Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 15:10 - Икономическата криза – естествен процес или манипулация ?
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 4885 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 24.01.2011 17:04


  Кризите са периодично повтарящи си явления в световната икономика, следователно в една или друга степен те са предвидими. Обясненията за тях обикновено се свързват с ролята на държавата, с пазара, но много малко внимание се обръща на манипулирането на пазара и механизмите за това.Нещата според мен умишлено се размиват и се обясняват прекалено сложно.

За да разберем сегашната криза трябва да видим как са се зародили и развили предишните такива
.Въпроса е дали те се дължат само на ролята на пазара, на някакви грешки и недоглеждания или са си направо манипулации. Разбира се, не трябва да се пренебрегват и естествените процеси на развитие на пазарното стопанство, но според мен не само те са виновни за периодичните сривове на системата.
Нека даразгледаме два класически примера за такива манипулации. Първата финансова пирамида е измислена от шотландеца Джон Лоу. Накратко историята е следната: " След смъртта на Луи XIV, Франция е в катастрофално състояние. Заради войните водени от краля слънце, 56 % от всички държавни приходи отиват за лихви по дълговете на държавата. Херцог Филип, регент на младия крал наследник е в безизходица. Качването на данъците само влошава нещата в икономиката и финансите.

Точно тогава в Париж пристига Джон Лоу, авантюрист и дребен банкер. Познавайки се с херцог Филип Орлеански, не му е проблем да отвори Банк Женерал в 1719 г. Банката с позволението на регента скоро започва да печата банкноти. Банк Женерал започнала да отпуска и евтини кредити. Лихвите паднали до 6-4 % , докато преди това били 25-30% . Банкнотите станали толкова популярни, че хората ги предпочитали. Леки, удобни за носене и с благословията на самия регент Филип Орлеански.
През 1718 банкерът Джон Лоу придобива търговския монопол за френските територии в Луизиана и на Мисисипи, където се е предполагало, че има множество златни находища. За да финансира бизнеса си, Лоу основава т. нар. "Компания Мисисипи". Акциите на компанията били изключително изгодни, за да могат все пак и бедните хора да участват в многообещаващата спекулация. Отделно, била проведена масирана рекламна кампания с пари на компанията. На акционерите се обещавало бляскаво бъдеще и високи печалби и т.н..

Действително само за няколко седмици акциите на Лоу се покачват рекордно. Имало дори дни, в които пред къщата му се виели опашки от хора, чакащи да закупят акции. Шотландецът става най-богатият мъж за неговото време.
Но още с появата на първите съмнения в начинанието му, неговият план започва да се проваля. Спекулантите са обхванати от паника и курсът на акциите пада светкавично. През юли 1720 "Компания Мисисипи" вече е неплатежоспособна, а мнозинството французи - финансово съсипани.
Друг класически пример е този от 1815 г. на Лондонската фондова  борса , когато Натан Ротшилд умело подвежда всички други играчи.

Историята се разиграва по време на войната между Англия и Франция и  по-точно битката при Ватерло спечелена от британците.
На 16 юни рано сутринта, куриер пристигнал в Лондон преди всички останали донесъл ценната новина за изхода на битката лично на Натан Ротшилд. След като разбрал новината, Натан отишъл на борсата и без всякакви емоции, дал знак на своите агенти да продават британските облигации.

Работата е в това че ако Великобритания загубела битката, това означавало че  британските облигации ще паднат до дъното, но ако я спечели, то цените на ценните и книжа ще скочат многократно.Цените на последните паднали стремглаво надолу, а сред останалите играчи започнало да се говори, че Наполеон е победил и Ротшилд пръв е узнал това. Настанала паника и започнала масова продажба на “безполезните” вече британските облигации.

Точно тогава Ротшилд дал знак на своите агенти да започнат да купуват обезценените облигации на борсата. Малко по-късно официално било съобщено, че Уелингтън е надвил Наполеон, а цените на облигациите рязко се повишили.
 За един ден богатството на Натан Ротшилд се увеличило двадесет пъти". В общи линии се забелязва една и съща схема - отначало се надува някакъв икономически " балон " , свързан с определени нереални очаквания за непрекъснат растеж на някакъв вид бизнес бил той с имоти,ценни книжа, интернет / кризата Дотком / или с нещо друго. Известно е че дребните инвеститори се влиаят от поведението на големите, известна е и ролята на медиите за формиране на общественото мнение и очаквания, а и ролята на рекламата.

