Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2017 10:02 - Забрана, не съгласуване, прекратяване – или как всъщност се опитват да спрат Луковмарш
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1948 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 16.02.2017 10:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Пишем тази статия, защото последните години около провеждането на Луковмарш в медиите, а и от институциите, излиза много невярна и подвеждаща информация относно това дали Луковамарш е забранен, дали е разрешен и въобще какъв му е правния статут. Сигурни сме, че с този текст ще отговорим на множеството въпроси, които сте ни задавали през годините, а и ни задавате сега и ще внесем яснота по този въпрос.

Да започнем от там, каква е всъщност законовата база в България за организирането на мероприятие като Луковмарш.
Тя е уредена със „Закона за събранията, митингите и манифестациите“. Според този закон, режима за организиране на публично мероприятие на открито е заявителен, а не разрешителен.

Това означава, че трябва просто да заявите какво и къде ще правите, а не да искате разрешение за такова, защото никой не може да ви го даде.

Заявлението става писмено в съответната община, не по-малко от 48 часа преди провеждането му. И ние, като организатори на Луковмарш, спазваме този член от закона, като заявяваме марша не няколко дни преди провеждането му, а няколко месеца по-рано.

Така Столична община много добре знае кога и къде възнамеряваме да го проведем. Закона разбира се дава право на съответния кмет на община да забрани даденото мероприятие. Но това не може да стане самоволно, а само ако са изпълнени някои от четирите условия в чл. 12.(2) от закона. И то, забележете, до 24 часа след заявяването на проявата. До ден днешен Луковмарш никога не е бил забраняван по този член, защото никога не е отговарял на условията за това. По този начин отговаряме на първия мит, разпространяван от медиите, че Луковмарш е забраняван от Столична община. Йорданка Фандъкова съвсем съзнателно никога не се е възползвала от това си право, защото един такъв неин акт, може веднага да се атакува в съда, и е сигурно, че той ще отмени една такава заповед за забрана.

Какво се случва обаче обикновено в дните преди шествието, когато за журналистите темата стана актуална и интересна и те подтикнати от клеветническите писма и декларации на кохортата от неправителствени и леви организации, политически партии и чужди посолства, с искане за забрана на Луковмарш, насочат микрофоните към кметицата и я запитат дали ще изпълни това желание на антибългарските кръгове. В този момент тя демонстрира познатата си безхарактерност и мекушавост, с която като цяло управлява града и смотолевя нещо от сорта „Аз няма да съгласувам това шествие, а само поднасянето на венци и цветя пред къщата на ген. Луков“.

Безхаберните журналисти, без да задават допълнителни въпроси, веднага интерпретират това като забрана на марша (а и това е целта на Фандъкова) и разпространяват новината чрез медиите си. Така от една страна кмета си измива ръцете пред кръговете, които искат забрана на Луковмарш, от друга не нарушава в този момент закона, защото не е издала на практика заповед за забраната му, а от трета по този начин много хора се отказват или демотивират да присъстват на шествието, защото вярват на разпространената информация. Но какво всъщност се крие зад думите „не съгласувам“ на градоначалника. С две думи: абсолютно нищо! В горепосочения закон никъде не съществува думата „съгласуване“ и никъде не е дадено правото на кмета на съгласува или не едно мероприятие.

Кметът единствено има право, според закона, да предложи друг маршрут, ако прецени по някаква основателна причина, че този не е уместен. Но Фандъкова никога не е правила това. Или с други думи, писмото, което тя праща до нас, за да ни уведоми, че мероприятието е „не съгласувано“, не означава абсолютно нищо и не ни ангажира по никакъв начин. И тя знае това много добре. Но както казахме, съзнателно се опитва да заблуди журналистите, а от там и широката общественост.

Съобразно всичко написано до тук, ние всяка година се събираме на законно заявения начален пункт на шествието. През последните години в 17:30 часа, когато е обявено, че трябва да започне шествието, уж от общината дотичва един чиновник, който ни връчва заповед от Йорданка Фандъкова, с която тя прекратява мероприятието. По закон тя има такова право, когато то „не се организира или не се провежда при условията и по реда, установени с този закон.“ (Чл. 13 от Закона за СММ). И тук идва най-абсурдното, причината, с която се прекратява Луковмарш е, че са забелязани от полицията лица, които са регистрирани за правонарушения по време на спортни прояви и лица, които са в нетрезво състояние. За всичко това, Фандъкова е била уведомена с писмо от началника на СДВР.

Нека обясним как трябва да се случило всичко това, за да се стигне до тази заповед. Тъй като марша е обявен за 17:30  часа, се предполага че първите хора трябва да са се появили на началния пункт около 17 часа. По това време полицаите на място трябва да са проверили въпросните лица, включително в архивите на МВР, за да установят, техните минали правонарушения. След това да докладват тази информация на своите началници, които да я докладват на шефа на СДВР. Той, по една случайност, да е на работа събота в 17 часа. След като се запознае с тази информация, да напише писмо до Йорданка Фандъкова, с това, което е установена и да й го изпрати. След това тя трябва да го получи (не се съмнявате, че и тя по една случайност събота вечерта е на работа).

