „анти...“. Да ги оставим тях – макар, че ако спазваме правилото на Волтер, би трябвало да им се дава думата равнопоставено с останалите, които изказват официозните гледни точки; ако не се дава думата за алтернативни мнения, каква свобода на словото е това? Чист тоталитаризъм, където потискането на различните мнения е основна характеристика на обществения климат, нали така?

Какво да кажем, например, за гледните точки спрямо Русия?

Русия, значи, е „диктатура“, „Мордор“, „империя на злото“ и т. н., и т. н., ако използваме обичайните русофобски клишета. Изглежда именно заради подобни съображения ПО НИТО ЕДНА западна телевизия не се дава думата на представители на самата Русия, които да изложат и подкрепят гледната точка на руските власти. За българските официозни телевизии, които, естествено, не смеят да излязат от общия русофобски помиярски мейнстрийм, пак дори няма нужда да се споменава. Но големите? Гореспоменатите Си Ен Ен, Би Би Си, Фокс нюз, Евронюз и пр., и пр.? Те защо не спазват правилата на демокрацията, защо не канят представители на алтернативните мнения, на алтернативните гледни точки? Загадка.

Да, загадка - но само донякъде. Тя възниква само по една-единствена причина: защото допускаме, че големите западни телевизии, и въобще медии, са представители на демокрацията и защитават демократични ценности. Тогава наистина е загадка: как така защитават демократични ценности, пък не дават възможност за различни, алтернативни гледни точки в съответствие с една от най-важните демократични ценности – свободата на словото?

Обаче загадката се разрешава много лесно, ако допуснем друго. Ако допуснем чисто хипотетично съвсем за малко, за м-ъ-ъ-ъничко само, поне за хилядна от секундата: че западните медии всъщност не са демократични, а са тоталитарни.

Какво ще се случи след това кратко допускане?

Ще се случи това, че в тази хилядна от секундата внезапно всичко ще си пасне, ще си дойде на място, ще стане логично и закономерно: не дават свобода на словото, защото не са демократични. Готово! Излязохме от абсурда на омагьосания кръг. Естествено е, нали: онези медии, които не дават свобода на словото, тоест, не излъчват различни, алтернативни гледни точки, не са демократични.

Извод, колкото и необичаен да е: западните медии не са демократични именно по тази причина – не излъчват различни, алтернативни гледни точки.

Но може би някой ще възрази? Може би западните официозни медии, нека се ограничим с телевизиите, излъчват такива различни, алтернативни гледни точки и мнения?

Моля, в такъв случай нека да ги покаже!

Нека някой ми посочи поне една голяма западна телевизия, която включва в своите политически предавания, ток-шоута и дискусии представители на Русия. Дава думата на привърженици на Путин! Само една такава телевизия да бъде посочена – и край, повече няма да спорим, определено това ще се окаже демократична телевизия!

Да бъде посочена – но няма как да бъде посочена. Просто такава не...
ПРОДЪЛЖАВА ТУК...




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyubomircholakov
Категория: Политика
Прочетен: 3747972
Постинги: 581
Коментари: 2011
Гласове: 3305
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031