Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 15:23 - Как и защо Хитлер взе властта в Германия?
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 16545 Коментари: 14 Гласове:
19

Последна промяна: 17.04.2018 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На тази тема са написани сигурно хиляди книги и статии и въпроса изглежда като че ли  е добре изследван, но според мен, само така изглежда. За съжаление повечето от тези писания са или чисти спекулации или явна пропаганда. Мисля, че доста важни фактори или липсват или са споменати съвсем бегло.

Някои хора може би се питат защо трябва да се занимаваме сега с този въпрос, след като това е едно минало.
Ами защото
пружините”, които движат обществените и икономически процеси са в общи линии едни и същи и който не може да разбере и да си обясни процесите случили се преди времe, 
нищо няма  да разбере и от съвременната ситуация.

Нека да видим кои са основните фактори, които помагат на Хитлер да стигне до властта.

Първата и най-изтъквана причина е икономическото и обществено положение в Германия след Първата Световна война. Огромна инфлация, безработица, престъпният Версайски договор, огромните репарации, които Германия трябва да изплаща на Антантата. От друга страна влошаването на ситуацията след войната става РЯЗКО и болезнено за немският народ, който преди това е имал сравнително добър стандарт на живот.
Както се казва
– “От високо се пада по- лошо”.

image

image

image

Голямата депресия започнала през 1929г. също срива доходите на хората и увеличава драстично безработицата.

 Тези фактори безспорно спомагат за радикализиране на политическата ситуация в страната. На политическата сцена доминират две основни течения комунистическото, безусловно подкрепяно и създадено в Москва и  националсоциалистическото, като негов противовес.

Огромната част от народа е увлечена от тези две течения, всяко от което е против буржоазията в една или друга степен. Така наречените буржоазни партии реално са извън играта, тъй като в една радикализирана ситуация техните програми, лозунги и действия нямат никакъв успех.

Безспорно един от важните фактори, които подкрепят Хитлер по пътя му към властта са част от така наречената едра буржоазия. Въпроса е защо го правят. Известно е, че едрите бизнесмени ( както днес ги наричаме ), не правят нищо, ако нямат интерес от това, или ако интересите и капиталите им не са застрашени.

Хитлер е обикновен човек
, няма благороден произход, произлиза от бедната прослойка на обществото. Партията която ръководи сe нарича Национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия.

Защо тогава един едър капиталист ще подкрепя една социалистическа и работническа партия ?

Защото, първо Хитлер за разлика от комунистите няма намерение да национализира едрата собственост и не се кани да преследва притежателите и. И с изключение на  някои забележки, които има към тях по отношение на експлоатацията на работниците и липсата на социална сигурност, не би предприел някакви радикални действия спрямо тях. Както се казва, това не са неразрешими проблеми.

В Моята борба той ясно заявява, че има намерение след като дойде на власт да ревизира престъпният Версайски договор,  с всички средства и начини, а също така ще търси териториално разширение на Германия на Изток, тоест ще завоюва там необходимото и жизнено пространство.

Това означава само едно - скоро ще има война и то голяма. Известно е, че големите германски концерни по това време – “Тисен”, Круп”, ИГ Фарбен и други са и големи прозводители на оръжия, а оръжията се харчат най-добре по време на война. Освен това фюрера обещава и големи държавни поръчки при строежите на магистрали и обществeни сгради и комуникации, а кой не иска такива поръчки и то по време на тежка криза.  Отделно, че те виждат в него таланта му на оратор и организатор.

От друга страна едрите индустриалци имат достатъчно мозък в главите си, за да предвидят развитието на ситуацията и да я оценят правилно, за разлика от днешните "бизнесмени", но това е тема на друг разговор.

Второ, примерът с идването на комунистите на власт в Русия през 1917г ., чрез така наречената "Октомврийска революция" е твърде пресен и показателен.

Какво се случва с управляващата класа в Русия?

