Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2023 13:20 - Какво стана на Луковмарш 2023?
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 2505 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.02.2023 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През тази година трябваше да се проведе 20-то юбилейно шествие в чест на генерал Христо Луков и отбелязващо 80 години от убийството му. Тази година институционалният натиск срещу събитието беше многократно по-голям от всяка предишна година и де юре маршът не се проведе. Де факто, почитането на паметта на героя бе огромно и продължи няколко дни.

Столична община реши да забрани провеждането на събитието, въпреки богатата съдебна практика от последните години, изрично позволяваща провеждането на мероприятието. Съдът обаче си позволи да наруши закона, давайки възможност за обжалване на решение, което ясно и недвусмислено е забранено от Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Така финалното решение на втората инстанция ще бъде обявено на 1 март – дни след самия марш.

Нещо повече – от Столична община стигнаха до налагането съвсем буквално на цензура. На насрочения протест срещу това решение, организаторите бяха подготвили плакати с лика на ген. Луков и текст „Забранен, но не забравен“.

От полицията съобщиха, че всяко споменаване на името на генерала, скандиране или носене на такива плакати ще доведе до моментално прекратяване на протеста. Граждани, носещи блузи и тениски с неговия лик, бяха карани да ги събличат или покриват, за да може да тръгне шествието.

Драконовски мерки срещу събитие, което е напълно законно според решения на българския съд през последните пет години.

Цензура, ограничения какво може да се говори и какви плакати да се носят и жестоко потъпкване на правото на свободно сдружаване и публични събрания – невиждани от времето на комунистическата власт преди 10 ноември политически ограничения.

Припомням и какво пише в нашата Конституция:

Чл. 43.
(1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.

През последните 20 години на кое провеждане на Луковмарш е имало въоръжени участници? На кое от събитията се е стигнало до физическо насилие? Отговорът е – никога, заради високата дисциплина на участниците и защото поводът все пак е траурен и никой възпитан човек не би си позволил да оскверни паметта на ген. Луков с подобна низост.

Мнозина се опитват да омаловажат станалото по два параграфа – според тях, ген. Луков е бил „фашист“ и някакъв злодей, а не български военен с безупречна репутация. Другите, малко по-запознати с историята, твърдят, че нямат проблем с личността, но имат критика към участниите. Не им харесва, че сред тях имало нацисти – без да проверят така ли е наистина.

Ще припомня следните факти от неговата биография:
  • Ген. Христо Луков участва във войните от 1912, 1913 и Първата световна. Благодарение на неговия подвиг и днес град Кюстендил е в България.
  • Занимава се с преподаване на военно дело в годините след войната.
  • През 1935 г. става министър на войната. Българската армия към този момент още е под наложените ограничения на Ньойския мирен договор и е изключително малка и слаба. Именно той е министърът, при когото армията ни се превръща в голяма и организирана сила.
  • Напуска активната политика през 1938 г., когато престава да е министър. За тези три години не е убил, цензурирал или репресирал никого – въпреки дългия си стаж на един от най-отговорните постове в държавата. Всички теориии „ако беше…. щеше“ не отчитат този прост факт.
  • Докато е бил министър не е известно да се е облагодетелствал материално. Най-видно е това от дома му – обикновена къща, тогава на самия край на София.
  • Убит е от комунистическа група заради опасения, че може да поведе българските войски срещу СССР.
Въпреки забраната, Луковмарш 2023 се проведе – този път в няколко дни imageНа 13 февруари, в точния час, когато терористите отнемат живота му, улицата пред дома на ген. Луков беше тясна за всички присъстващи. Снимка: Тодор Иванов

На 13 февруари, когато бе самата годишнина от атентата срещу него, пред къщата му се събраха стотици граждани. Имаше реч, поднасяне на венци и бяха запалени и факли в негова чест.

На 24 февруари по протежението на бул. „Витоша“ премина шествие със знамена и запалени факли. На събитието отново присъстваха стотици граждани.

imageКадър от шествието по бул. „Витоша“. Снимка: Хенрик Пилстрьом

На 25 февруари се проведе шествие – Протест под надслов „Незаконният марш“. На него присъстваха отново стотици граждани от цяла България, както и чуждестранни гости – от Швеция, Чехия, Германия, Испания, Полша, Франция, Унгария. Всички те искаха мирно и възпитано да почетат паметта на един български герой.

На това шествие, което бе и най-масовото, участниците носеха само български знамена – и гледката наистина беше впечатляваща.

За съжаление, самият марш, обявен за 17:30 не се проведе, а центърът на София бе под пълна полицейска окупация – бяха пратени няколко хиляди полицаи и жандармерия, както и двете водни оръдия, които са на разположение на МВР. Бяха спирани и обискирани, без поемни лица, десетки граждани, на други пък бе забранявано да се придвижват или присъединят към протеста.

Куриозен факт е, че на протеста на крайната левица против Луковмарш 2023 тази година имаше цифром и словом 29 души. И тъй като събитието им беше под надслов „Не джендъри ви убиват, а патриоти“ / „Мини Прайд“, то също имаше свой контрапротест. Подразнени от пропагандата на ЛГБТ тематика, няколкостотин души се събраха пред храма „Св. Неделя“ и също изразиха своята гражданска позиция, надминавайки многократно като посещаемост събитието на крайнолевите.

Вместо да изпише вежди, Столична община избоде очи.

На 26 февруари сутринта десетки граждани отново бяха пред къщата на ген. Луков, за да поднесат венци и цветя пред плочата му. Полицията отново правеше всичко по силите си да възпрепятства събирането на хора и допускаше единствено групи по 4-5 човека да поднесат цвете пред паметната плоча.

Ако теглим чертата, опитите на Столична община да забранят Луковмарш достигат едновременно комични и плашещи размери. Решенията стават все по-репресивни, а уважението към Конституцията, законите, правата и свободите на плащащи данъци граждани изцяло отсъства.

При целия натиск от страна на чужди посолства – руското и американското, на различни НПО-та и организации, Луковмарш остава законно и мирно събитие. И вместо да се проведе в рамките на час или два и да приключи с поднасяне на венци, той се превръща в няколкодневни блокади на центъра и въпиющо разхищение на публични ресурси. Нали никой не си мисли, че цялата тази полиция е платена от някой друг, а не от нас, данъкоплатците?

За догодина си пожелавам Столична община най-после да се вслуша в морала, в закона и в решенията на съда, да не пречи на това събитие и да пести парите на всички граждани.

Защото ген. Христо Луков ще продължи да бъде почитан.

От https://voinaimir.info/2023/02/lukovmarch-2023/





Гласувай:
2



1. nikikm - "Убит е от комунистическа група .."
28.02.2023 18:39
Убит е от еврейката Виолета Якова и оттам идва всичко. Тези протести от посолства само потвърждават силното интернационално еврейско лоби. Да сте живи и здрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1378426
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив