Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 18:02 - Национализъм или патриотизъм
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 4390 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 22.03.2013 14:31


Напоследък стана много актуално да се противопоставят тези две понятия.  Много хора заявяват : Да, аз съм патриот, но не националист, свързвайки национализма с всички лоши неща на този свят. Разбира се за формирането на този възглед  спомогна  преди всичко пропагандата в бившия комунистически Източен блок, както и тази в Западна Европа, която след края на Втората Световна война , убеждава по всякакъв начин хората че няма нищо по-лошо от това да си националист. 
Искам да споделя моето мнение по този въпрос, без да твърдя, че аз съм единствено прав.

Национализма е имунната система на един народ.

Без него той е обречен на гибел. Патриота е човек, който обича Родината  и може би на 3ти март поставя българското знаме на балкона си и с умиление гледа по телевизията предавания за националните ни герои. Също така той най-вероятно  е прочел почти всички книги за древната ни история и си мисли че щом българската държава съществува от толкова много векове, то тя ще продължи да съществува и занапред просто ей така. Само че забравя, че на този свят са се появявали и изчезвали много държави и  империи и че нищо не е вечно.


Народ, който не се бори за съществуването си е обречен да изчезне.

Римската империя съществува в продължение на 7 века и накрая потъва в праха на историята. Потъва не поради икономически или климатични причини, а заради моралното разложение на управляващия елит, корупцията и преследването изключително на личния интерес в ущърб на обществения.

Последните императори не са се интересували от нищо друго, освен от извратените си игрички и от това да се задържат на власт макар и за кратко, пренебрегвайки всички опасности застрашаващи империята. За упадъка спомага и пълната апатия и примирение на народа към случващото се.  
Звучи познато нали
:)

Хуните и германските племена нахлули от север дават само последния тласък за сгромолясването на Рим. Неслучайно Аеций успял с върховни усилия да отблъсне  хуните е наричан “последният римлянин”. Подобна е съдбата и на много други държави и империи.

Сега много хора ще кажат:

- Така е , но какво мога аз да направя по този въпрос?  От мен нищо не зависи.

Тези фрази съм ги чувал многократно от мои приятели и познати. 

Да кажеш че от теб нищо не зависи е равносилно да заявиш, че ти си такава нищожна личност, която не може да направи никакви, дори и минимални усилия за да промени нещо около себе си.
Националиста е преди всичко АКТИВЕН човек. Патриотизма е хубаво нещо, само че това е един  беззъб мироглед, който по никакъв начин не може да попречи на враговете на Отечеството да изпълняват пъклените си планове.
 

Именно затова на тях  им е изгодно да говорят за “разумен и умерен патриотизъм”  и точно  за това те толкова държат на него, страхувайки се от национализма.  

Сегашното ВМРО например никой не го закача, просто защото не пречи на никой. Волен Сидеров  от “борец” срещу мафията и грабителите на държавата  сега е най-верния съюзник на управляващите. През последните двадесет години се нагледахме достатъчно на такива “патриотични” партии и организации удобни за управляващите.

Неслучайно властите предприемат преди всичко репресии срещу националистите, докато всякакви комунистически и анархистични партии и организации биват представяни едва ли не като жертви. Комунистическите символи в България са разрешени / за разлика от страни като Унгария и Естония / въпреки че комунизма е една престъпна идеология, виновна за смъртта на  милиони хора/.
 


Много хора заявяват открито своите национални възгледи, но не желаят да се обвързват с партии и организации, забравяйки старата приказка че “Сам човек е само за тоалетната”.

Други твърдят че са решили проблемите в тяхното село или квартал или че при тях проблеми няма. На всеки разумен човек му е ясно че с такива смешни твърдения нещата не се решават.

За да  промени нещо истинския националист трябва да се обедини с други хора с подобни на неговите възгледи.  Ефектът  на един митинг или протест на който присъстват 50- 60 човека е един и съвсем друг, когато на улицата излязат хиляди. Привличайки и убеждавайки и други хора към каузата, националиста спомага за успеха на едно движение, което в крайна сметка трябва да помете всичко гнило и вредно за държавата и нацията.
 

С увеличаване броя на хората нарастват и възможностите на такава една организация. 

Отказвайки се от борбата човек трябва да осъзнае, че обрича себе си и децата си на едно бъдеще изпълнено с наркотици, простотии и престъпност и в което българите ще са малцинство . За морални ценности и дума не може да става. Илюзиите че НАТО и Европейския съюз ще решат проблемите ни са изключително опасни, защото стара истина е, че ако  сам не си помогнеш, никой друг не може да ти помогне. А и целите на тези две организации съвсем не са да ни оправят”.

Който е решил да направи нещо за Родината си трябва да го направи сега, защото времето не чака. В противен случай  саможертвата на хилядите ни герои борили се за Отечеството би била напразна, ако сегашното и следващите поколения  доведат нещата до пълен разпад на държавата.

Спомнете си за техните подвизи и се замислете колко малко се изисква сега от нас в сравнение с техните усилия и жертви. Защото както пишеше на портала на бившето военно поделение в Разлог:

“ОТЕЧЕСТВОТО ЗАГИВА САМО ТОГАВА, КОГАТО ИЗЧЕЗНЕ ОТ СЪРЦАТА НА СИНОВЕТЕ СИ”

 

 





Гласувай:
1



1. syrmaepon - Всичко е хубаво, но зависи в какво се ...
22.10.2010 09:42
Всичко е хубаво,но зависи в какво се състои борбата.Съгласна съм ,че има национални интереси,които трябва да се защитават,то без друго в ЕС си гледат май само националните интереси.Друг е въпросът какъв смисъл може да придобие думата "национализъм" в едно разноетническо общество.
цитирай
2. lubomir33 - Национализма съществува откакто ...
22.10.2010 11:40
Национализма съществува откакто съществуват нациите и ще продължи да съществува и след края на ЕС
цитирай
3. djovana38 - За национализма
22.10.2010 12:25
Защо да не бъдеш националист?Защо трябва да сваляш шапка пред чужди интереси,култура и религия? Може! Но само от интерес към историята! Толерантност! Големите държави в ЕС си гледат интересите на техните страни!ЕС ми прилича на кошара с кокошки и лисици!Колкото и да са толерантни лисиците, кокошките ще бъдат оскубани(мисля)!
цитирай
4. syrmaepon - Ясно, май не вярвате в глобализа...
25.10.2010 08:50
Ясно,май не вярвате в глобализацията )))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378375
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив