Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2021 17:53 - Кризата се очертава за ЕС, тъй като Covid, Brexit, границите и Русия излагат лошото ръководство и големите разриви в сърцето на блока
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1438 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2021 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Кризата се очертава за ЕС, тъй като Covid, Brexit, границите и Русия излагат лошото ръководство и големите разриви в сърцето на блока

image

Дамян Уилсън е британски журналист, бивш редактор на Fleet Street, консултант по финансовата индустрия и специален съветник по политическите комуникации във Великобритания и ЕС. 16 февруари, 2021 г. 13:40 Вземете кратък URL адрес

image

© Ройтерс (L) Йохана Герон; (R) Франсоа Леноар

    Европейският съюз е в опашка, тъй като страните-членки пренебрегват диктатите за общи действия във връзка с коронавируса, висша фигура обвинява шефа Урсула фон дер Лайен в разрушаване на връзките във Великобритания, а евродепутатите призовават шефа на външната политика да се откаже.

Бившият белгийски министър-председател Гай Верхофщат преживя доста втори живот като бясен архи-федералист в Европейския парламент и той се наслаждаваше на това, че често показваше презрението си към британските политици, докато се движеха във вълнуващите води на Брекзит.

Но сега Верхофщад е сред редица водещи политици, които  диваха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради грешни стъпки през последните седмици.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

image

Вземането на решения в ЕС е като на СССР: идеологията кози хората. Позицията на фон дер Лайен относно въвеждането на ваксината доказва това

Висшият либерален евродепутат обвини фрау фон дер Лайен в разрушаване на отношенията между ЕС и Великобритания, причинявайки „ дипломатическа катастрофа “, когато тя въведе твърда ирландска граница миналия месец, за да ограничи потенциалните доставки на ваксини за Великобритания

Този ход, каза бившият преговарящ за Европейския парламент за Брекзит, „ унищожи за няколко секунди сериозността на преговорите с Великобритания, водени от Мишел Барние повече от три години “.

Този израз на разочарование ще бъде изненада за мнозина. В крайна сметка британските медии нямат високо мнение за мъжа. След някои от по-спорните му твърдения, като например, че Великобритания ще бъде „ джудже “ на международната сцена, след като напусне ЕС, вестник „Сън“ предприе  атаката с „ Никаква по-отвратителна фигура не стъпва в коридорите на Брюксел от завесата - коси слаймбол Гай Верхофщад. Опитайте се, както биха могли, дори пияният [Жан-Клод] Юнкер или паунът Барние не могат да се сравнят с отвратителната арогантност на белгийския арогант .

И ето го, сега се застъпва за Великобритания.

За да може Верхофщат да разбие редици като този с фон дер Лайен и Комисията, нещо сериозно не е наред в Брюксел. И президентът не е единствената висша фигура, която има груба воля, тъй като някои държави-членки, ядосани от неправилното боравене с коронавирусните ваксини, използват кризата, за да отблъснат фундаменталното убеждение, че всички 27 членове трябва да действат едностранно.

Водещата светлина Германия е най-старшият член на блока, който остави крака си. Въпреки призивите на Европейския парламент, за да се предотврати извършване на Nord Stream 2 газопровода опрат на санкции от страна на САЩ, канцлер Ангела Меркел сигнализира работа по проекта на руския Газпром, за да  започне отново тази седмица, без да обръща внимание на виковете.

В по-нататъшен ход за дразнене на Брюксел германците също решиха временно да затворят границите си с Австрия и Чехия, за да спрат разпространението на мутантни варианти на коронавируса, без да си правят труда да уведомят Комисията. Това предизвика незабавна тревога за над 20 000 чешки работници, които всеки ден влизат в Германия и подкопават един от ключовите принципи на Европейския съюз - свободата на движение.

Когато Комисията обяви, че очаква Берлин да следва по-ранно споразумение за общ подход към ограниченията за пътуване, за да се избегнат затваряне на граници и общи забрани за пътуване, бе казано в несигурни условия да вдигне глава. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер отвърна , „ Комисията трябва да ни подкрепя и да не поставя спици в колелата ни с евтини съвети. 

СЪЩО И НА RT.COMИзхвърлянето на хора в карантинните хотели за спиране на разпространението на потенциални мутантни щамове на Covid показва, че параноята сега управлява британската политика

Това им казаха. И този път не обичайните заподозрени, Унгария или Полша, демонстративно пренебрегват Брюксел заради дребни нарушения на „ европейските ценности“ , а Германия прокарва своя път. Време е да седнете и да забележите.

Действията на Берлин започват да насърчават другите, тъй като естонският евродепутат Рихо Терас спечели подкрепата на 50 евродепутати, за да подпише и изпрати  писмо до фон дер Лайен с искане към шефа на външния министър на ЕС Йозеп Борел след неотдавнашното му унизително пътуване до Москва, където руският му негов колега прокара пръстени около него, отхвърляйки ЕС като „ ненадежден партньор “.

Поех инициативата да поискам действие след унизително посещение на @JosepBorrellF в Москва. Без оправдание, това беше провал. #StopBorrell @EPPGroup @MFAestonia @EEinEU @EP_ForeignAff @errnews https://t.co/dYbz1SCi33

- Рихо Терас (@RihoTerras) 6 февруари 2021 г.

 

Този вид реакция обикновено е нечувана в подчинения Европейски парламент и това е ясна индикация, че пукнатините се разширяват в това все по-тясно съюзно здание, не само по отношение на боравенето с пандемията на коронавируса, но и по-широки въпроси.

Освен ако борещият се фон дер Лайен, който е извън дълбочината си, не успее да обърне нещата бързо, е трудно да я видим да издържи дистанцията само след една година на върха.

Бившият германски министър на отбраната никога не е бил изключително популярен избор за висшата роля на Европа, така че може би това ще направи напускането й по-малко травматично. Но щетите са нанесени и е време да продължим напред.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757271
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031