Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2019 09:48 - Факелно шествие за националния празник в Стара Загора
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1844 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

През последните години Стара Загора се утвърждава като един от градовете, в които все по-осезаемо се усеща възраждането на българския дух. И Трети март е денят, когато това най-ясно проличава. Честването на националния празник започва от сутринта с официалната церемония по пренасянето и издигането на 300 метровото българско знаме до мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”. През целия ден има различни инициативи свързани с годишнината от Освобождението на България от османско иго. Като финал на честванията, последното събитие за деня е ефектното факелно шествие, организирано от младежката родолюбива организация “Бранител”, което се превърна в истинска традиция.

Тази година то бе и най-многобройно до сега. Стотици младежи от града се включиха в него. Специално за проявата бяха дошли и много гости от цялата страна. Разбира се и ние от Български Национален Съюз подкрепихме нашите приятели от “Бранител” и взехме участие в шествието. Там бяха и националистите от “Кръв и чест” и момчетата от “Бял фронт”. За надслов на тазгодишното шествие, организаторите бяха избрали лозунга: “Да живее победата!”

Сборният пункт за участниците бе парк “Тракия”. От там, в 19:30 часа стройните колони на родолюбците поеха по централните улици на града. Младежи в традиционни носии водеха шествието, следвани от знаменосци и участниците с факли. Много минувачи бяха впечатлени от гледката, някой ръкопляскаха, други снимаха с телефоните си, а трети се включиха в шествието.

Крайната точка на маршрута бе Паметника на 3-та опълченска дружина и подп. Калитин. Там участниците се построиха и бе проведена церемония в памет на героите, дали живота си за народа ни. Пред събралите се реч държа представителя на организаторите Никола Чакалов, който бе избран и за млад кмет на Стара Загора за 2019 година. Той подчерта огромната цена, която народа ни е платил за свободата си, като припомни и съдбата на Стара Загора по време на Освободителната война, когато градът е напълно опустошен, а населението е зверски изтребено от турска редовна войска и цигански башибозук.

След него говори водача на софийската организация на БНС – Пламен Димитров. В словото си той наблегна на упоритата борба за свобода, която предците ни са водили непрестанно през петте века мракобесие – борба изпълнена с кървави бунтове и въстания и с отстояване на духовност, култура и идентичност. Припомни и че без Априлското въстание, без епопеята на Шипка, Трети март нямаше да го има. Основното, на което наблегна е, че свободата не се получава даром, тя се извоюва, а веднъж извоювана, трябва да бъде отстояване, ако не искаме да я изгубим. Борба, която сме призвани да водим ежедневно като националисти.

В края на церемонията бе поднесен венец на паметника на героите. След това присъстващите паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на всички онези, пролели кръвта си за свободата ни. Преди проявата официално да приключи, трикратно проехтя възгласът “За България – свобода или смърт!”

Именно такива прояви, събиращи стотици будни млади българи, показват че въпреки всички трудности, за България има надежда и с дружни сили можем да извоюваме едно по-добро бъдеще.

От http://bgns.net



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378549
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив