Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 20:20 - Грод(Гордас,Хордасу,Гретис)-520-528 Владетел на хуно-българите в
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 194 Коментари: 0 Гласове:
4



Скритата имперска история на българите (IV-VII век)

                                          Ивелин Савов

Грод(Гордас,Хордасу,Гретис)-520-528                                                                                      

        Владетел на хуно-българите в Патрия Оногурия. Вероятно е син на Джураш Мазгут, брат на Мугел и може би брат на Татра. Грод е първият хуно-български владетел, който приема християнството и прави опит да покръсти хуно- българите.Той е имал голяма власт и престиж за времето си. Грод умира в името на Христовата вяра.Зад неговото убийството стоят брат му Мугел и недоволни от политиката му военни и жреци.Центърът на неговата държава се е намирал в Крим.

        През 524 г. византийският император Юстин I се опитва чрез своя пратеник в столицата на хуно-българите в Крим, Проб да убеди хунският цар(Грод) и да подпомогне грузинския цар да се върне на престола си.

       Прокопий в своите "Персийски войни" пише:Гурген ,князът на Кавказка Иберия, воювал с персийския цар Кабад, се обърнал с молба за помощ към византийския император. Императорът изпратил в кримския град Боспор патриция Проб с много пари.Целта била да се наеме войска от хуните, които живеели между Херсон и Боспор.Проб изпълнил своята задача и Юстин с тази войска от хуни се отправил към Лазика в помощ на Гурген.

      През 528 г.Грод, посетил византийския император Юстиниян в Константинопол. Целта на посещението му била сключването на съюзен договор с Византия,както и  приемането от негова страна на християнството. Император Юстиниян станал кръстник на Грод и му дал куп дарове.От своя страна Грод обещал да отбранява от варварите римските владения, особено град Боспор и да доставя известно количество рогат добитък.В съюзния договор имало клауза, според която императорът имал право да изпрати допълнително количество войска под началството на военни трибуни за защита на Боспор, който бил станал център на търговията между хуно-българите и Византия и за събирането на рогатия добитък.

     Когато се върнал в своята страна, Грод започнал да налага новата вяра. Унищожил доста езическите идоли, на които се кланели дотогава народът му .Но езичеството сред хуно-българите имало своите поддръжници и срещу Грод избухнал метеж.   

    Недоволството се засилило и от васалното положение спрямо Византия и за данъците, които трябвало да и се плащат.Начело на бунта застанали жреците, боляри, военни, както и братът на Грод - Мугел. Грод бил свален от власт и убит.

    Според средновековните историци Малала и Теофан : - "През 528 г.царят на хуните, наречен Грод дошъл в Константинопол. Присъединил се към императора, станал християнин и се просветлил, а императорът бил негов кръстник. Ромеите охранявали Боспор от хуните и взимали от тях данък. Братът на Горд е бил причастен към неговото убийство."                                                                                                                                       

    Според Йоан Никийски и Михаил Сириец, "Юстиниан I станал кръстник на Горд и го обсипал с големи дарове, като го отпратил в неговата страна, за да охранява римските граници и град Воспор, наричайки се така, защото хуните ежегодно плащали на римляните данък, вместо пари, бикове. Юстиниан изпратил в града и ромейски войници.Царят на хуните, ставайки християнин, върнал се в своята земя, отишъл при своя брат и разказал му за любовта на императора и неговата щедрост, как и защо се покръстил.Той събрал идолите, на които хуните се покланяли и ги претопил.

    Хуните се разсърдили и се сговорили с неговият брат, убили го ,и на негово място поставили за цар брат му Маугер".                                                                                          

    За убийството на Горд от Маугер пише и византийският хронограф от 12 век Михаил Сирийски-"Горд бил свален от своя брат,войската и жреците и бил убит".

    Някои неща относно приемането на християнството от страна на Горд остават в загадка.Не са ясни причините, поради които Грод се решава на това смело деяние, което по-късно ще доведе до неговата гибел.

    Въпросът е дали той доброволно е изразил желание да приеме християнството или е бил принуден да се съобрази с определени неизвестни обстоятелства.

    Буди недоумение характера на съюзния договор между Византия и хуно- българите на Грод. Този договор де факто поставя Грод под васалитета на империята и е написан като от победител към победен.

    Събитията около Грод много напомнят тези свързани с приемането на християнството от княз Борис в Дунавска България. Затова не може да се изключи възможността Грод да е приел християнството под византийски натиск, като по този начин е целял да спаси страната си от чужда инвазия.


Мугел(Муагер,Муагерис)-528-530.

    Владетел на хуно-българите в Патрия Оногурия. Вероятно е син на Джураш Мазгут, брат на Грод и може би брат на Татра. Унгарският тюрколог Ю. Немет го определя като цар на кубанските хуно-българи.

    Мугел организира бунт срещу брат си Грод, който бил приел 

религия през 528 г.На негова страна застанали жреци, военни и велможи. Войските на метежниците победили армията на Грод, който бил свален от власт и убит по заповед на Мугел.След смъртта на Грод, Мугел(Маугер) се възкачил на кралския трон.

    След това, опасявайки се от намеса на римските войски в Боспор, хуно- българите на Мугел нападнали града и избили византийският гарнизон , като убили трибуна Далматием. Но българите не владеели за дълго Боспор. Императорът отправил срещу тях по море и суша многочислена войска набрана от скити (готи). Усилията на Юстиниян се увенчали с успех. Хуно-българите, уплашени от вестта за приближаването на силната армия, напуснали града.Жителите на Боспор признали върховната власт на Юстиниян, който трябвало да ги защитава от нашественици.

     За неговото врeме Теофан пише,"възползвайки се,че римляните не му обръщали внимание (на Мугел), войската му нападнала град Воспор и убила трибуна Далмаций и войниците му. Чул за това, императорът отправил срещу нашествениците консула и други военачалници.Хуните(българите), като разбрали за това, побегнали и изчезнали, като във Воспор се възцарил мир и римляните управлявали без всякаква опасност."      

    Йоан Малала също пише за тези събития.

   "Те се появили пред Боспор и убили охраняващите града. Дочул за това, Василевсът назначил бившия консул Йоан за отговорник на проливите на Понтийско море и му дал войска от готи.Василевсът изпратил и по море войници срещу хуните.  Също и по сушата той изпратил голяма войска начело със стратега Вадуарием.Разбрали за това, варварите избягали,и мир се установил в Боспор,населен с римляни."                                                                                   

    Според египетския епископ Йоан Никиуски,"Маугерис се покръстил след Горд". Повечето историци, считат, че Мугел е останал езичник.

    През 530 г. Мугел извършва военен поход срещу Византия.Срещу него воюват войските на гепида Мундо. Съюзници в битката му били славяните.Походите се оказват неуспешни.

    Византийски летописец пише:"Мундо,войводата на двете войски в Илирия, пръв от римските военачалници пропъди готите, които се скитаха до сега из Илирия, като изби не малко от тях.Същият този войвода се осмели да се нахвърли в Тракия и щастливо разби опустощяващите я българи, от които паднаха петстотин в сражението."

    Никиуският епископ Йоан пише:"Около 531 г.император Юстиниян тръгнал на война по Черно Море със скити и готи против хуните, които убили своят цар, защото се покръстил."

    Съдбата на Мугел е неизвестна. Счита се, че той е управлявал до 530 г. Възможно е да е бил убит в битка или свален от власт от провизантийски кръгове в страната си.


Булгар (Вулгер,Булгер,Вукич,Волег)-502/530-540

    Върховен управител на Патрия Оногурия. Бил е брат и вероятно съвладелец на Дрого. Загива в битка с византийците през 540 г.,заедно с брат си Дрого.Твърде вероятно е Булгар да е идентичен с крал Вукич, който Паисий Хилендарски описва като първия български крал и брат на крал Драгич.

   Името Волег или Вологез, като митичен втори български цар се среща в летописа от 19 век на поп Йовчо Попниколов от Трявна, който попаднал на книги от Търновската Патриаршеска библиотека на Второто Българско царство.

   Съгласно данните на Блазиус Клайнер, първото заселване на българите на юг от Дунава става още през 507 г. в земите на дн. Южна Албания и Македония. Има основания да се счита ,че това е станало именно по времето на Булгар.

   Български наемни дружини дейно участвали като съюзници във войните на византийския император Юстиниян в периода 533-540.Те помогнали много за успехите на византийците водени от военачалника Велизарий в Азия, Африка и Италия. Тези български дружини включвали представители на всички по-големи хуно-български племена- утигури, кутригури, савири и други.


Дрого (Дрог,Драгич)-530-540.Владетел на Патрия Оногурия. Идва на власт вероятно след Мугел.Може да се предположи,че той е управлявал съвместно с Булгар, с който са били родни братя.Неговото управление се характеризира с непрестанни български нападения над византийските провинции Мизия, Тракия и Илирик. Загива през 540 г. в битка срещу византийците, заедно с брат си Булгар.

    За неговото време Стивън Рънсиман, позовавайки се на авторитетни средновековни източници пише:                                                                                                                                       

   "През 535 г. те(българите-кутригури) навлезли в Мизия.Също така през 538 г. многочислени прабългарски орди, предвождани от двама владетели, нахлули на Балканите и успели да победят и пленят няколко византийски военноначалници, сред които и един покръстен хун на име Акум.На следващата година Мундо отново се появил

https://www.bulgarnation.com/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-4-7%20%D0%B2%D0%B5%D0%BA-2017-16.html

   



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6842899
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031