Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 11:01 - Социална работничка бе отстранена, след като отказа помощи на роми
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2308 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.04.2013 11:22


Социална работничка от Пловдив бе принудена да напусне, след като спази закона и отказа помощи на роми. Ангелина Петрова е заплашвана и нападана физически по време на проверки в една от пловдивските махали.

  image     Ангелина Петрова
Петрова работи като социален работник в две от ромските махали в Пловдив от една година. Когато през февруари отхвърля 26 от 56 молби за месечни помощи, е нападната.

„Едно от потърпевшите лица просто хукна към нас и ме дърпаше за косата," разказа тя пред bTV и посочи, че е била нападната за това, че си върши работата.

„Отказала съм помощ на 26 лица, защото съм направила такава преценка, но твърдя, че тя е обективна," категорична е Ангелина Петрова. „Отказала съм помощи на лица, които имат магазини пред къщите си. Условията, в които живеят, са добри, а при някои - бих казала и много добри, да не кажа луксозни," допълни тя.

След нападението Ангелина заявява в социалната мрежа, че системата, за която работи, толерира безпринципно даване на помощи на не толкова нуждаещи се. Ангелина пише, че отказите се връщат за преосмисляне, а понякога широките държавни пръсти към ромите са израз на корупция. Социалната работничка обвинява и конкретни служители от дирекцията „Социално подпомагане" в Пловдив.

По думите на Ангелина Петрова, в града има хора от малцинствата, които признават, че дават пари, за да им бъдат отпуснати помощи. Началникът на службата Галина Качелова категорично отхвърля такива „намеци за корупция".

След писмото в интернет Ангелина Петрова е подканена да напусне, а началниците й смятат, че тя е виновна за нападението.

„С години работим с ромско население. Такива инциденти със скубане на коси досега не е имало," заяви пред bTV Качелова, която е категорична, че Ангелина Петрова сама е виновна за нападението, а не опитът й да приложи закона. „Не смятам, че защото тя е направила отказ и с това е предизвикала отношението на ромите против себе си. Отношението на тях към себе си го е предизвикала с този агресивен начин на разговор с тях," категорична е ръководителката.

Ангелина Петрова пресметна, че с отказаните молби за помощи само през януари на държавата са спестени 2500 лв. „Това значи, че за година, за колкото се отпуска помощта, съм спестила на бюджета близо 30 000 лв. Ако сложим още 100 работника, сигурно отиваме на 3 000 000," допълни социалната работничка.

frognews.bgГласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1350229
Постинги: 407
Коментари: 710
Гласове: 1943
Архив