Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 14:51 - ФИЕСТА НА ЕТНОСИТЕ
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2802 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 14.01.2013 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Публикувам отвореното писмо на учителите от ОУ "Д-р Петър Берон" в гр. Ямбол, които призовават държавата да ги защити от циганският терор. Ето какво пише в официалният сайт на въпросното училище:

"В Обединена Европа проблемът за взаимно уважение, толерантност и разбирателство е от първостепенно значение, въпреки голямото многообразие от народи, етноси, традиции и култури. В нашата страна живеят различни етноси, като в региона най-  ярки техни   представители са  турския  и ромския етнос."

 

 "В Основно училище „Д-р Петър Берон” Ямбол  се обучават деца от ромски, турски и български произход – три етноса с различни култури, религии и ценности. Това налага взаимното опознаване на учениците от етническите малцинства, създаване на атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство като средство за постигане на ефективност и ефикасност в изпълнението на политиката на образователната интеграция."

Това е типичният мултикултурен тон, но от цитираното по долу писмо ще видим каква е действителността. Тя не се нуждае от коментар, аз само ще добавя че тези неща се отнасят и до огромната част от училищата, посещавани от така наречените малцинства. Разбира се, истината се потулва, защото изглежда, че основното занимание на така наречените ни "държавници" е да "замазват" проблемите и да ни обясняват всъщност колко сме добре.

В този контекст апела на учителите е доста наивен, защото те се обръщат към тези институции, които са се доказали, че за нищо не стават и че нямат никакво намерение да променят каквото и да било.

За съжаление това писмо показва до голяма степен и робската психика на българина, който за да си запази мизерното заплащане, е готов на всякакви компромиси.
По тази път обаче до никъде не се стига, освен само до едни още по-големи унижения и гаври.


Ето и текста на самото писмо / без редакция /:

" Уважаеми г-жи и г-да, граждани на Република България!
Пишем ви група учители от ОУ "Д-р Петър Берон" гр. Ямбол.
Работим в непоносими условия! Училището ни се намира в циганската махала на града и обучаваме предимно деца-цигани, много от които не знаят български и си нямат и най-малката представа за какво трябва да идват на училище.

Децата-циганчета биват насърчавани от родителите си да се държат нагло и предизвикателно с нас, учителите. При най-малкото усилие от наша страна да ги накараме да учат или поне да спазват някаква дисциплина, веднага в училището и в класните стаи се изсипват разярени родители, много често предвождани от тълпа други цигани и започват да ни крещят, викат, псуват затова че уж сме се карали на децата им, а нерядко дори ни заплашват с убийство и даже посягат и се саморазправят с нас.

Вчера следобяд една от възпитателките ни, Светла Хлебарова, е направила най-безобидна забележка на едно дете-циганче за това, че отказвало да си напише домашната. Детето се обидило, че му отправят забележка и самоволно избягало от класната стая, като след малко докарало баща си, който още с влизането се нахвърлил със закани за убийство върху възпитателката. Избутал учителското бюро в ъгъла и заклещил там учителката като натискал и блъскал бюрото върху нея, а после започнал да я налага с юмруци и да я души. Борбата между тях траяла 15 минути като през цялото това време бащата повтарял, че ей сега щял да я убие и от усилията, които полагал накрая целият бил изпотен и разтреперан.

Самата учителка е страшно стресирана и близо два дни не може да се съвземе от преживяното. Подобни случаи при нас са ежедневие.
Най-фрапиращ беше случаят отпреди две години, когато на една наша колежка беше нанесен много жесток побой от родител-циганин, при което тя получи комоцио и изпадна в безсъзнание като дълго време след това лежа и се лекува в болница.
Неизвестно защо случаят беше потулен от директорката ни Лиляна Славова, като за целта тя насъскваше и пом. директорите да обикалят и да заплашват учителите да си мълчат, ако искат да запазят работата си. Тогава тя дори привикваше учителите един по един и ги заплашваше, че само да научели от Инспектората за този случай, после щели да хвърчат глави и затова, за наше добро, трябвало да внимаваме какво и на кого говорим, за да не стигнела информацията до РИО. Ето защо ви молим да направите
необходимото да бъдем защитени по време на
работа!

На практика училището ни е разграден двор и всеки който поиска може да влиза, когато си поиска и да се саморазпрява с нас. Родителите и роднините на децата-цигани сяматат, че едва ли не всичко им е позволено - буквално те правят с нас каквото си поискат, като никой не им търси за това сметка...
Повече така не може да се работи! От години в района не сме виждали униформени полицаи, които да патрулират и въдворяват ред. Публична тайна е, че полицаите ги е страх да се движат из циганската махала и в частност около нашето училище.

Директорката ни Лиляна Славова прави всичко възможно проблемите, които имаме с циганите да не се разчуват и даже заплашва пострадалите учители с уволнение, в случай че се оплачат. На всеки педагогически съвет тя повтаря едно и също, че всички ние трябвало да си пазим хляба и да не се оплакваме въпреки проблемите, които имаме с циганите, защото вярно било, че положението ни било лошо, но ако сме останели без
работа щяло да ни бъде още по-лошо и все неща в този стил. И така ние, за да си запазим хляба и работата, сме принудени да мълчим и да търпим всичките унижения, на които ни подлагат циганите...

Ние сме български учители! Работим в българско държавно училище и имаме нужда от защитата на държавата, в която живеем, в която работим и на която служим! Молим ви, защитете ни!"

 




Гласувай:
4



1. minevv - да
20.12.2013 09:06
срам и позор за 'политическата ни класа' и за антибългарската им позиция
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378264
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив