Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2012 14:30 - Защо национализмът ни е такъв?
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 3478 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 25.04.2014 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И не само нашият. На тази тема се упражняват много хора, повечето от които са виждали националисти само по телевизията и тази тема им е ясна колкото на мен китайските йероглифи.
И тъй като аз познавам тази среда от доста години, ще споделя с Вас моето мнение без да претендирам, че само то е вярното.

В националистическите среди има хора всякакви - основно младежи на които им е дошло до гуша от безобразията в държавата и желаещи да променят това положение.

Има и откровени лумпени и луди, определящи се по някакви незнайни причини за националисти, както и такива които си търсят  компания в тази среда. Но такива субекти има навсякъде в обществото и е съвсем естествено и тук да е така.

Лично аз познавам  и много националисти с интелект доста над средният в страната, между тях има и доста икономисти, юристи, програмисти и т.н. Има и такива, които на външен вид изглеждат  доста ограничени, но когато седнеш да разговаряш с тях, виждаш че всъщност имат доста повече познания в най-различни области, за разлика от много други хора с високо мнение за себе си, но без никакво покритие.
Да се каже че националистите са основно прости хора е все едно да се твърди че всички българи са боклуци.

Образа на националиста се създава основно от масмедиите, които се контролират от един ограничен кръг лица и те следват твърдо определена политика спрямо национализма.

А тя е, националистите да се представят като някакви хора изхвърлени от обществото, живеещи основно от омразата към всички останали. Както се вижда тази линия на представяне очевидно има успех и няма как и да е иначе. Медиите са най-влиятелната сила за манипулиране на хората, а и този образ се създава с изключителна упоритост и последователност от десетилетия наред.
Ако на един митинг от хиляда човека има десет лумпена, познайте кого ще показват медиите и какви въпроси ще им задават.
Случаят с Миролюба Бенатова от БТВ, при отразяването на събитията в Катуница е достатъчен пример за такава манипулация.

Когато някой националист или определящ се като такъв направи някоя простотия почти всички медии я отразяват, но когато националисти правят детски празници, хуманитарни акции в подкрепа на българските пенсионери,
чествания на герои от българската история, за които никой друг не се сеща, тогава настава едно пълно медийно затъмнение.

В ежегодното шествие на националистите "Луков марш", тази година се включиха над 1000 млади и по-стари българи  с факли в ръце, дошли да почетат паметта на този велик българин. Гледката беше наистина впечатляваща.

image

image


За охраната на  шествието бяха ангажирани сигурно и над 1000 полицаи, на практика целият център на София беше блокиран, през целият маршрут имаше полицейски кордон от полицаи облечени с бронежилетки, щитове и каски, все едно през столицата , преминаваха най-опасните терористи на света. Тези "мерки за сигурност" също не са случайни, те целят да внушат на обикновенният гражданин мисълта, че щом тези така ги пазят, значи наистина са опасни и трябва да стоим по-далеч от тях.
Харченето на пари за подобна охрана се оказа напълно излишно, защото шествието си имаше собствена охрана, която действаше доста по-ефективно от полицията и не допусна нито един инцидент, както на всяко едно подобно мероприятие.

image

Денят беше събота и телевизиите се чудеха какво да предават по новините. По БТВ даваха репортаж за това как баба Милка си вари компотите на село, но не казаха нито дума за марша, въпреки че той беше сниман доста подробно / поне няколко часа / от всички водещи телевизионни канали.
Единственото изключение от този принцип правят телевизия "СКАТ" и още няколко кабелни телевизии.


Друг е въпроса, че много от националистите сами влизат в този капан и следват това поведение, което им се вменява от медиите - грубо, агресивно, а лидерите им хвърлят по някоя "бомба" в общественото пространство с екзотичните си изказвания и действия , без да си дават сметка, че така вредят на всички, които се определят като такива.

На тази въдица се хваща голямата част от обществото. Същите  констатации важат и за национализма в Европа и в някои други държави извън нея. Същевременно на национализма се противопоставя едно друго понятие, а именно патриотизма.

Тоест, патриотите са хора които обичат Родината си, но не мразят никого и всъщност те са носителите на истинският национализъм, а не онези лумпени от площадите.

На тези приспивни песни вярват много хора, защото хората по принцип са така устроени, че винаги симпатизират на слабите  или поне на тези, които се представят като такива.

Това е и основният номер и на комунистите и на съвременните демократи и на християнството, ако щете. Комунизма винаги се е представял като най-хуманната идеология съществувала на този свят - сбъдва мечтите на унижените и подтиснатите, бори се за мир и хуманизъм по целият свят.

Така е на теория, но на практика е точно обратното. Не искам да навлизам в подробности, защото постинга ще стане много дълъг, само ще кажа че по времето на тази най-хуманна идеология са избити повече хора отколкото през всички останали режими взети заедно и това съвсем не е преувеличение.

За престъпленията на комунизма са написани хиляди статии и които се интересува спокойно може да ги намери и прочете. Много хора ще кажат защо трябва сега да се занимаваме с този комунизъм, той е минало, какво ни пречи сега.

Не е така уважаеми дами и господа, най-малкото защото комунизма има много лица и превъплащения и те съвсем не са в миналото.

Едни от тези лица са понятия като мултикултурализъм и политическа коректност / характерни за съвременните демократични общества / , които не са нищо друго освен една зле прикрита версия на марксизма и то много по-опасна версия от предишната.

Известният руски дисидент Владимир Буковски е обяснил добре този въпрос тук

Патриотизма устройва идеално враговете на България, защото това е една беззъба идеология / всъщност не е и идеология / и тя не пречи по никакъв начин на пъклените им планове. Така широко прокламираният патриотизъм всъщност какво означава човек обича Родината си и е толерантен към всеки и към всичко.
Добре звучи, но както казва големият българин Николай Хайтов –  “Да си толерантен в една зверилница е равнозначно на смърт”.

