Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2022 18:36 - Днес почина един от най-ярките представители на българският национализъм - полковник Дянко Марков
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 1731 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.02.2022 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес, само няколко месеца преди да навърши 100-годишна възраст, е починал полковник Дянко Марков. Той беше един от последните живи царски офицери, ветеран от Втората световна война и кавалер на орден за храброст. Дянко Марков беше пламенен български родолюбец и борец за историческата истина, което му коства и не малко години по комунистическите лагери и затвори.

Бащата му, адвокат Георги Марков е бил областен водач на легионерите в Плевен и председател на Върховния съюзен съд на Съюза на българските национални легиони. За тази си дейност той заплаща с живота си след 9 септември 1944 г. Легионери са и братята на Дянко Марков. Поради тази семейна връзка с легионерството, той се опитваше с всички средства да защитава СБНЛ и ген. Христо Луков от лъжите и клеветите на антинационалните сили. Така той самият беше често мишена на техните атаки. И въпреки това остана верен на идеалите си до последен дъх.


Споделяме с вас речта, която произнесе пред младите националисти на Луковмарш през 2007 година. Забележете думите, с които завърши своето слово:
 
“Днес ние няма какво да вършим друго, освен възкресявайки спомена на доблестния военачалник, за вожда на легионерите на млада България, да възпитаваме днешните български младежи, да им предадем щафетата, от нас, поколението, което е на последната права, ние пред гробовете си да им предадем завета на нашите деди: До смърт за България, младежи! Ще победите! Нашият богослов!”





Гласувай:
5



1. germantiger - не знаех
17.02.2022 18:51
жалко - истински българин и легионер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1383822
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив