Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2013 12:55 - Отворено писмо на БНС до програма “Хоризонт” на БНР
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2048 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.02.2013 17:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

По повод дискусията в програма “Хоризонт” на БНР , относно забраната на шествието, в памет на ген.Христо Луков.

Уважаеми г-н Главен редактор,

Български Национален Съюз изразява своята искрена почуда и крайно възмущение от факта, че бе допуснато от ефира на Българско национално радио да се отправят нагли клевети и откровени лъжи по адрес на нашата организация, провежданият ежегодно от нас Луковмарш, участниците в него и самата личност на българският герой ген. Христо Луков.

Става въпрос за материала на Ирина Недева, излъчен на 12.02.2013 г. по програма „Хоризонт”. В интервю, отразяващо позициите на Соломон Бали, Елена Кодинова и Стефан Иванов по отношение на „Луковмарш”, въпросната журналистка открито застава на тяхна страна и подсилва внушенията, които тези хора правят.

Считаме, че този материал има крайно манипулативен характер, изпълнен е с неверни твърдения и откровени лъжи, уронва престижа ни като организация и е директна обида към хилядите родолюбиви българи, подкрепящи Луковмарш и почитащи българският герой - ген. Христо Луков. Още по-лошото е, че ваш журналист директно се ангажира в една подобна, чисто политическа кампания, целяща нашето очерняне и лично отправи нападки по наш адрес и по адрес на участниците в нашето шествие. До този момент, нито една сериозна голяма медия не си е позволявала нещо повече, от това да отрази обективно позицията на нашите противници.

Ако бяхте частна медия, непретендираща за обективност, нямаше да обърнем внимание на случилото се. Но вие сте обществена медия, която е призвана от закона да дава гласност на всички мнения и нагласи в българското общество. Не е нужна да ви напомняме, че тя е издържана от данъците на всички български граждани, включително и на тези, които организират и присъстват на Луковмарш.

Считаме за крайно недопустимо ангажирането на БНР като институция в една война, обявена от частни фондации и неправителствени организации, на българският патриотизъм и родолюбие. За нас случаят е ни повече, ни по-малко, обслужване на частни интереси. При това явно и демонстративно. Обичайната практика, при подобни ситуации е да се потърсят и двете страни за коментар, което не се случи.

Но тъй като по наш адрес бяха отправени отвратителни клевети, ние сме длъжни да отговорим.

Лицето Соломон Бали си позволи директно да нарече Луковмарш нацистка проява и да определи участниците като нацисти. Това внушение бе подсилено и от интервюиращата. За подобни недоказани обвинения може да се търси съдебна отговорност от засегнатите. На въпросът, кое точно е „нацисткото”, обаче, слушателите не чуха конкретен отговор, а само общи приказки.

Това е така, просто защото пропаганда на нацизъм по време на Луковмарш никога не е имало. Нещо повече, за недопускане на подобна символика, лозунги и реторика се следи от самите организатори на Луковмарш. Следи се на място и от полиция, прокуратура и служби за сигурност. Има и конкретен списък със забранени символи, които да не се допускат на проявата, предоставен на организаторите от ДАНС.

За девет години, от началото на Луковмарш, нарушение не е констатирано. Това, че въпросният господин Бали и други заинтересовани кръгове, се опитват да интерпретират различни символи свързани с марша като „нацистки”, без те да са свързани с тази идеология е друг въпрос.

Интересно обаче е друго – г-н. Бали и организацията му поддържат идеологията на ционизма. Съществува резолюция на ООН № 3379 от 1975 година, определяща ционизмът като расистка идеология. Не чухме въпрос от водещата в тази връзка. „Б`най Б`рит” бяха представени като организация на филантропи, макар възстановителят на тази ложа г-н Соломон Паси, да бе разследван на времето за шпионаж в полза на Израел ( дело прекратено след политически натиск). Настрана оставяме съмнителната слава на масонството като цяло.

Друга част от обвиненията бяха отправени по адрес на българският герой генерал Христо Луков. Той бе злостно окачествен като върл антисемит. Истината обаче е, че за подобно твърдение не съществуват никакви автентични документи, които да го потвърдят. Факт обаче е, че генералът е герой от Първата световна война, а като министър на войната е възстановил унищожената от Ньойският диктат, българска армия.

Няма автентични доказателства и за следващото обвинение, отправено към генерала – че е с нацистки възгледи. Нещо повече, подобно обвинение е опровергано от думите на самият Луков, че

„България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси.”


В свои публични изказвания той е подкрепял монархическият режим, нещо крайно нетипично за националсоциалист. Колкото до връзките му с Германия, той ги е използвал изцяло в интерес на Родината ни. Твърди се и че СБНЛ е фашистка организация (главно от комунистически автори) – нещо, което също е недоказуемо и е оспорвано от историци като проф. Алтънков.
Като цяло – действията и позициите на генерал Луков се изваждат от историческия контекст и се тълкуват произволно от противниците му. За подобни интерпретации важи българската поговорка: „Да четеш Евангелието като дявола.”

От всичко казано до тук, можем да заключим, че в случая става въпрос за един опит да се упражни рекет не само над нас като организация, но и над държавните институции, в частност общината, а и обществото като цяло, от едни маргинални кръгове, опитващи се да ни натрапят непопулярните си идеи.

За съжаление и Вие като медия бяхте въвлечени в това. За разлика от позициите на нашите противници, Луковмарш се радва на все по-голяма обществена подкрепа и интерес. Българският национализъм е незаобиколим фактор и ценност, която все по-силно се утвърждава сред младите. Да се подхожда към него с отношение, наследено от предишният строй е анахронизъм.

Неспособният да се приспособи към променящата се среда изчезва. Добре е и да се има предвид друго – живеем в информационната ера и монопол над информацията не съществува. Така ясно се вижда, кой какви принципи следва и до къде стига журналистическата му етика.

Махленският маниер на оплюване и клеветене не е достоен за никоя медия. Нормално би било, да последва извинение след този материал. Не толкова към нас, колкото към хилядите (подчертаваме, хиляди) привърженици на инициативата.

Надяваме се да постъпите коректно и да ни бъде дадено право на отговор в близките няколко дни, във формат, който вие прецените.

Гласувай:
6
01. voxpop - Какво българско национално радио ...
13.02.2013 13:18
Какво българско национално радио може да бъде това!? Същото се отнася и за БНТ и мисля, че в най-скоро време трябва да се организира един общонационален протест срещу тези две уж национални медии, издържани с нашите пари, а всъщност те най-нагло предават българските национални интереси!
цитирай
2. lubomir33 - Какво българско национално радио ...
13.02.2013 13:58
voxpop написа:
Какво българско национално радио може да бъде това!? Същото се отнася и за БНТ и мисля, че в най-скоро време трябва да се организира един общонационален протест срещу тези две уж национални медии, издържани с нашите пари, а всъщност те най-нагло предават българските национални интереси!


И БНР и БНТ са си комунистически, въпреки демократичната маска, която са си сложили и това особено си личи по отношение на национализма.

Неслучайно "Националната" телевизия всяка година излъчва филма "Черните ангели", възвеличаващ убийството на генерал Луков и то точно преди шествието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1130655
Постинги: 381
Коментари: 691
Гласове: 1852