Не искам да изпадам в излишни подробности, само ще кажа, че капиталите и имотите са им отнети, а  по-голямата част от тях наистина имат късмет, ако ги разстрелят на място. “Животът на останалите живи не е за описване - прилича на филм на ужасите и ако трябва да се обясни подробно ще се наложи да се сложи знак 18+.

По това време комунистически революции избухват в цяла Европа, разбира се, не без активното съдействие от страната на победилият комунизъм - СССР.

Така наречената Унгарска Съветска република ръководена от садиста Белла Кун, чиито действия по време на Гражданската война в Русия след 1917г . могат да предизвикат сериозни смущения на съня в някои по-чувствителни читатели.

Баварската Съветска република начело с Курт Айснер и Ернст Толер / двамата както и гореспоменатият Кун принадлежат към богоизбраният народ”/

Словашката Съветска република установена след военна интервенция от страна на "Унгарската Червена гвардия".

Във България след Първата Световна война на власт идват земеделците на Стамболийски, съвсем справедливо наричани от някои Белите болшевики.
И така нататък и така нататък
.

Но да се върнем на темата. Очевидно е, че германските, а и не само германските индустриалци са разбрали  какво ще се случи с тях, ако комунистите вземат властта.
Изборът пред тях не е особено голям – или комунисти или националсоциалисти
. Естествено е да предпочетат втората опция и то не защото много харесват Хитлер, а защото просто нямат друг избор.

Друг важен фактор, който спомага за укрепването и разрастването на Националсоциалистическата партия е както е модерно днес да се нарича качественият човешки материал, с който разполага Хитлер. В неговата партия влизат основно германци, а те са известни с точността  и отговорността си.

В по-голямата си част те са от поколение, което участва активно в Първата Световна война, която е една от най-продължителните, кръвопролитни и тежки войни в историята на човечеството. Самият Хитлер е раняван два пъти в хода на тази война и по чудо избягва смъртта.

Подобни изпитания естествено каляват характера и спомагат за успеха в политическата борба с комунистите
, която на моменти си е направо ръкопашна.

Друг е въпроса, че след идването на Хитлер на власт, една голяма част от редовите комунисти преминават в националсоциалистическото движение, но на тази тема историците обикновенно предпочитат да мълчат.

По отношение на външнополитическите фактори, които спомагат за възхода на националсоциалистите, на първо място трябва да се посочи подкрепата на Сталин. Естествено той преследва свои цели с тази подкрепа, а именно победата на комунизма в Европа, а след това и в останалият свят, така наречената "Световна революция".

Този въпрос е добре изследван от бившият съветски разузнавач
, избягал на Запад, Виктор Суворов и които се интересува може да прочете книгите му на тази тема – Ледоразбивачът и Последната република”. Сталин вижда в Хитлер една искра, който ще запали война в Европа и в момента, в който Германия е на предела на възможностите си ще и нанесе мощен удар в гръб и от там насетне на практика няма кой да спре победното шествие на комунизма.

Преди това тази роля е била предоставена на Германската комунистическа партия, но тя не оправдава очакванията. Социалдемократите пък имат намерение да дойдат на власт по мирен начин и да не водят никаква война, с което да объркат плановете на Вожда на Световната революция, затова той заявява на един конгрес , че ще ги подкрепя "така както въжето подкрепя обесеният".

И си изпълнява обещанието, като нарежда на Ернст Телман
/ водачът на германските комунисти / да не влиза в коалиция с тях, с което проправя пътя на Хитлер към властта и съответно предопределя печалният край и на двете леви формации.

Ето какво споделя в мемоарите си шефа на външното разузнаване на Райха - Валтер Шеленберг:

"Когато в Германия на власт идват
националсоциалистите, ръководството на германската комунистическа партия получава от Москва указания да счита за враг номер
№ 1 , не НСДАП и командването на Вермахта,  а социалдемократическата партия.

В политическото ръководство на НСДАП, Сталин е виждал тогава един вид спътник  в постигането на  собствените си революционно-комунистически цели в Европа, разчитайки че в един прекрасен ден Хитлер ще обърне своето оръжие против буржоазният Запад, борба която е трябвало да изтощи силите му.
"


В крайна сметка на него му трябва човек и партия, които да започнат война, а не да се лигавят.
Разбира се
, впоследствие не всичко се развива по плановете на Сталин, защото водачът на Германският Райх нанася първи удара, но както се казва - това е друга история.

Само ще спомена и това, че заигравката между Германия и Русия  започва още към края на Първата Световна война, а Сталин просто продължава тази политика. Не е тайна че Ленин взима властта с подкрепата и на германски военни части, защото германското командване е преценило, че е по-добре в Русия да избухне революция и тя да излезе от войната, с което германската армия ще воюва на един фронт по-малко, както и става на практика.

След това  Съветският съюз връща жеста като приема немски летци и танкисти да се обучават на съветски полигони. За тези които се интересуват от темата има достатъчно материали по този въпрос в Интернет.

Според някои историци зад политиката на Хитлер по отношение на евреите стоят и ционистите, които целят създаване на собствена държава на евреите .

Разбира се
, че тази теза е спорна и няма категорични доказателства в нейна подкрепа, но все пак в нея има логика, защото факт е, че усилията на ционистите преди Втората Световна война да убедят достатъчен брой  евреи да се преселят в Палестина, не се увенчават с успех.

След идването на Хитлер на власт този брой значително нараства и в крайна сметка прави възможно създаването на Израел през 1948г
., не че Хитлер точно това е искал:)

Може да има и други фактори, които пропускам, но все пак мисля, че тези са основните.

Както се вижда от изложението, нещата не са толкова прости, както изглеждат или както се обясняват  и за успеха или неуспеха на дадено историческо събитие или процес, играят роля  множество фактори и интереси от най-различно естество.

 

 

 





Гласувай:
20



1. abv21 - Пропускаш един важен елемент - как ...
30.08.2012 16:46
Пропускаш един важен елемент - как точно Хитлер идва на власт...Уж това е заглавието на поста, а пък се повтарят същите безсмислици. Първо, абсолютна лъжа е, че Хитлер е спечелил избори. Най-големият му успех е около 30 %. Всичко останало са политически еквилибристики, на които може да му завидят и нашите политикани.
Второто и много важно - немските концерни наистина подлрепят Хитлер, но те нямат особена финансова сила, по простата причина, че Германия тогава е на дъното. Отдавна е доказано, че главната помощ идва от САЩ чрез финансовата група около Пол Варбург. Мисля, че всеки полуграмотен човек може да разбере, че няма как напълно разорена страна да разполага с най-силната икономика и армия в Европа само 4 г. след идването на Хитлер на власт.
цитирай
2. ramone - ==
30.08.2012 16:54
Аз харесвам Суворов и го намирам за добросъвестен и точен, но не и в частта му когато обяснява как Сталин отглеждал дълго време Хитлер с цел да му проправи пътя в бъдеща световна война. Всъщност това са глупости, по-екзотични дори и от теориите за световни конспирации.
Специално, обосновката на Суворов по отношение на идването на Хитлер на власт не отговаря на фактите.
Всъщност, комунистическата партия е била другата(освен НСДАП) военизирана структура в началото на 30-те години. Ако ровнеш в ю-тюб ще откриеш същите клипове като на нацитата, но с маршируващи комунисти. Ако свалиш и текстовете на песните, няма да откриеш никаква разлика. За разлика от НСДАП комунистите обаче са се радвали на минимална електорална подкрепа.
Всъщност след изборите през януари 1933, Хитлер оглавява коалиционно правителство, съставено от НСДАП, Партия Стоманен Шлем и Национал-народна партия(така май се казваше) плюс независими от типа на фон Папен(който е некъв еквивалент на нашия Кимон Георгиев примерно).
Социалдемократите, които са били втори по резултат, дори и с подкрепа на комунистите са доста далече от бройката нужна за съставяне на правителство.
Не си спомням, естествено точните бройки, но ако държиш ще ти ги намеря.
Тъй че, в тази част специално Суворов говори глупости.
Иначе си прав в частта, че едрият капитал, по разбираеми причини предпочита Хитлер на власт. Този тип партии са били считани за последна дума на политическата мисъл за времето си, тъй че самият Хитлер, макар и самобитен и ексцентричен революционер, в никакъв случай не е бил считан за екстремист и чудовище(за какъвто е обявен впоследствие).
цитирай
3. lubomir33 - Пропускаш един важен елемент - как ...
30.08.2012 16:57
abv21 написа:
Пропускаш един важен елемент - как точно Хитлер идва на власт...Уж това е заглавието на поста, а пък се повтарят същите безсмислици. Първо, абсолютна лъжа е, че Хитлер е спечелил избори. Най-големият му успех е около 30 %. Всичко останало са политически еквилибристики, на които може да му завидят и нашите политикани.
Второто и много важно - немските концерни наистина подлрепят Хитлер, но те нямат особена финансова сила, по простата причина, че Германия тогава е на дъното. Отдавна е доказано, че главната помощ идва от САЩ чрез финансовата група около Пол Варбург. Мисля, че всеки полуграмотен човек може да разбере, че няма как напълно разорена страна да разполага с най-силната икономика и армия в Европа само 4 г. след идването на Хитлер на власт.


