Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 17:40 - Неизвестни герои
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 5833 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2016 17:09


В този постинг ще Ви представя биографиите на хора дали живота си за Отечеството, но за съжаление са останали малко известни на българското общество.
Поредицата ще бъде регулярно допълвана.


Иван Минков Ковашки


image
Постъпва в армията на 1 декември 1908 г.
По време на Балканската война, взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от турската войска, едно гръцко градче и трите села около него. Жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало.

По време на Междусъюзническата война, когато едно голяма част от войниците се отчайват, а други направо се предават на врага, Иван Ковашки отказва да се предаде и заявява, че той и другарите му ще умрат, но няма да допуснат вражески крак да стъпи в столицата ни.

Начело на усилен взвод (около 70 души) под негово командване фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.).

Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.

За множеството си заслуги получава 4 кръста за храброст.
Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния си край.


Старши подофицер Сава Геров 
От село Богданлия, Софийско. Воюва в състава на Първа пехотна софийска дивизия / Желязната Софийска дивизия /. Загива през Първата Световна война в боевете срещу руснаци и румънци при Коман-Букурещ, като картечар, прикривайки оттеглянето на другарите си, макар и ранен , ликвидира над триста вражески войници -

lubomir33.blog.bg/history/2012/03/13/podvigyt-na-starshi-podoficer-sava-gerov.919624


 Подпоручик Стратия Мазгалов

 

 image

 

 Герой от Първата Световна война

Роден в Търново-Сеймен / днешния Симеоновград /.

Ако имате някакви сведения относно биографията му, изпратете ми ги и аз ще ги публикувам.

Ето какво пише за подвига му полковник Азманов в книгата си " Урокът от Добро поле":

" Картечното гнездо на Скалистата висота беше изкопано под самата скала и можеше да стреля едновременно на север, изток и юг. Под скалата бяха направени стаи за войниците, за патрони и за вода. Артилерията и мините на противника не можаха да разрушат гнездото и когато започна атаката, картечниците заеха местата си. Полесражението се покри с убити и ранени, но противникът не можеше да бъде спрян само с две картечници и той продължи настъплението си, като остави хора да се разправят с тази неочаквана съпротива. Така подпоручик Мазгалов и неговите храбри 13 войници са оградени. Но те имат достатъчно патрони, бомби, пушки и вода и се приготовляват за отчаяна борба.

"Неприятелските щурмови групи заобиколиха от всички страни гнездото и то остана като остров всред окръжилия го противник. Тогава се започва една нечувана борба на живот или смърт. Противникът надделява само след дълги усилия и множество жертви и само след като донася огнепръскачки и изгаря през отворите за картечниците всички защитници. Само двама души са се спасили по чудо, за да ни разкажат за дивното себепожертване на тези никому неизвестни герои-светци. И дори противникът се възхищава от подвига им, като казва за тях: . . . „Те предпочетоха да бъдат изгорени с огнепръскачки, но не се предадоха" (капитан Рениери)

Боян Панайотов

 

 image

 

Боян Панайотов е роден през 1883 година в Битоля. Присъединява се към ВМОРО и действа като четник и терорист, основно в родния си град. Изпълнявайки заповедите на ръководството но организацията успява да се справи с повечето гъркомани в града. През 1906 година получава задачата да убие сърбоманина Коста Начов от Ресен.
Боян Панайотов изпълнява заповедта посред бял ден и се самоубива, за да не попадне в плен на турците.

 
 Александър / Сандо / Малинов 

 

 image

 

Роден е в Ново Село – Щип на 22 декември 1899 година.
Бил е много храбър и решителен революционен деец.
Със своята храброст се прославил и заслужено влязъл в алеята на безсмъртните с подвига, който направил на 6 януари 1904 година. След едно сражение с турската войска е ранен и отива в щипската махала Ново Село да се лекува. При влизането му в селото е случайно открит поради непредпазливоста на една жена и е обкръжен от турската войска в една къща.
Александър Малинов не се предал, започнал смело да се съпротивлява, убивайки 16 турски войници и двама офицери. Виждайки, че не могат да се справят с него, турците запалват къщата.
Въпреки че е тежко ранен, успял да пробие обръча и да се прехвърли в друга къща. Починал от раните си след няколко дни. Погребан е през нощта тайно от щипските граждани в двора на църквата „Св. Арангел“.

 

  Ипократ Развигоров

 


Роден е през 1900 година в Щип в семейството на дългогодишен български учител. Племенник на Мише Развигоров и син на дългогодишния учител Томе Развигоров.
През 1922 година преминава в нелегалност и участва в редица акции на ВМРО. До 1925 г. е участник в четите на Григор Хаджикимов и Панчо Михайлов в Кочанско.
През 1927 година тройка на ВМРО, в която освен Ипократ Развигоров влизат и съгражданинът му Илия Лилинков и Благой Кралев от Куманово провежда наказателната акция на ВМРО срещу сръбския генерал Ковачевич - убит на 6 октомври в Щип. Напускат Щип, но на 9 октомври са открити от сръбските войски в пещера в планината Плачковица. Водят сражение срещу многоброен противник в продължение на 20 часа. След като привършват боеприпасите си, Развигоров и Лилинков се самоубиват.

 

Методи Патчев

 

 image

 

Методи Патчев е роден на 7 май 1875 година в Охрид.
През 1896 година се завръща в Охрид и става учител, като в същото време влиза и в редовете на ВМОРО. По-късно учителства в село Ехлоец.
През лятото на 1898 година Методи Патчев е избран след жребий да изпълни смъртна присъда над сърбоманина предател Димитър Гърданов.
На 5 август 1898 г., с помощта на Христо Узунов и Кирил Пърличев, сина на Григор Пърличев, убива в центъра на Охрид Гърданов и макар да няма свидетели на убийството, е арестуван и осъден на 15 години. Лежи в Битолския затвор до амнистия през юни 1901 година.
Методи Патчев става нелегален четник при Марко Лерински, а от октомври е войвода на първата агитационно-организаторска чета в Прилепско. През март 1902 година ликвидира Тале Горанов - ренегат от организацията.
Предадена от кмета на Кадино село, на 25 март 1902 година седемчленната чета на Патчев води сражение с 500 турски войници и след привършването на амунициите Методи Патчев застрелва четниците си и се самоубива.

 

Радон Тодев

image

 

 

 Роден е през 1872 година в Банско. Принадлежи към големия бански род Тодеви. Учи в родното си село и в Солунската българска мъжка гимназия, където завършва IV клас. Връща се в Банско и работи като учител. Става член на ВМОРО. Избран е за секретар на Разложкия окръжен комитет на организацията. По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на чета.
На 4 октомври (22 септември) 1903 година заедно с четата си от 70 човека води сражение с османски войски, охранявайки изтеглянето на местното християнско население от подпалените разложки села. Над местността „Света Богородица“ в Годлевския балкан четата е нападната и обградена от 600 души аскер. След петчасово ожесточено сражение Тодев загива с 25 души четници, а жертвите на аскера са 90.
Четниците са били предварително опяти в местната църква, тъй като е било ясно, че имат минимални шансове да оцелеят. С подвига си те спасяват живота на хиляди българи.



Аргир Маринчев

image

 

Аргир Маринчев е роден през 1870 година в Охрид.
По време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода на територията между Охрид и Дебърца с база Копарница, Изток планина (Петрино) и Илинската планина.
В първите дни на въстнието Маринов прави две успешни акции - на 23 юли напада и пленява по шосето Охрид — Битоля 65 товара с брашно и други хранителни припаси, предназначени за охридския гарнизон, а два дни по-късно пленява при Пренти-мост при село Опеница, 10 товара с хасета, сапуни и други стоки, които отиват за въстаническата болница в село Брежани.

На 30 - 31 август защитава 1700 души мирно население  от областта Рашанец, между селата Речица, Куратица и Свинища ,
избягало след опожаряването на селата им.
В неравната битка, която водят 32-та четници се борят до последния момент , самоубивайки се за да не бъдат заловени от турските войници.


Георги Радев
( Бродалията)


image

 

 

Георги Радев е роден в 1857 година в серското село Горно Броди, днес Ано Вронду, Гърция. Първоначално е ятак на войводите Георги Зимбилев и Стою Костов, а по-късно е четник при Илия Кърчовалията и Гоце Делчев. От 1899 до 1905 година е серски войвода. На 4 май 1903 година Георги Радев участва в сражението при село Баница, Серско, в което е убит Гоце Делчев. През декември 1904 година Георги Радев залавя и екзекутира предателите на Гоце Делчев.
Участва във войните за национално освобождение в годините 1912-1918.

 


Илия Кушев

image


Илия Кушев е роден във Велес, в семейството на българския просветен и революционен деец Бано Кушев. Чичо му Петър Кушев също е легален деец на ВМОРО. Завършва Солунската българска гимназия в 1913 година. След Междусъюзническата война в 1913 година емигрира в България, където завършва Военното училище в София. Участва в Първата световна война като поручик от Първи артилерийски полк на Пета пехотна дунавска дивизия на Българската армия.

След войната следва право в Софийския университет, но прекъсва следването си, за да се включи в революционната борба на възстановената ВМРО. Изпратен е в Македония като велешки околийски войвода. През август 1919 година се създава Македонското студентско дружество „Вардар“ и Илия Кушев е част от настоятелството.

Загива в 1922 година край село Ърлевци, убит от турци предатели от неговата чета заедно с четниците си Иван Гьошев от Крайници и Мане Кратовски от Кратово.






Гласувай:
3



1. syrmaepon - Винаги ми е било интересно - какво ...
31.10.2010 10:35
Винаги ми е било интересно - какво учат в Македония за тези хора и не само тези...
цитирай
2. lubomir33 - Учат че са "истински макед...
01.11.2010 11:23
Учат че са "истински македонци", а не българи разбира се:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377888
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив