Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 22:02 - ЗА ПОМАШКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ „ДРУЖБА-РОДИНА” ОТ 1937 ГОДИНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЗА ПОМАШКАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ „ДРУЖБА-РОДИНА” ОТ 1937 ГОДИНА

 

   С интерес очаквах и проследих предаването па Канал 1 на 3. 02. 2023 г. от 22 ч. на тази тема. Мюсюлманите в България са една от темите на Балканите, по който проявявам жив интерес и съм чел доста автори. На пръво място цитирам Васил Дечев, но съм чел и трудове на Стою Шишков, на Христо Попконстантинов, на Констатин Канев, на Ангел Вълчев и др. автори българиу родени и живяли сред българите мюсюлмани.  Познавам Родопа много добре като география, природата й,  населените й места и вярата на хората в тях. Срещите ми по родните им места по Източни Родопи, където турците преобладават и по Западните са безчет. Интересът ми по тази тема се засили преди много-много години след запознаването ми с труда на Васил Дечев, „Миналото на Чепеларе”. Това за мен е един голям българин, чиито възгледи за братята ни по кръв мюсюлмани, приемам напълно. В момента през ума ми преминават картини с помащки семейства животновъди, сами в планината, които до такава степен са се срподили с животните и са се отчуждили от хората, че се безпокоят от контакт с тях. Но не и от животните и давам пример:

   В един огромен двор, част от планината Каратепе пасеше може би еднотонен бик, но много красив. Реших да го снимам с голям зум. Бикът явно не пасеше където трябва и една жена излезе да го премести на друго място. Той обаче не помръдваше, а гледаше към жената неподвижен, не реагирайки на виковете й. Тя отиде пред него и запомна да го бута с ръце по носа за да тръгне. Главата на бика бе два пъти по голяма от нея, но тя не се безпокоеше. Като ме видя обаче до оградата, тя остави бика и побегна към къщата. Като аз да бях по-страшен от бика.

   При друг случай една много дребна помакиня минаваше под коня, за да завърже самара му. Когато бе под коня, той заставаше като паметник. Хора, сродили се с животните.

   Да не се отконявам от темата.

   Самите помаци без да има външен натиск върху тях опитват да променят живота си, който е много тежък. Сред суровата природа, няма лекарска помощ, магазини. Една от причините за тежкия им живот е безпросветността на хората, което те са осъзнали отдавна, но да се просвети това население, пръснато по махали и колибаци по планината е задача трудна. Те на вълците имат доверие, защото знаят какво може да последва, но не и на хората, за жалост от които много са патили.     

    Помаците живеят предимно в Родопите, малко има и по Ловешко. Те живеят високо в планината, където зимата продългжава до 6 месеца. Занимават се основно с животновъдство и на второ място със земеделие. На такава височина, където падат слани през цялата година рисковано се отглеждат картофи и арпа /ръж/ лятна. Според мен в Родопите помаците са поне 150000. В Западните Родопи те преобладават, там има само 4 турски села. В Източните Родопи според мен турците са повече от помаците, като те са разделени по долините на реки. Давам пример с турците по долината на р. Горски извор, Кирковско и съседната долина на р. Дранговска с помаци. Същото е положението и по долините на реките на юг от Крумовград. Само по българския им език могат да се определят хората какви са.

   Аз съм казвал едно истина за помаците, която ще повторя и сега:

    ИСЛЯМЪТ ЗАДЪРЖА ПОМАЦИТЕ В ПЛАНИНАТА !!!

Ислямът ги учи да пазят и обичат родните си места, да не ги напускат, да се трудят, да не лъжат и да не крадат, но не им разрешава много други неща, напр да се женят за християни, да се обличат с непозволени според Корана дрехи, да отглеждат прасета. Ако гледаха прасета с остатъка от млякото на кравите – суроватки, цвик и др. – стопанствата им щяха да са още по-богати.