Това което пишеш са пълни глупости. Поинтересувай се малко и ще видиш какви са резултатите на изборите в Германия през този период. Немските концерни нямат икономическа сила - по-голяма глупост не бях чувал. Тези концерни са най-мощните в света и до ден днешен. Някои от тях имат повече приходи от БВП на България
цитирай
4. lubomir33 - Аз харесвам Суворов и го намирам за ...
30.08.2012 17:13
ramone написа:
Аз харесвам Суворов и го намирам за добросъвестен и точен, но не и в частта му когато обяснява как Сталин отглеждал дълго време Хитлер с цел да му проправи пътя в бъдеща световна война. Всъщност това са глупости, по-екзотични дори и от теориите за световни конспирации.
Специално, обосновката на Суворов по отношение на идването на Хитлер на власт не отговаря на фактите.
Всъщност, комунистическата партия е била другата(освен НСДАП) военизирана структура в началото на 30-те години. Ако ровнеш в ю-тюб ще откриеш същите клипове като на нацитата, но с маршируващи комунисти. Ако свалиш и текстовете на песните, няма да откриеш никаква разлика. За разлика от НСДАП комунистите обаче са се радвали на минимална електорална подкрепа.
Всъщност след изборите през януари 1933, Хитлер оглавява коалиционно правителство, съставено от НСДАП, Партия Стоманен Шлем и Национал-народна партия(така май се казваше) плюс независими от типа на фон Папен(който е некъв еквивалент на нашия Кимон Георгиев примерно).
Социалдемократите, които са били втори по резултат, дори и с подкрепа на комунистите са доста далече от бройката нужна за съставяне на правителство.
Не си спомням, естествено точните бройки, но ако държиш ще ти ги намеря.
Тъй че, в тази част специално Суворов говори глупости.
Иначе си прав в частта, че едрият капитал, по разбираеми причини предпочита Хитлер на власт. Този тип партии са били считани за последна дума на политическата мисъл за времето си, тъй че самият Хитлер, макар и самобитен и ексцентричен революционер, в никакъв случай не е бил считан за екстремист и чудовище(за какъвто е обявен впоследствие).


Ето какви са резултатите от изборите на 6 НОЕМВРИ 1932г., СЛЕД КОИТО ХИТЛЕР ИДВА НА ВЛАСТ:

От общо 584 места в Райхстага и 80,6% гласували, НСДАП печели 33,1% и 196 места, следват социалдемократите с 20,4% и 121 места, комунистите с 16,9% и 100 мандата и Партията на центъра с 11,9% и 70 места.
Ако можеш да смяташ смятай
цитирай
5. lubomir33 - Уточнение
30.08.2012 17:21
Колеги, става въпрос за изборите през ноември 1932г., а не тези от 1933г.
След 30 януари 1933г. е все тая какви ще са резултатите:)
цитирай
6. ramone - ==
30.08.2012 17:31
lubomir33 написа:
Колеги, става въпрос за изборите през ноември 1932г., а не тези от 1933г.

