Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
07.01.2010 18:13 - Лечебен и Германски Ранилист- хайдушки билки
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 35571 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 21.04.2017 13:49


  Тези билки са от едно голямо семейство “Betony” и са били едни от най-използваните в древността за лекуване на много болести. Всички видове от това  семейство са били като панацея и на голяма почит в Рим, Гърция, Германия, Великобритания и Испания. Лекарят на римския император Август е твърдял, че лекуват 47 болести. За тях има една италианска поговорка : "Продай палто и купи betony".   В нашата страна са разпространени най-много лечебният, германският, горският, изправеният, вълнистият и морският ранилист.

image
 
Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -  снимка на Георги Кунев

image

Германски ранилист - Stachys germanica-моя снимка

Лечебнят и германският ранилист са била много ценени от българските хайдути, които са ги ползвали за всичко, включително за зарастване на рани, откъдето идва това име.
    В България най-използван през вековете от народната медицина е лечебния ранилист - Stachys offinicalis (Betony, Wood Betony).
 image
  Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -  снимка от нета

Цветовете му са розово-червени(видно от снимката, която е взета от нета), събрани в пазвите на горните листа и по върховете на стъблото в гъсти класовидни съцветия. Чашката е петделна. Венчето е двуустно с цяла горна устна. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 продълговати орехчета. Цъфти юни—август. Расте по тревисти места и из храсталаците в цялата стра­на.

image
 
Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -   моя снимка

Използвани части: Използват се стръковете (Herba Betonicae) и коренището (Rhizoma Betonicae).   Съставки: Съдържа пиролидиновите алкалоиди бетоницин, стахидрин и турицин; дъбилни вещества, малко етерично масло, сапонини, смолисти вещества, органични киселини, минерални соли и др.

image

Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -   моя снимка

Действие: Билката стимулира движението на жизнената енергия на тялото и същевременно релаксира, което се изразява като устойчивост на това движение.
 Действа противоспастично и отпуска напрежението в главата, мускулите, кръвоносните съдове. Това не е просто действие на физическо ниво, променя се както енергийния баланс в главата, така и съзнанието по начин, който премахва пренапрежението и задръствания в главата, породени при стресови ситуации от нашите мисли и чувства, които пречат на свободното преминаване на потока на жизнената сила. Това води до освобождаване на енергия в капан и по този начин позволява на нашите други системи да се справят с проблема, с който нашият стресиран разум не може. Следствие на горното се подобрява функционирането на нервната система, усилва се паметта, намалява се  нервното напрежение при емоционални проблеми, облекчават се предместурални оплаквания и главоболия от различно естество, но най вече мигрени, получени на хормонална основа в дните около цикъла. При ежедневна употреба в продължение на поне 6 месеца намалява честотата и интензивността на хронично главоболие/мигрената, които впоследствие изчезват. На същия принцип тази билка действа за отпускане и укрепване на слънчевия сплит, който е нещо като къща за инстинктите и интуитивните способности на човека. Използва се също за стимулиране на храносмилателната система, което се изразява в подобряването на апетита и правилното функциониране на жлъчката и черния дроб. Билката има общ тонизиращ ефект върху цялото  човешкото тяло. Има силно изразено антитуморно действие, повишава имунитета на организма и усилва обмяната на веществата.

  image

Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -  снимка от нета.

Приложение: при болести свързани най-вече с главата – последици от мозъчни сътресения, получени от физически травми, причинени примерно автомобилна катастрофа, изразяващи се в световъртеж, главоболие и дезориентация, след мозъчен инсулт и лицева невралгия, за лечение на главоболие и болки в лицето, за облекчаване на нервен стрес и емоционално напрежение. Използва се още при колики на стомашно-чревния канал, при диарии, при въз­паление на бъбреците, ревматични заболявания, подагра, заболявания на жлъчните пътища.
  В българската народна медицина билката се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, епилепсия, жълтеница, възпаление на бъбреците, матката и пикочния мехур, задух, радикулит, при рак (цялото растение).

image

 Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -   моя снимка

За нея в известният Билкар Еньо Миланов в едно интервю казва, че тя засилва имунната защита . В неговата класация за на-полезни билки лечебният раннилист заема шесто място.Той я използва за лечение при нервно изтощение и виене на свят, при всички белодробни възпаления, подагра и жлъчни заболявания, а в последно време - за намаляване на излишните килограми при затлъстяване. 

Начин на употреба
: прави се отвара от 1 супена лъжица смляна дрога (стръкове и/или корени), която се залива с 500 см3 вряща вода и се вари 5 минути. Отварата се пие по 1 винена чаша 2—3 пъти дневно.
    Не се препоръчва за лечение на бременни жени и кърмачки, малки деца, диабетици и на хора с ниско кръвно налягане.
Външно приложение: Във вид на лапи при рани, ревматизъм, ужилване и ухапване от насекоми, радикулит.  
image

Същото действие и приложение има и германският ранилист - Stachys germanica.(снимката е от нета). Неговите листа са по-меки и покрити с копринени власинки, поради което са използвани често вместо марля в полеви условия. Установено е тяхното силно антисептично действие. Билката като цяло има по-меко и по-слабо действие, в сравнение с лечебния ранилист. В момента се правят много изследвания за неговите качества в западните европейски страни, където винаги е бил на голяма почит.    image  
Лечебен ранилист- Stachys offinicalis -  моя снимка

Моят опит:
  Тези билки са в процес на изучаване от съвременната медицина. Установено е, че съдържат алкалоиди, поради което не ги ползвам за профилактика, а само за лечение при по-сериозни заболявания, там където друго не помага. До сега не ми е известно да е имало човешки клинични изпитания, а от изложеното по-горе до сега са научно потвърдени само следните техни действия: антибактериално, антигъбично, антисептично, спазмолитично и антитуморно.

image
  Лечебен ранилист- Stachys offinicalis
Тази снимка на лечебния ранилист е правена от Йоан Миланов, син на Еньо и Мариана Миланови. Мариана беше моя колежка от ВМЕИ и добра приятелка.

Аз използвам само пресните стръкове на лечебния ранилист, заедно с цветовете на тази билка, от която правя спиртен извлек по познатия начин, даден в други мои билкови постинги. Корените са много силни и следва да се използват само в крайни случаи (за премахване на тумори) по препоръка на лекар-фармацевт. Използвала съм лечебния ранилист за смъкване на високо кръвно налягане на моя баща, но не самостоятелно, а с прибавяне на спиртни извлеци в равни количества от следните билки: листа маточина, стрък планинска чубрица, стрък дяволска уста, шишарки хмел, стрък овчарска торбичка, стрък полски хвощ и цвят глог. Не е задължително да се използват всичките.
  За тях имам постинги, които можете да видите тук:
  
  http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571
 
При нужда се пие по една чаена лъжичка от комбинирания спиртен извлек, която се разтваря в малко вода.

Моята свекърва навремето е излекувала сестра си от рак на дебелото черво със следната билкова рецепта.

 
image  
Тази снимка на лечебен ранилист и другата след нея са правени от мен в началото на юли 2010 г. в района на Кремиковския манастир.
 
              ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ТУМОРИ                 В 1.2 л. кипяща вода се слагат 2 равни кафени лъжички дървена пепел/изгарят се дърва и пепелта се пресява/ да ври 2-3 мин. и захлупено се оставя да пренощува. На сутринта се прецежда бистрата вода-получава се около 1 литър течност /около 200 мл. остава в пепелта/. В тази течност от 1 литър се слагат 2 равни кафени лъжички корени от кукуряк / изсушени и счукани-берат се през м.май/ и 1 равна кафена лъжичка корени от лечебен ранилист / изсушени и счукани-берат се през м.октомври/, след което се слага сместа да ври на слаб огън, до като остане 0.5 литра течност.               В отделен съд се слага 0.5 литра вода от чешмата да заври и се прибавя към течността от билката, за да стане отново 1 литър, като след това ври още 2-3 мин. и се сваля от огъня- оставя се похлупено да пренощува. На сутринта се прецежда в две тъмни шишета по 0.5 литра. Държи се на хладно и тъмно, но не в хладилник.     Употреба:   Взема се от отварата 4 пъти в денонощието по едно пеницилиново шишенце на 6 часа, половин час преди ядене:     Сутрин в 6 часа;   Обяд в 12 часа;   След обяд в 18 часа;   През нощта в 24 часа.     Взема се най-редовно най-малко 7 месеца, след това може да се почине 1 месец и отново още толкова. След това може да се пие всяка година, есен, зиме и пролет, а през лятото се почива.   Ефектът от лекарството се чувства третия месец.