И сега у нас от всички по-голeми телевизионни канали текат непрекъснато реклами за бързи и лесни, при това изгодни кредити.
Естествено голяма част от хората се подвеждат по тях и взимат такива заеми / със скрити условия написани с дребен шрифт в договорите /. След което голяма част от тях не могат да ги погасят и ипотекираното им недвижимо имущество или вещи стават собственост на банките. При икономическите кризи тече същия процес, но в несравнимо по –големи мащаби. Хиляди фирми фалират и собствеността и бизнеса им стават притежание на кредиторите и на по-големите от тях компании. По този начин започна и сегашната световна икономическа криза от САЩ, където банките конфискуваха домовете на милиони американци подвели се по тази схема. Ето какво е поведението на Федералния резерв / формиран от частни банки, всичките притежание на евреи / - “ За да стимулира икономиката на САЩ, Федералният Резерв намалява основния лихвен процент до много ниски нива, което допълнително намалява лихвите по кредитите. Президентът на Федералният Резерв - Алън Грийнспан заявява по телевизията  -

"Защо не вземете кредит с плаваща лихва, погледнете колко е нисък основния лихвен процент".

Еуфорията набира пълна сила - хората с добър кредитен рейтинг купуват второ и трето жилище, хората с нисък и лош кредитен рейтинг започват да лъжат за доходите си, за да получат ипотечен кредит. Банките от своя страна не проверяват кредитополучателите, защото самото жилище е вид осигуровка и банката "ще го лапне" при евентуален проблем с плащанията.

Появяват се финансови институции, често притежавани от известни банки, които започват да отпускат кредити срещу много високи лихви, достигащи до 30% за година, на хора без какъвто и да е кредитен рейтинг - групата наречена sub-prime.Появява се също така т.н. piggyback loan - кредит, при който "самоучастието" в покупката на жилището (около 10% за САЩ и около 15-30% за България), се разпределя като част от кредита. С други думи - хората могат да закупят жилище, без да платят и 1 цент.

Еуфорията вече може да се оприличи на буря - "куцо и сакато" вече участвува в пазара на недвижими имоти.

През 2004-2005 година, Федералният Резерв започва да повишава основния лихвен процент с 0.25% всеки месец. През 2006, ОЛП достига 5.25%. Така повечето кредитополучатели ползуват кредити с плаваща лихва, техните вноски нарастват неимоверно. Доста от кредитополyчателите не успяват да платят вноските си, и продават едно или няколко от жилищата си. Тези продажби са на доста високи цени и така почти никой не вижда идващата криза. Годината е вече 2006 - 2007.

Тук можем да вметнем, че някой инвеститори, като например Мат Симънс, си продават жилищата на "космически" цени, и започват да живеят под наем :)

Групата от sub-prime кредитополучатели "изгърмява" малко след хората, които изплащат по 3-4 ипотеки, част от които вече са продали имотите си.”

Държавата там също спомогна за този процес с така нареченото рефинансиране на уж закъсалите компании от порядъка на милиарди долари, тоест в наливане на пари / получени от данъкоплатците / в “каца без дъно”. И у нас банките щедро раздаваха кредити на строителни фирми и много хора започнаха да инвестират в имоти, очаквайки цените им непрекъснато да растат. Дори и един бегъл поглед в историята показва че това е невъзможно и че е съвсем логично  в един момент предлагането на имоти да стане повече от търсенето и съответно и този бизнес да се срине. Е, банките не знаеха ли че това ще се случи – знаеха , разбира се , но те правят двойна печалба, веднъж като дават заеми с високи лихви и втори път като приберат ипотеките на закъсалите длъжници. Както се казва историята се повтаря:) Печеливши се оказват  организаторите на схемата и тези, които разполагат с необходимата информация кога балона ще се спука. Целта на този постинг е и да знаем на кого да сме благодарни за сегашната и бъдещите икономически кризи.Гласувай:
3
1. jdeel - И двете. Явно е естествен процес и ...
24.01.2011 15:33
И двете. Явно е естествен процес и манипулация едновременно.
Икономиката би трябвало да е свързана с производство и потребление, тогава не би имало такива кризи по никое време. Но в икономиката са сплетени такива неща като дългове, данъци, такси, цени на акции (те не се ядат, дори не могат да се докоснат) и всякакви такива сложнотии, които са напълно виртуални, лъжливи. Следователно винаги са част от някаква схема, нямаща нищо общо с естествената икономика.
Проблема идва от това, че с такива схеми се "печатат" виртуални пари по пасивен (виртуален, неестествен) начин. Някой е измислил схемата за забогатяване и я прилага... но когато тя рано или късно се спъне повлича след себе си и естествената икономика посредством дългове, инфлация и т.н. породени глупости.
Затова жителите както в един момент си живеят добре, имат си работа, времето е хубаво и цветята цъфтят... се оказва че са изпаднали в криза, защото еди какво си, еди къде си, еди защо си, нямащо нищо общо с техния начин на живот било се случило.
цитирай
2. lubomir33 - И двете. Явно е естествен процес и ...
24.01.2011 15:36
jdeel написа:
И двете. Явно е естествен процес и манипулация едновременно.
Икономиката би трябвало да е свързана с производство и потребление, тогава не би имало такива кризи по никое време. Но в икономиката са сплетени такива неща като дългове, данъци, такси, цени на акции (те не се ядат, дори не могат да се докоснат) и всякакви такива сложнотии, които са напълно виртуални, лъжливи. Следователно винаги са част от някаква схема, нямаща нищо общо с естествената икономика.
Проблема идва от това, че с такива схеми се "печатат" виртуални пари по пасивен (виртуален, неестествен) начин. Някой е измислил схемата за забогатяване и я прилага... но когато тя рано или късно се спъне повлича след себе си и естествената икономика посредством дългове, инфлация и т.н. породени глупости.
Затова жителите както в един момент си живеят добре, имат си работа, времето е хубаво и цветята цъфтят... се оказва че са изпаднали в криза, защото еди какво си, еди къде си, еди защо си, нямащо нищо общо с техния начин на живот било се случило.


Абсолютно си прав!
цитирай
3. rakurs - С подготовката и
24.01.2011 22:48
реализацията на втората световна война се ликвидира капитализма и се реализира държавния протекционизъм и скрит диктат с всички средства.Колониализма бе изместен от тероризма-икономически,финансов и въоръжен.
цитирай
4. syrmaepon - Да се предвиди кога, ще се спука б...
27.01.2011 08:14
Да се предвиди кога,ще се спука балонът е доста трудно,защото е с вероятностен
характер,зависи от доста неща,дори от манталитет и психология - това което ще се случи в Гърция,не се случва в Германия например.Но спекулации с цел натрупване на още повече богатства има.
цитирай
5. bojo12345 - След като човек е предупреден и знае истината -
16.02.2011 13:36
какво следва?
цитирай
6. анонимен - Такава е системата -
17.02.2011 21:24
- хората, "измислили" сегашната банкова и икономическа система са именно същият Натаниел Ротшилд, Рокфелеровци, Вартбурговци и Джей Пи Моргановци - това е система, основана на натрупването на дълг-лихви-инфлация, или казано по-просто - система на основата на деструктивизма...Схемата е безотказна - ПРОБЛЕМ-РЕАКЦИЯ-РЕШЕНИЕ...създава се проблем, мнозинството хората реагират и им се предлага съответното решение \разбира се, от "точните" хора/...схемата не е променяна от векове - същото е било и при Голямата депресия в Щатите през 30-те години на ХХ век, и при петролната криза през 70-те...Федерал Резерв Банк е частна банка на същите тия по-горе...те печатат доларчетата или в сегашните времена - просто ги вкарват виртуално в системата...иначе как се обяснява фактът, че само 3% от доларите в света съществуват физически като банкноти? Всяка криза от векове е умишлено предизвикана...от Тях...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1418735
Постинги: 414
Коментари: 710
Гласове: 1951
Архив