Сори колега прав си - по недоглеждане съм постнал резултатите от март 33-та.
За всичко останало съм прав.
Пропуснал си:
Германска национална партия - 52 депутати. Само заедно с нея, НСДАП бие резултата на СДП+КП. А освен това има още няколко по малки партии.
цитирай
7. lubomir33 - Колеги, става въпрос за изборите ...
30.08.2012 17:41
ramone написа:
lubomir33 написа:
Колеги, става въпрос за изборите през ноември 1932г., а не тези от 1933г.

Сори колега прав си - по недоглеждане съм постнал резултатите от март 33-та.
За всичко останало съм прав.
Пропуснал си:
Германска национална партия - 52 депутати. Само заедно с нея, НСДАП бие резултата на СДП+КП. А освен това има още няколко по малки партии.


Коалицията Социалдемократи + комунисти не се осъществява. В постинга е обяснено защо.
цитирай
8. анонимен - Та тоя им разиграл плана Хит-Ът, ...
30.08.2012 18:16
Та тоя им разиграл плана Хит-Ът,Рудолф Хес ли беше като го прочел настръхнали му косите и избегал,ама намерил къде,оня позвънил та ония го държали до 95 ли беше докат излезе Ран-Ът,затуй на Тамбуев му настръхнаха косите и шесто чуство му е подсказало,че няма къде да бяга.
цитирай
9. ramone - Don't worry about the coment
30.08.2012 18:18
lubomir33 написа:
ramone написа:
lubomir33 написа:
Колеги, става въпрос за изборите през ноември 1932г., а не тези от 1933г.

Сори колега прав си - по недоглеждане съм постнал резултатите от март 33-та.
За всичко останало съм прав.
Пропуснал си:
Германска национална партия - 52 депутати. Само заедно с нея, НСДАП бие резултата на СДП+КП. А освен това има още няколко по малки партии.


Коалицията Социалдемократи + комунисти не се осъществява. В постинга е обяснено защо.

Това което се опитвам да кажа, е че коалиция между социалдемократи и комунисти(дори чисто хипотетична) е била безсмислена, поради липса на мнозинство.
Освен това самите социалдемократи не са и помисляли да се коалират с комунисти, които са били маргинална и деструктивна партия.
Суворов говори глупости.
цитирай
10. lubomir33 - Колеги, става въпрос за изборите ...
30.08.2012 18:29
ramone написа:
lubomir33 написа:
ramone написа:
lubomir33 написа:
Колеги, става въпрос за изборите през ноември 1932г., а не тези от 1933г.

Сори колега прав си - по недоглеждане съм постнал резултатите от март 33-та.
За всичко останало съм прав.
Пропуснал си:
Германска национална партия - 52 депутати. Само заедно с нея, НСДАП бие резултата на СДП+КП. А освен това има още няколко по малки партии.


Коалицията Социалдемократи + комунисти не се осъществява. В постинга е обяснено защо.

Това което се опитвам да кажа, е че коалиция между социалдемократи и комунисти(дори чисто хипотетична) е била безсмислена, поради липса на мнозинство.
Освен това самите социалдемократи не са и помисляли да се коалират с комунисти, които са били маргинална и деструктивна партия.
Суворов говори глупости.


Колега,от горепосочените резултати се вижда че такава коалиция ще събере около 37% срещу 33% на НСДАП. Суворов твърди, че комунистите / по заповед от Москва /не искат да влязат в коалиция със социалдемократите, а не обратното.
Какъв избор имат социалдемократите - ако не влязат в коалиция с комунистите, Хитлер печели изборите и те отиват по дяволите.
Какво биха избрали според теб?