   Малка част от помаците през 1937 година са били образовани - бих каздал светски - в някакаква степен. Останалите са били образовани само по това, което изисква от тях Корана. Считам, че духовното образоване в мечитите, мектебите и медресетата е водено целенасочено, да разделя помаците и християните, макар и от една кръв. Напомням за случая от с. Момчиловци, когато брат убива сестра си защото е боядисала яйца за Великден. Тази дейност на моллите и ходжите е довела до радикализация на мюсюлманската общност в България, но в много ниска степен. За да бъдат отношеният напълно чисти и да няма все още пълно доверие на помаците към християните вината е на архитектите на възродителния процес, по време на който помаците бяха тероризирани – съдени, интернирани, други бяха застреляни. Причина за това бе тяхната вяра. Идиотите в Македония, тамошните варкспутиници пък бият българите дзаради етноса им. Вного идиоти на Балканите...Помаците обаче останаха в България въпреки терора до 1989 г, защото те не могат да се изселят в Турция -  те са българи и дори не знаят турски език. Ужасно нещо беше тази простащина, възродителния процес, която нанесе много травми на тези добри и работливи хора. Напомням за паметниците в селата Брезница, Корница и Лъжница. Защо идиотите застреляха тези хора, защо стреляха по майката на Тюркиян, багаща с момиченцето си в цедилка на гърба си? В името на свободата и щастието на мюсюлманите в България, може би. Обяснението за мен е едно – изроди!!!

   Виждайки нуждата от светско образование на помаците, по-образованите от тях се опитват да сторят нещо и така възвиква през 1937 г. Организацията  „Дружба-Родина”. Тя се оглавява от българин, роден сред помаците, комуто те имат пълно доверие. Членовете на тази организация държат за по-сериозно образование на децата, в джамиите да не се цитират цитати от Корана на арабски език, а на български. Срещу неграмотността е била изработена програма, а надарените с талант помаци са получили възможност и за културни изяви – да публикуват свои стихове или случки от живота ми в разкази в списания, някои от тях в книги. Ръководителите на Организацията са били с талант и за да привлекат интереса на помаците те са писали и пиеси. Езикът е бил така приспособен, че да се разбира от помаците. Които са разговаряли с помаци по колибаците, знаят, че езикът им е доста различен от този, който ползваме. Първоначално на представленията са идвали само мъже, после са запонали да идват и малко жени, на сцената обаче само веднаж се е качила жена.

    Резултатите са били добри. Някои помаци, които пътуват из страната като кираджии и др. са си сменили имената, защото по местата за хранене са ги подигравали, че не ядат свинско. Други са започнали да изнасят службите в джамиите на български език. Със съвместни усилия в центъра на махали са се строили училища. Зимно време те са били затваряни, защото пътеките до тях са били непристъпни.

    И така  до 1944 г., когато всички ръкводители на Организацята са били арестувани и обвинени, че са фашисти. Всичките архиви на Организацията са били изгорени, в това число издадените доста томове с книги, в които има разкази на помаците, описващи случки от живато си, стихове, статии, които са им били изнасяни, пиеси, писани специално за тях. Организаторите на този „фашистки метеж” от 1937 г. са изправени пред Народния съд, но са останали живи. Интеринрани са по страната, където няма помаци, както Агушевците по Русенско. Приелите български имена помаци са били задължени да си върнат стрите имена, в джамиите е трябвало да се въведе четено на арабски език. Банда от идиоти?

   Опитвам се да разбера борците портив фашизЪма и капитализъма, но не мога. Страшно нещо е фашизЪма май. Путин с по 100 ракени на ден по Украина и не може да ги прочисти ото кафявата чума на укронацизЪм и бандерофашизЪма. Мисля, че и Българиа не е 100% прочистена от монархофашизъма. Радев, Копейкин и Нинова обаче ще я прочистят и върнат при добрите, от ОНД.

   След 1989 г. помаците отново имат възможност да се трудят според програмата в чипа им. Едни от тях работят по чужбина и се връщат с доста пари, които инвестират в личните си стопанства. Други гледат животни. Ще дам прпимер с помаците по Велийца, които с труда се са в икономичмески възход. Причина за това са пътищата, които бяха построени по времето на Бойко Борисов. Спирам се само на дела на Родопа, Велийца, част от най-запдния дял на Родопите – Велийшко-Виденишки.  За него съм писал, той е голяма красота. Този рид върви на юг и при вр. Виденица завива на изток. Една река – Доспат - го загражда от запад, която тече на юг и второ от изок – Въча, която тече на север. Делът има 4 високи огромни язовира и още два огромни по-ниско.