image

Тук лечебният ранилист е в компанията на червените детелини, за които имам отделен постинг.Моята свекърва почина преди шест месеца на 81 г., но нейната сестра е още жива и тези дни ще навърши 90 г. Дъщеря й наскоро ни разправя как като се звънне на вратата тя се състезава с кучето кой по-бърза ще стигне до нея за да я отвори.С тази рецепта свекърва ми се опита да помогне и на съпруга си, който беше болен близо 10 г. от рак на лимфните възли. Лошото е, че я приложи едва в последния стадий от развитието на болестта и това само удължи живота му само с около осем месеца. Причината за късното й приложение бе, че я беше затикала някъде по шкафовете.
През този осем-месечен период на няколко пъти прекъсваше лечението му с тази рецепта, защото тя беше несъвместима с лекарстава, които му бяха предписани, това също намали ефекта й. Тя не трябва да се използва съвместно с лекарства за сърце или антибиотици.
    Забележка:  Корени от кукуряк могат да се намерят в аптека “Церител”, която се намира на в гр.София, ул. “Веслец” №22./между ул."Екз.Йосиф" и ул."Цар Симеон"/ Контакти:тел.:02/416 44 49; GSM: 0888 896 509; 0884 565 777; www.dattila.com; E-mail:dattila2002@yahoo.com
Тя е собственост на ф-ма "Даттила", където консултира известната лекарка гастроентеролог и билколечител Добрина Атанасова. Тя има акаунт и във фейса: https://www.facebook.com/dobrina.atanasova.5/posts/752895538099635
В тази аптека, освен корени от кукуряк,  могат да се намерят голям набор от билки, които не се срещат по други билкови аптеки, като например сладък пелин, рогачица и др.

 image  
Германски ранилист - Stachys germanica-моя снимка

Използвам и изсушени стръкове от германски ранилист при проблеми със стомаха, като ги прибавям в общ чай, заедно с други билки. Тази билка действа слабително.

image

Германски ранилист - Stachys germanica-моя снимка от района на Кремиковски манастир.
 


 image Тук германският ранилист се вижда отблизо, снимката е от нета.

Поздравявам всички Ивановци, които празнуват в този светъл ден, както и тези, които ги обичат и почитат, с една песен на Foreigner, заела тринадесето място в класацията на рок музика - топ 100 , проведена от Радио 1 рок.

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624

      






Гласувай:
10



1. mileidi46 - ;)))))
09.01.2010 18:25
otvanka uxae na bilki...
Kak si 6amanke ..?
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mileidi46-не знам на кой свят съм вече
10.01.2010 17:16
Мама си счупи вчера следобяд бедрото, паднала в старческия дом.
Вечерта я закарах с бърза помощ до Пирогов и там ми казаха,че ще я оперират. Трябва преди това да купя пирон, който струвал около 1600 лв. Опитват се да ме мародерстват. Лекарят, който ще я оперира написа на листче адреса на фирмата-дисрибутор, към който трябва да се обърна. Прочетох днес в една статия, че това
е честа практика, в тази цена влизала и комисионната на доктора.Снощи не съм спала от притеснения по мама, много я болеше, викаше
сложиха ия на екстензия до вторник.
Виж тук:
http://www.vedomost.info/latest-news/372-osiguritelni-novini/3095-vsega-10-zdravna-vnoska-e-100-pechalba-za-nyakolko-chastni-fonda
цитирай
3. mileidi46 - Az ,mnogo sajalqvam:((((
10.01.2010 20:30
6te ti struva mnogo vreme,nervi,pritesnenie....
ujas e ,no znae6...4ast ot jivota ni e..
Znam,4e moje6,i 6te se prebori6.Ne se ostavqi da te izpolzvat...i da si mislqt...4e sa mnogo xitri!! Te mnogo dobre znaqt kakvo pravqt i za6to!!
Uspex! S teb sam..
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mileidi46
10.01.2010 21:44
Утре ще си взема отпуск, за да бъда покрай майка и ще видя как стоят нещата със здравната каса. Благодаря ти за съпричастността.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15317269
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031