Въпроса не е само в някаква еквалибристика с числа.Сталин започва пропагандна война срещу социалдемократите много преди това. В СССР са наричани социалФАШИСТИ. А социалдемократите са най-голямата опозиция на Хитлер, особено по време на избори.
цитирай
11. gotzageraskov - За Баварската Съветска Република
03.09.2012 16:05
Тя си е имала ЧЕРВЕНА АРМИЯ. В тази армия е служил ефрейтор Адолф Хитлер. За втори път ефрейтор и за втори път ранен. И в двата случая първи път е в австро-унгарската армия. Втория път довежда до първото му пребиваване в затвора.
цитирай
12. анонимен - Не съм съгласен.
14.10.2012 18:30
Статията е определено на места невярна. Хитлер, произхождащ от бедно работническо семейство, е увлякъл масите след себе си и спечелил изборите, а богатите индустриалци стояли, кършели немощно ръце и понеже нямали друг избор, видите ли, избрали по-малкото за тях зло...И очаквате ли някой да ви повярва?? Само питам. Така трябва да изглеждат нещата за пред тълпата, но реално изобщо не стоят така. Първо, реални избори няма никъде, какъвто и да е вотът някъде, на власт ще дойдат тези, които е предвидено да дойдат и абсолютно никой друг, нищо не зависи от народа. Второ, повечето големи предприятия в Германия са били американо-немски, работят с американски и швейцарски капитали, а американските банки и предприятия винаги са били в ръцете на евреи, европейските също. А швейцарските банки държат финансите на европейските крале. Е, кралете, или евреите, да дадат в ръцете на неблагородници/НЕЕВРЕИ такива финанси, такива оръжия, такава мощ на наука, технологии, това никога няма да стане!! Ама точно никога. Искали са голяма война, за да извлекат НЕ ПАРИЧНИ, а съвсем други дивиденти и затова са я финансирали. За тях парите са средство, не цел. Те парите ги произвеждат, не те им трябват. А задачите на Хитлер са били строго планирани, фиксирани по време и място, по дати, всяка битка е била предварително планирана, колко жертви, при кои боеве, колко цивилни, дори и датата на развяването на съветското знаме над Бундестага е било предварително планирано. И българската държава не е създадена през 681ва.
цитирай
13. анонимен - и още нещо
14.10.2012 18:38
И още нещо, комунизмът не е създаден в Русия, още по-малко в СССР, комунизъм дори не е руска дума. Както и политкомисар, политбюро, Коминтерна - Communisme International и тн. Партията Народная воля е създадена със западни финанси. Има само няколко техни думи, като болшевик и меншевик, създадени около събитията Маркс, Енгелс, Ленин, Карл Либкнехт, Роза Люксембург, не са руснаци. Троцки, Берия, Каганович, също не са. Опитите да разграничат еврейските капитали от Хитлер удрят на камък, губите си времето. Хитлер е евреин.
цитирай
14. lubomir33 - И още нещо, комунизмът не е създаден ...
15.10.2012 10:38
анонимен написа:
И още нещо, комунизмът не е създаден в Русия, още по-малко в СССР, комунизъм дори не е руска дума. Както и политкомисар, политбюро, Коминтерна - Communisme International и тн. Партията Народная воля е създадена със западни финанси. Има само няколко техни думи, като болшевик и меншевик, създадени около събитията Маркс, Енгелс, Ленин, Карл Либкнехт, Роза Люксембург, не са руснаци. Троцки, Берия, Каганович, също не са. Опитите да разграничат еврейските капитали от Хитлер удрят на камък, губите си времето. Хитлер е евреин.


Глупаво е да се мисли, че всичко на този свят става само под диктовката на евреите. Самите евреи се стремят да наложат на хората точно тази постановка.
По тази логика обаче излиза, че няма смисъл нищо да се прави, защото всичко така или иначе зависи от евреите.
На човек не му остава нищо друго освен да се обеси:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377985
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив