Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2015 09:42 - Над 2000 души проведоха Луковмарш, въпреки забраната след натиск от чужди посолства
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2811 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 16.02.2015 09:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Над 2000 души, предимно младежи, изпълниха вчера софийските улици на традиционния „Луковмарш“. Събитието се организира ежегодно от Български национален съюз, от 2003 г. насам и е подкрепяно от много родолюбиви организации. Траурното факелно шествие посветено на генерал Христо Луков набира изключителна популярност през последните години. В същото време, натискът от страна на чужди посолства и свързаните с тях структури и партии в България, за забрана на шествието се засилва с всяка изминала година.

Вече се превърна в нещо обичайно, седмица преди Луковмарш в медиите да се сипят какви ли не обвинения срещу проявата от страна на различни ционистки, комунистически, неолиберални и други подобни организации и групи. Особено яростни нападки отправят и от ДПС и БСП. Редовните обвинения са в неонацизъм, ксенофобия и религиозна нетърпимост. Прави впечатление обаче, че тези твърдения никога не са подкрепени с конкретни факти. С ноти срещу маршът излизат и от посолствата на САЩ, Израел и Русия. Поведение, което във всяка суверенна държава би било счетено за намеса във вътрешните работи. Но не и в България, където за политиците по-важно е мнението на чужденците, от това на народа.

По този повод, в деня преди „Луковмарш“, организаторите му свикаха пресконференция. На нея те буквално разбиха тезата на своите противници, солидно аргументирайки се с факти. Твърдението за неонацистката пропаганда по време на шествието бе оборена, като бяха представени правилата на Луковмарш, недопускащи пропагандиране на забранени от закона идеологии, както и употребата на такива символи. Организаторите подчертаха, че всяка година човек от прокуратурата следи на място именно за това. Колкото до ксенофобията и религиозната нетолерантност, комендантът на марша Пламен Димитров заяви: „Питам, колко ксенофобско може да е едно шествие, на което присъстват гости от Хърватия, Румъния, Италия, Испания, Франция, Германия, Белгия, Швейцария, Швеция и дори Палестина“.

Той подчерта и че на шествието рамо до рамо са православни, католици, протестанти, атеисти и мюсюлмани, всички дошли за да почетат един достоен български герой. За всички години през които се е провеждал Луковмарш никога не е имало и нарушение на обществения ред, припомниха организаторите. Според тях и твърдението, че ген. Луков е антисемит е абсурдно, тъй като никога и никъде генералът не е вземал каквото и да било отношение към евреите. СБНЛ, чиито водач е бил Луков, също не е фашистка организация, според историческите факти, подчерта Димитров. Самите легионери винаги са се определяли като самобитно българско национално движение, каза той.

Причината за грубата намеса във вътрешните ни работи от страна на чужди посолства, искащи забрана на марша е поради факта, че те се страхуват от възможността България отново да стане независима, казаха организаторите на Луковмарш. Именно това олицетворява и маршът според тях – борбата на генерала за силна и независима България. Това пролича и от огромният транспарант на шествието с думите на генерал Луков:
„България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси.“

Въпреки подчертано мирният и дисциплиниран характер на шествието, все пак столичната кметица клекна пред чуждите посолства и издаде заповед за прекратяване на марша след като хората се събраха пред пилоните на НДК. Изказаха се сериозни съмнения, че тази заповед отговаря на законовите изисквания, но това предстои да се изясни. Въпреки това обаче, марш все пак имаше.

За да не провокират сблъсък с полицията, участниците при висока дисциплина и ред се отправиха към къщата на генерала по различен от първоначално заявеният маршрут. Те запазиха спокойствие и когато полицията на няколко пъти направи опит да раздели шествието, чрез колони и пропускане на групи от по стотина души. Самите полицаи също не бяха доволни от ситуацията в която бяха поставени и начинат по който им бе заповядано да процедират. „Защо пък да не го правим до утре вечер“, дочу ироничен коментар на униформен, наш репортер. Абсурдно голям брой полицаи и техника, включително две водни оръдия, бяха ангажирани за една напълно мирна проява.

Самите ние също се уверихме, че на шествието нямаше пропагандиране на нацистки идеи или призиви към омраза. Лозунгите, които скандираха участниците бяха „Генерал Христо Луков“, „За България – свобода или смърт!“, „Свободен, социален, национален“ и „Всички комунисти – на съд, България поема по национален път“. След като преминаха покрай паметника Левски, участниците запалиха и факлите. Пред къщата на генерал Луков, те поднесоха венец и речи държаха организаторите и гости от страната и чужбина. Сред чужденците имаше шведи, германци, унгарци и французин. През цялото време правеше силно впечатление както добрата организация, така и отговорното поведение на участниците, които запазиха спокойствие, въпреки натиска.

От сайта







Гласувай:
4



1. a440 - Браво юнаци!
16.02.2015 12:23
Браво юнаци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1384746
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив