Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 10:36 - Излезе от печат книгата на Хиро Онода "Не се предадох"
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 2306 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.07.2014 14:44


image

Уникално четиво, описващо подробно тридесетгодишната война, която води "Последният самурай" Хиро Онода в джунглите на остров Лубанг, Филипините , изпълнявайки докрай дълга си към Родината.
Тази книга спокойно може да се нарече и ръководство за оцеляване и водене на партизанска война и то истинско.
"Не се предадох" е издадена досега само на три езика - японски, английски и български.
Можете да си я поръчате от тук
Ето и една кратка анотация на книгата

"В горещото утро на 10 март 1974 г. в полицейското управление на филипинския остров Лубанг влиза жилав японец в избеляла униформа на императорската армия. Покланяйки се церемониално на удивения полицай, той внимателно оставя старата си пушка: „Аз съм младши лейтенант Хиро Онода. Подчинявам се на заповедта на моя командир да се предам.“

Онода е роден през март 1922 г. в префектура Уакаяма. През 1944 г. се записва в училището на Императорската японска армия, където изучава партизански тактики и разузнавателно дело. Изпратен е на остров Лубанг със следната заповед: „Абсолютно ви е забранено да загинете от собствената си ръка. Може да отнеме три години, може да отнеме пет, но каквото и да се случи, ние ще се върнем за вас.“ Следващата заповед младши лейтенант Онода получава след тридесет години. Между тези две заповеди нищо не го отклонява от пътя на воина. Разпръснатите над джунглата листовки, известяващи края на войната и заповедта за капитулация, дочутите радиоемисии от Япония – всичко това е сметнато за вражеска пропаганда.

В продължение на тридесет години групата на Онода извършва над сто нападения американската радарна станция, филипинските полицаи и чиновници. 30 човека са убити, а 100 – тежко ранени.

През февруари 1974 японският студент-ентомолог Норио Сузеки е на експедиция в джунглата на Лубанг. Там случайно попада на Онода. Опитва се да го убеди да се завърне в Япония. Онода категорично оказва. Би се завърнал само ако неговият пряк командир отмени заповедта от 1945 година. На 9 март 1974 г. Майор Танигучи каца на остров Лубанг, свързва се с Онода и му връчва заповедта, която го освобождава от дълга му."




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1376420
Постинги: 412
Коментари: 710
Гласове: 1948
Архив