    По времето на Борисов бе построена т. н. Магистрала от Аврамови колиби да с. Кръстава и покрай реката от селото долу до р. Чепиннска. А пътят от Велинград до Сърница след ремонта си получи името Мазният път. Пътат за с. Грашево бе завършен, започна път през Цветино към Юндола. За сета основната връзка на тези хора е теснолинейката, те нямат нормален път гъм Велинград! Много  ътища бяха направени от долината на р. Места към Виденица и горе по билата на планината. Този регион е райски красив, а най-обгледното му е махалата Кьораво, от която има изглед към три планини – Родопи, Рила  и Пирин. Цитирам и още едно село, Орцево.

    Благодарение на тези пътища помаците от Велийца получиха целогодишна връзка със страната и това стана причина те да могат да предлагат регулярно стоките си,  които произвеждат – мляко и млечни продукти, месни произведения, яйца, пилшко чесо, десетки видове сладка, не мога да изброя всичко. И хората се замогнаха. Къде ли не по страната има щандове по пазарите с тяхна продукция, която се изкупува. Войната на Путин срещу човешката цивилизаяция, а също и управлението на страната ни не от редовно правителство, а от президентови блоклуци доведоха до увеличавеене на цените на хранителните стоки. Това е добре дошло за производителите им, които имат още един стимул да ги произвеждат. Който е сравнямал помашко мбяко и мляко от някоя много пхърва търговска верига, знае за какво говоря.

   Както дейноста на Организаацията от 1937 г. бе сълорена от тогавашната простащина през 1944 г. и просветителите обвинени във фашизъм и депорирани, нова беля са стовари на помаците през периода 1975/1989 г. Тези хора имат нужда от много малко – държавата така да наппави, че те да работят. Много инфрструктурни подобрения те си праят сами – водосналдяване, черните пътища, благоустройство на населените места, но едно нещо не могат да си направят – пътищата. Затова имаше програма от правитерстото на Бойко Борисов да се стоят пътища с пари по колекторските програми, които съддаваха доста работни места за помаците – едни на кариерите, други с камиоте, трети с машините за строеж на пътища, други по асфолтовите бази и т. н. Но боклуците на Радев, обвинявайки борисовците, че крадат, за да се пееустановят пътните кражби спряха всякякво стоителство на пътища по Родопа. Изведнаж хората останаха без работа, машините бяха изоставени по планината, пътищата – заебани. Да се посети региона на с. Лисичево и се види тази трагедия е много тежко преживяване. Това а напавиха боклуците на Радев. Те въобще не знаят за този регион, за програмите по инфраструктурата, как да представят програма през ЕС и та да бъде финасирана. Туй нещо наричам трифоноворадева простащина в действие. От две години тя срива страната със задкулисното му управление.

    Като се започне с програмата на БПЦ от 1934 г, имаща за цел де върне поаците в християнската вяра, провеждана от воеводи откровени убийци, после с отмяната на дейността на просветителите от 1937 г. след това с възродителния процес, вилнял от 1975 до 1989 г. и посредното, макар не толкова жестоко, по просташко вмеателство в живота на помаците – брактисването на трифоноворадевата простащина от строежа на пътиища за тези хора, за да имат те целогодишна връзка със страната, как нищо добрро не измислиха децата и внуците на някогашните борци срещу каритализЪма и монархофашизЪва в страната ни.

   Това според мен е линия, начертана от Кремъл и изпълнявана от Радев с  цел скапване икономиката в страната ни и постепенно от тази позиция тя да стане нежелан партньор от ЕС и да се върне в орбитата на Голрямата страна, която продължава с хиперракети да громи фашизЪма по Европа и в която живеят най-щастливите хора на света.

   Мисля, че докато маркспутинците на Радев въртят страната с цел да промени тя геостратегическата си ориентация и да стане тя президентска републиака от типа на Русия, Беларус, КНДР и още една две като тях, вместо в НОРМАЛНОСТТА, ще навлезем в ИДИОТИЗЪМА. Където войната е мир, свободата е робство, а прпостащината е сила....

    И накря една препоръка към туристите:

    Запознайте се д Родопа като започнете от Велийца и стигнете до Ивайловград. Необходими за това са поне 10 години. Вместо да пълинте гушите на гърци и турци, инвестирайте парите си в България.

    



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184137
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031