Живота е борба и то борба без правила. Няма как да постигнеш нещо ако не се бориш, а щом ще се бориш със сигурност ще засегнеш някой.

Другото са едни приспивни песни за наивници.


Ако си истински националист няма как да ходиш на пръсти за да не засегнеш случайно някой от "различните", както се изрази един наш известен политолог преди няколко дни.
Защото от това ходене на пръсти впоследствие се преминава и към други пози.
Точно обратното е - ще трябва да преодоляваш много препятствия и врагове по пътя си, но без борба няма и победа.

За съжаление националистите не разполагат със собствени медии, за да представят собствените си виждания, основно се подвизават в Интернет, който поне засега, не се контролира изцяло както останалите средства за масова информация.

Канят ги от време на време в някои телевизионни предавания, но най-вече на теми за нарушените права на циганите и гейовете и други подобни. Водещите на тези предавания като че ли са инструктирани да им задават провокативни въпроси за да се получи шоуто.

Самото участие в такива предавания сваля нивото на съответния гост в студиото, защото в масовото съзнание стабилният и сериозен политик не участва в подобни шоута.

Него го канят в Панорама или други подобни сериозни предавания, където той със сериозен вид обяснява проблемите във България, без да използва езика на омразата, политически коректен е, внимава много да не обиди някого и е овладял много добре изкуството да говори много, без да казва нищо.
Такива майстори на празнословието са най-вече"социалистите" и представителите на ДПС.

Това са истинските политици, а не онези лумпени, които само крещят срещу циганите и обратните “-  си мисли средностатистическият  гражданин, без да осъзнава, че това са едни изпечени лъжци и обикновенно правят точно обратното на това, което говорят.

А и да осъзнава това нещо, всъщност е все тая, защото най-много да им тегли една псувня и да изпие още една ракия. Така или иначе от средностатистическият гражданин на Републиката, всъщност нищо не зависи.
А не зависи, защото е много по-лесно и безопасно да си седиш пред телевизора и само да коментираш събитията без да участваш в тях.

Защо представителите на така нареченият елит”,  с много малки изключения, не подкрепят национализма?

Ами много просто - защото огромната част от тях са бивши комунисти и ченгета и дори и да искат няма как да го направят, защото са обвързани помежду си и по този начин биха рискували бизнеса и положението си.

Много от тях не осъзнават, че седят върху буре с барут и когато то избухне ще ги отнесе и тях, заедно с всичките им къщи, вили, коли, плазми и т.н.,по същият начин по който, българската буржоазия изгуби всичко на девети септември 1944г.
За повече подробности може да прочетат спомените на известният наш банкер Атанас Буров:

"А ние, дето ядем като аристократи, сега лапаме попара от паницата и стоим като слуги. Как стана това? Кой извъртя колелото на историята? Кой докара до там работата, че Русия от самотна - стана многодетна майка на десетина отрочета, недоносчета. Как бе, джанъм?

Кой гений извъртя нещата така, в своя полза, че аз, Буров, банкерът Буров се озовах в Дряново? Да паса патките по „Пачи панаир" и да слушам химна на дряновските пияници:

Дряновските булки,
жълти като дюлки
мътна вода газят,
бели поли вдигат
и на Коля смигат...

На Коля Бързака. Леле майко, до какво падение доживях.
Но хак ми е. От акъла ми е
!"

Ето какво казва той за интелигенцията по негово време:

" Аз изтръпнах още веднъж, господин Памукчиев. Разбрах, че българският интелигент е готов да се примири с всяка власт, стига той да е добре. На него да му е добре.
Той да остане жив. Нeгo не го болеше за нацията, за народа.

Него не го интересуваха как ще се развиват нещата занапред - важното бе той да оцелее. Той да е добре.
И тази национална българска черта на интелигента, ебава майката на нацията, ебава майката на България.

Наместо да я води напред, тя я тласка назад. Угодничеството, нагаждачеството са като че ли най-ярките национални черти на българската интелигенция.
"

На интелектуалците не им се занимава с някакви маргинали, те са под тяхното ниво, те летят нависоко.

То не че има кой знае каква полза от подобни пеперуди, но както и да е.

Средностатистическият гражданин под влияние на масовата пропаганда също предпочита да стои далеч от събитията, надявайки се да мине някак си между капките.

Само че замитането на проблемите в едно общество и повтарянето на някакви мантри като толерантност, хуманизъм, политическа коректност и други подобни няма как да ги реши и те ще се стоварят на главите ни в съвсем обозримо бъдеще.
Доста от тези проблеми вече ни бият по главите, но както казва Васил Левски – “Ние целите изгоряхме и пак не се научихме да се пазим от огъня”.

Социалните  и етнически безредици във близко бъдеще са неизбежни и то не само във България, но и  Европа въпреки широко рекламираният етнически модел  / тоест циганите си правят каквото искат, а ние ги гледаме и си мълчим / .

Национализма така или иначе ще излезе на дневен ред под натиска на обстоятелствата. И когато това стане, аз съм сигурен, че една голяма част от хората, които сега стоят "на завет" или са против национализма изведнъж ще започнат да "подкрепят" това движение, както се е случвало неведнъж в историята.

Това е ясно, въпроса е дали ние националистите сме готови за това време и дали тогава няма да е твърде късно за каквото и да било. Всъщност и затова пиша този постинг.

 

 





Гласувай:
6



1. syrmaepon - въпросът не е само в пускането на кръв
03.10.2012 15:32
Тези,които и сега и винаги командват парада,пак ще гледат отстрани,ще продават оръжие,а нациите ще се самоизбиват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377888
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив