Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2021 21:24 - Парите не могат да купят воля
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 793 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2021 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

"От 2001 г. Националната армия на Афганистан е получила 86 млрд. долара директна помощ, отделно от националния бюджет на страната. Според световните класации тя беше по боеспособност пред редица европейски и азиатски държави. АНА имаше 360,000 души личен състав, 145 самолета, 27 хеликоптера и над 20,000 бронирани коли и танкове. Официалните, международни класации, на които хората масово толкова вярват и цитират за всичко, редовно я слагаха на предни места по редица показатели. Защото тези показатели винаги са основани на формалното, на материалното.

 През последните две седмици нито един самолет от тези 145 не излетя, а хеликоптерите бяха използвани единствено за бягство на висшите офицери. Експерти коментират, че пълната парализа на такава огромна и добре въоръжена армия е прецедент в историята на съвременното военно дело. Покажете това на следващия икономист, който ви обяснява как най-важното нещо на света са цифричките в БВП-то и парите. Как метафизичните теми са приказки за дечица, а трябва, като него, да сме фокусирани само върху номерата и "измеримото". Покажете го на либерала, който разбира само от материални показатели и се смее на остарелите ви разбирания за религия, нация, племе, идентичност.

  В Афганистан видяхме как вярата и религията премазват колосалното материално богатство. Как семейство, кръв, етнос и племе надвиват изграждане на "модерни иституции" с милиарди долари и планини от военно оборудване. Пущунският етнонационализъм се оказа по-силен от "демократизирането" на таджиките, узбеките и хазарейците. Религията надви англосаксонския конституционализъм. Медресето в Пакистан даде повече плодове от семинарите на Станфорд в Кабул. Всичко, което модерният човек тачи - цифричките в БВП-то, листовете хартия със закони и права, институционалните реформи и материалните придобивки се сгромолясва като кула от карти, когато под нея няма здрава и вкоренена основа от религия, кръв и етническа идентичност.

  Всичко това е трудно за обяснение на икономисти и финансисти, облъчени да мислят само за свещените си цифри. За стрелките в зелено и червено. И е невъзможно за обяснение на либералите, чиито съзнания от най-ранна възраст са промити да се подиграват на религията и груповата селекция, камо ли тази въз основа на кръв и племе. Когато се случи, обаче, светът им да се сблъска с все още живи примери за вяра и кръв, шокът от сгромолясването на модерния Вавилон винаги е огромен. Преживяват го и днес с Афганистан.

  Затова в Европа от векове има политическа и социална страна, наречена консервативна, национална или реакционна. Това са хората, които осъзнават огромната сила и важност на религиозно-кръвната основа, без която една цивилизация, колкото и да блещука от позлатените си куполи, всъщност е просто колос на глинени крака. Колос, който ще се срине, както се сринаха редица други преди нея. Причината да седим от тази консервативна, остаряла, непривлекателна и често осмивана страна на политическата барикада не е, защото мразим либералите, хуманистите, демократите, "различните". А защото просто смятаме, че са идиоти. Афганистан за пореден път показа онова, което тези идиоти така и не успяват да проумеят. Кръвта и вярата надвиват кухите просвещенски мантри.

                                                                                                                             Кристиян Шкварек



Гласувай:
3



1. syrmaepon - Може би това е война между две кул...
20.08.2021 09:06
Може би това е война между две култури, между различни психики, между дълбоко религиозния, имащ нужда от вяра човек и светския , вярващ единствено в своите способности. У нас бих дала пример с циганите от Пазарджик, които ги мързи да научат български, но се научиха да слушат Корана на арабски. Постоянно се питам защо? Дали са им повече пари? Или това им е по-близко и по-разбираемо?
цитирай
2. shtaparov - Може би това е война между две кул...
27.02.2022 02:32
syrmaepon написа:
Може би това е война между две култури, между различни психики, между дълбоко религиозния, имащ нужда от вяра човек и светския , вярващ единствено в своите способности. У нас бих дала пример с циганите от Пазарджик, които ги мързи да научат български, но се научиха да слушат Корана на арабски. Постоянно се питам защо? Дали са им повече пари? Или това им е по-близко и по-разбираемо?

На хората с хайдушки манталитет всяка глупост им е драга- така е и с гореказаните кюнци :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378264
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив