Постинг
19.03.2017 21:21 -
Домашен козунак с ракия
Автор: topolino
Категория: Рецепти
Прочетен: 11660 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 20.03.2017 05:52
Прочетен: 11660 Коментари: 2 Гласове:
4
Последна промяна: 20.03.2017 05:52
За направата на добър и сполучлив козунак са ви необходими много топла стая, хубаво брашно,много месене и тайната съставка ракията ,която прави конците в козунака.
Необходими са ви:1 кг брашно за козунаци +още 250-300 грама за доизмесване,200 мл. Топло мляко,300 мл. мазнина(олио,масло,мас,равни количества),12 грама суха мая,3 ванилии,5 яйца,2 с.л. ракия,кората на 1 лимон,350 гр захар.
За маята-100 мл. топла вода,1с.л. захар и 1с.л. брашно.
Започнете с втасването на маята-в 100 мл. топла вода разтворете маята,захар и брашно по 1с.л. Оставете да втаса необходими са и 10-тина минути.
Разбийте яйцата със захарта,ванилията,мазнината и млякото с тел или миксер. Пресейте брашното 2 пъти в тава,добавете втасалата мая и яйчената смес. Замесвате тестото и месите най-малко 10 минути(аз използвах робот) Ако използвате и вие робот извадете тестото и добавете 1 с.л. ракия и продължете да месите. Оставете да втаса на топло около 1 час,докато си удвои обема. Измесете отново много добре и добавете лимонената кора настъргана и втората лъжица ракия. Оставете отново да втаса . Измесете отново и го разделете на 6 равни части. Направете на дълги фитили в средата на всеки от фитилите добавете стафиди напоени с ром или течен шоколад. Сплетете фитилите на плитки по 3 броя. Сложете в подходяща тавичка покрита с хартия за печене. Намажете с разбит жълтък с 2 с.л. олио и поръсете обилно със захар. Оставете да втаса отново докато утрои обема си. Печете в незагрята фурна на 150 градуса до готовност. Извадете и покрийте с кърпа.
Необходими са ви:1 кг брашно за козунаци +още 250-300 грама за доизмесване,200 мл. Топло мляко,300 мл. мазнина(олио,масло,мас,равни количества),12 грама суха мая,3 ванилии,5 яйца,2 с.л. ракия,кората на 1 лимон,350 гр захар.
За маята-100 мл. топла вода,1с.л. захар и 1с.л. брашно.
Започнете с втасването на маята-в 100 мл. топла вода разтворете маята,захар и брашно по 1с.л. Оставете да втаса необходими са и 10-тина минути.
Разбийте яйцата със захарта,ванилията,мазнината и млякото с тел или миксер. Пресейте брашното 2 пъти в тава,добавете втасалата мая и яйчената смес. Замесвате тестото и месите най-малко 10 минути(аз използвах робот) Ако използвате и вие робот извадете тестото и добавете 1 с.л. ракия и продължете да месите. Оставете да втаса на топло около 1 час,докато си удвои обема. Измесете отново много добре и добавете лимонената кора настъргана и втората лъжица ракия. Оставете отново да втаса . Измесете отново и го разделете на 6 равни части. Направете на дълги фитили в средата на всеки от фитилите добавете стафиди напоени с ром или течен шоколад. Сплетете фитилите на плитки по 3 броя. Сложете в подходяща тавичка покрита с хартия за печене. Намажете с разбит жълтък с 2 с.л. олио и поръсете обилно със захар. Оставете да втаса отново докато утрои обема си. Печете в незагрята фурна на 150 градуса до готовност. Извадете и покрийте с кърпа.