След като анализира информацията от писмото от СДВР, да реши, че това е основателна причина да се прекрати мероприятието и да напише съответната заповед за това. След това да я предаде на чиновник, който да я донесе при нас пред НДК. И цялата тази процедура трябва да отнеме всичко на всичко 30 минути … Както се казваше в една реклама „И един мармот завива станиола“. На всички ни е ясно, че тази заповед е написана още миналия ден и не се базира на никаква информация от МВР. В следствие на тази заповед обаче, полицията не позволява да проведем шествието си нормално, а ни разделя на групи и по този начин да стигнем до къщата на ген. Луков, където госпожа Фандъкова така благородно ни позволява да поднесем цветя.

Така вече три години държавата, в лицето на Столична община, ни отнема коституционните права на събиране и свободно изразяване на мнение, с репресивни мерки, познати от тоталитарните държави. Защото заповедта за прекратяване на Луковмарш е абсолютно незаконна. И това няма значение дали е възможно да се случи гореизложената процедура за 30 минути или не. Дори и да е възможно и информацията да е вярна, и благодарение на телепортация да се случило всичко това за този времеви период, по никакъв начин това не дава право на столичния кмет да забранява шествието.

Най-малкото защото никъде в закона няма упомената забрана на масови мероприятие да присъстват хора, които по някакъв начин в предишен период за нарушили закона. За пияни хора дори няма нужда да се коментира, защото всеки, присъствал поне веднъж на Луковмарш, знае че организаторите не само не допускат видимо пияни участници, но и такива, които консумират алкохол, без да са пияни.

Поради всичко изброено до тук, след марша миналата година, решихме че не може да позволяваме повече държавните институции по този начин да са се гаврят с нас и с паметта на ген. Луков, и пуснахме жалба в съда срещу заповедта на кмета. Административния съд в София, след като разгледа нашата жалба, взе логичното решение да отмени заповедта на Фандъкова или с други думи да я обяви за незаконна. Столична община обжалва това решение пред Върховния административен съд, но без да предоставя никакви нови доказателства в своя полза и следователно очакваме ВАС да потвърди решението на първоинстанционния съд съвсем скоро.

Тук всеки би си помислил, че Столична община ще капитулира, в усилията си, неправомерно да попречи на провеждането на едно абсолютно законосъобразно заявено мероприятие. Но вместо да мислят как да решават безкрайните проблеми на Столицата, които след топенето на снеговете са още по-видими, те умуват как отнова да нарушат закона,  за да не проведем Луковмарш, както е предвидено. Това ни бе намекнато на срещу между нас, като организатори, полицаи от СДВР и представители на общината. Наглостта на тези, облечени във власт престъпници, минава всякакви граници, дори и за този абсурдистан, който в момента представлява българската държава.

Но ние не смятаме да гледаме безучастно и да се примиряваме с това положение.

Затова в петък, 17 февруари, от 13 часа организираме протест пред Столична община, на който ще изразим явно и шумно нашето мнение относно репресивните мерки спрямо Луковмарш.


Надяваме се да бъдем подкрепени и от всеки честен и достоен българин. Защото действията на Столична община не са просто атака срещу ген. Луков и нас като организатори, те са атака срещу българския национализъм като цяло, защото зад тях стоят същите зли сили, които убиха и Генерала преди 74 години.

www.lukovmarsh.info




Гласувай:
0



1. 1997 - А какъв е смисълът на това "събиране и свободно изразяване на мнение"
16.02.2017 10:54
Ако е почит към едно лице- в случая ген. Луков, това всички правят на гроба или пред паметник. Ако е излагане на мнение, това се прави с митинг, с речи. Защо точно марш и какви мнения изразявате?
цитирай
2. lubomir33 - Помисли още малко
16.02.2017 11:01
1997 написа:
Ако е почит към едно лице- в случая ген. Луков, това всички правят на гроба или пред паметник. Ако е излагане на мнение, това се прави с митинг, с речи. Защо точно марш и какви мнения изразявате?


Мисля, че и сам можеш да се сетиш:)
цитирай
3. 1997 - Подозирам, че е нещо много срамно
16.02.2017 11:46
lubomir33 написа:

Мисля, че и сам можеш да се сетиш:)

щом не може пред хора да се каже.
Защо ли попитах?!
цитирай
4. lubomir33 - Подозирам, че отговора на твоят въпрос е твърде лесен
16.02.2017 16:34
1997 написа:
lubomir33 написа:

Мисля, че и сам можеш да се сетиш:)

щом не може пред хора да се каже.
Защо ли попитах?!


Шествие се прави за да те видят повече хора, панимаеш:)
А за да разбереш какви идеи изразяваме, просто можеш да цъкнеш на линка в края на постинга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1377863
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив