Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 12:36 - Репресии срещу националисти в Сандански
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2186 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.07.2012 13:31


 Вчера в Сандански и региона са задържани от полицията трима млади националисти по обвинение, че са поставили бомбата пред клуба на „Евророма“, която избухна там в петък сутринта и рани един циганин. 
Един от задържаните е Николай Йовев, който е известен в националните среди като един от най-активните националисти в Югозападна България. От години той е организатор на множество мероприятия и пропагандни акции в районна.

Най-вероятно точно тази му дейност и това, че никога не е крил антисистемните си идеи и ги заявявал на висок глас, са причините вчера той да бъде арестуван в дома му, както и от там да бъдат иззети компютъра му и други лични вещи. Явно Николай и другите 2 момчета отдавна са били трън в очите на васалната власт в региона и бомбата пред клуба на „Евророма“ им е дала добър повод да им запушат устите. Ние сме сигурни, че тримата наши съратници нямат нищо общо със случая и са жертва на политически репресии, заради тяхната активна обществена дейност.


Показателно е, че досега, повече от 24 часа след арестуването им, никой от полицията в Сандански не дава точно информация за това в какво точно ще бъдат обвинени и какви доказателства има срещу тях. Тази информация не се дава дори на роднините на момчетата.

Стряскаща е обаче неофициално изтеклата новина, че може би ще им бъдат преписани и други подобни престъпления, които досега не са могли да бъдат разкрити от МВР.
 

Призоваваме всички български националисти на демонстрират солидарността си с арестуваните по всеки възможен начин. Нека да им покажем, че те не са сами. Утре в Сандански ще бъде организиран протест в тяхна подкрепа. Очаквайте скоро информация за часа и мястото на провеждането, както и повече подробности около тяхното задържане.

от сайта bgns.net


Ето и отвореното писмо на Боян Расате до медиите по този повод:

„Преди два дни в Сандански избухна бомба. Тежко пострадал е Малин Илиев, кандидат за общински съветник от партия „Евророма".

В събота сутринта, като заподозрени по случая са били задържани 23-годишния Николай Йовев и още трима младежи между 19 и 21 години.

Единственото основание за задържането им е, че са познати като активни националисти, които неведнъж са участвали в различни протести и демонстрации. Това, както и факта, че жертвата е циганин, прави четиримата младежи потенциално удобни като изкупителни жертви. До момента задържането им се крие от обществеността и медиите!

Обръщам внимание, че само минути след атентата полицейският началник на Благоевград, макар че не би могъл да има информация за причините и извършителя, побърза да оповести една версия, която медиите превърнаха в единствена! Според нея 58-годишният Илиев минавал случайно пред кафе-клуба на „Евророма" и видял пакет. От любопитство мъжът вдигнал пакета и това предизвикало експлозия.

Малко по-късно лидерът на партия „Евророма" внесе леки корекции в тази версия основаваща се единствено на предположения. Той уточни, че пострадалият всъщност не е случаен минувач, а кандидата за общински съветник от листата на „Евророма", Малин Илиев, който идвал да прави кафе на хората в района. Кънчев поясни още, че бомбата не била пакет, а „съмнителна чанта". Разминаванията, обаче не спират до тук - според едната версия пакетът/чанта бил на земята, а според друга висели закачени на дръжката на вратата...

Лично министърът на вътрешните работи се изказа, че „колегите от Областната дирекция на МВР в Благоевград и Районното полицейско управление в Сандански ще разкрият извършителите". Откъде министър Цветанов знае,  колко души са замесени в бомбения взрив?

Висш полицейски служител, пожелал анонимност, споделя, че е „отгоре е наредено, някой от четиримата да го отнесе." Подобни коментари и правораздавателни действия от страна на изключително високопоставени служители на реда са крайно обезпокоителни за държава, членка на ЕС.

Особено обезпокоителна е също и информацията, че циганите от Сандански издирват родителите на задържаните младежи и вече публично заплашват, че ще запалят къщите им и ще ги убият.
В общ интерес е подобни изстъпления да се избегнат, защото, ако пострада и един Българин, това ще доведе до наши ответни действия.

Български граждани,

За пореден път сме свидетели на некомпетентност и произвол! Този път обект на репресии и недоказани обвинения са подложени четирима Български младежи, чиято единствена вина е, че са патриоти и обичат своята Родина.

Опасявам се, че в съзвучие с международната истерия около атентата в Осло, както и разкритата „кафява" терористична група в Германия, управляващите у нас ще използват взрива в Сандански за своите политически цели.

Въпреки, че отдавна съм се уверил, че България не е правова държава се надявам, че Българската общественост няма да допусне невинни хора да бъдат тихомълком арестувани, а след това показно обвинени и осъдени за нещо, което не са извършили!

Апелирам към свободната журналистика, да оповести случващото се, а ние приятелите и съмишленици на Николай, Сашо, Стоян и Васил да се организираме в тяхна защита.

 

През последните години действията на управляващите ясно показаха, че никой не може да бъде спокоен и равнодушен към случващото се, защото утре той може да бъде следващият набеден престъпник или терорист.


 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1384578
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив