Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2012 14:36 - 100 години от Балканската война - време е за равносметка
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 7550 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 27.10.2017 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази година отбелязваме сто години от началото на Балканската война. Няма да се спирам на историческите факти, те са добре известни.
Ще спомена само това , че по онова време по-голямата част от българите са живsли в далеч по- лоши материални условия от сегашните, нямали са нито ток, нито топла вода, да не говорим за други удобства. Едно семейство е имало по четири-пет деца и пак са се справяли.


Семейството на моя дядо са бежанци от Егейска Македония
/ с. Горни Порой / и когато идват във България през 1913г. /  бягайки от гръцките войски, които опожаряват селото им /, цялото им имущество е било събрано в една каруца.
Правителството им отпуска парче земя, на която тепърва е трябвало да си построят някаква къща, без да разполагат с никакви средства за това. Същата година се ражда и дядо ми, а той е бил третото дете в семейството.
Тръгвали са в 5 часа сутринта за нивата, където са отглеждали тютюн.

Сравнете трудностите, с които са се справяли тогава със сегашните и ще видите за какво става въпрос.
Преживяли са няколко войни и въпреки това не съм ги чул някога да се оплакват.

За разлика от тях днешното поколение / в преобладаващата си част / прекарва времето си основно пред компютъра в Facebook или чата и счита за огромен проблем спирането им за няколко часа. Материализма отдавна е обсебил душите ни и днес е много по-важно да имаш най-новият модел GSM или лъскава кола, отколкото да отглеждаш и възпитаваш деца.

По време на войните за национално обединение хиляди млади българи са се връщали от чужбина, за да се включат в армията като доброволци, а сега се счита едва ли не за голяма глупост да служиш на Родината си.
Заслуга за това имат разбира се и управляващите, които заради късогледството или примитивизма си на практика унищожиха Българската армия, а сега са на път да унищожат и държавата ни.

Останалите в армията / с редки изключения / са там, защото за нищо друго не стават и там намират някаква социална защита.
Да се разчита на тях за осигуряването на националната ни сигурност е просто смешно, въпреки декларациите на висшите ни "държавници".

Българският народ е на път да загуби държавността си и то без война, просто като се примирява и не прави нищо, за да излезе от положението, в което се намира.

Сега е време да си направим една равносметка за това, какво представляваме ние днес, накъде отива държавата ни, за какво въобще живеем и колко дълго още ще изкараме така. А и за какво загинаха хиляди наши предци, ако сега ние ще провалим всичко.

Погледнете лицата на войниците от клипа, те говорят достатъчно сами за себе си.






Гласувай:
7



1. dimenzed - Уви горчивата истина! Едно допъ...
08.03.2012 16:34
Уви горчивата истина! Едно допълнение да направя, че в Балканската война ние българите за пръв път в историята използваме самолета като бойна единица, с бомбардирането на Одрин!
цитирай
2. germantiger - ...
08.03.2012 18:21
Спори се кой е първи - Пиацца, Гавотти и ако добре помня още 4 италианци твърдят, че са първи в Африка и действително хронологично са. Но дали са позлвали самолета само с цел рекогносцировка/разузнаване или както"витиевати твърдят, че са обстрелвали от въздуха дебели-арабели един Бог знае какво е истина.

Балканските войни ще останат бялскав пример за победи, но с трагичен завършек - всички съседи обединени срещу България с непобедения на бойното поле български войник.
цитирай
3. dimenzed - Спори се кой е първи - Пиацца, Гав...
09.03.2012 16:35
germantiger написа:
Спори се кой е първи - Пиацца, Гавотти и ако добре помня още 4 италианци твърдят, че са първи в Африка и действително хронологично са. Но дали са позлвали самолета само с цел рекогносцировка/разузнаване или както"витиевати твърдят, че са обстрелвали от въздуха дебели-арабели един Бог знае какво е истина.

Балканските войни ще останат бялскав пример за победи, но с трагичен завършек - всички съседи обединени срещу България с непобедения на бойното поле български войник.


Не са те първи както твърдят, имам инфо! По-късно ще ти го пратя!
цитирай
4. dimenzed - Прелистил съм различни немски, ...
09.03.2012 16:45
Прелистил съм различни немски, френски и английски книги по история на въздухоплаването, но никъде не намерих нито една дума за българските въоръжени сили, които за първи път в света са използвали самолета като род войска в Балканската война (1912-1913 г.). В Триполитанската война италианците са изпробвали самолета като разузнавач, но не и като нас – като истинско бойно оръжие. Затова смятам за свой дълг и чест да ви изложа някои факти. В тази Балканска война българи, сърби и гърци воюват срещу Османската империя за освобождаването на Балканите. Сърбите и гърците действаха в Македония и Южна Тракия срещу по-слаби турски части, докато българите водеха боеве срещу главните турски сили в Източна Тракия.
Българските въоръжени сили бяха разпределени в три групи: Втора армия обсаждаше и превзе с щурм на 13 март 1913 г. смятаната от специалисти за непревземаема крепост Одрин; обединените Първа и Трета армия напредваха с кървави боеве по посока на Цариград; Четвърта армия напредваше към Дарданелите. Българските въздушни сили в състав от три отделения бяха придадени към трите войскови групи.
Основните действия, които българските въздушни сили извършиха като първи в световната история, са:

На 16 октомври 1912 г. е първата в историята въздушна бомбардировка с ръчни гранати. Целта е Караагач, главната гара на Одрин. Това бе извършено от пилота поручик Радул Милков и наблюдател поручик Продан Таракчиев с двуплощник „Албатрос”. След това следват много въздушни бомбардировки на тази крепост с ръчни и артилерийски гранати. На 19 октомври 1912 г. българските въздушни войски съобщават за първата си военна загуба – загива със самолета си поручик Христо Топракчиев.
На 30 октомври 1912 г. лети в бойна задача първата жена. Това е самарянката от полевия лазарет Райна Касабова, която придружава пилота поручик Стефан Калинов при неговия полет над Одрин. На 14 ноември 1912 г. се извършва първата в историята групова атака. Четири самолета в групов полет бомбардират същата крепост.
цитирай
5. dimenzed - На 22 януари 1913 г. пилотът поручик ...
09.03.2012 16:47
На 22 януари 1913 г. пилотът поручик Милчо Митев с италианския доброволец Сабели като наблюдател прелитат първи над Мраморно море, откриват и бомбардират турския броненосец „Хайредин Барбароса”. Това е първата във военновъздушната история атака от въздуха на военен кораб.

Трябва да отбележим и 14 март 1913 г. с първото въздушно нападение на противникова столица. Поручик Симеон Петров прелита над Цариград и хвърля бомби и хвърчащи листовки, в които се съобщава за падането на Одрин. И тук е първото в историята хвърляне на хвърчащи листовки. В тази война са служили в българските военновъздушни сили и няколко чуждестранни доброволци: осем руснаци, двама французи, един англичанин и един италианец. При завръщането си в родината те оползотворили получения боен опит от тази война.
цитирай
6. germantiger - ...
09.03.2012 20:17
Браво за инфото dimenzed, особено това за доброволците за първи път чета!

Италианците (вероятно) "йезуитски" си приписват "момента" с обстрела на араби от въздуха, истина е, че са ползвали самолета за разузнаване - в това съмнение няма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378392
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив