Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 12:31 - Интересни книги и спомени на генерали и държавници от Третият Райх
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 11264 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 01.11.2017 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Представям ви няколко интересни книги написани  от германски генерали и държавници от Третият райх / на руски език, в pdf формат /. В тях са показани и доста от слабостите и недостатъците най-вече в управлението на Райха, довели  до неговият крах.
Както се казва - Главната цел на изучаването на историята е да се поучим от нея.


Ханс Рудел - "Пилот на Щука"


image

Ето какво споделя един от най-големите асове на Втората Световна война:

"По време на първите ми полети над Съветския съюз аз забелязах безчислени укрепления построени по границата. Те се простират на стотици километри и са частично недостроени. Ние летим над безкрайни летища - на току-що построените бетонни писти вече имаше наредени в редица самолети. Например по пътя за Витебск, по който настъпваше нашата войска се намираше един такъв почти завършен аеродрум с множество бомбардировачи "Мартин".
На тях не им достигаха гориво и екипажи. Когато видяхме всичко това си казахме: "Добре че ги ударихме навреме". Очевидно е че Съветите са направили цялата тази подготовка с цел да ни нападнат първи.
Кой друг на Запад би могла да атакува Русия?
Ако руснаците бяха завършили подготовката си за нанасяне на първи удар, нямаше да има никаква надежда да ги спрем".Валтер Шеленберг - " Мемоари "


image

Спомените на шефа на външното разузнаване В.Шеленберг за тайните на Райха. От неговата гледна точка много  исторически събития изглеждат доста по-различно от общоизвестните.
Някои по-интересни моменти съм ги маркирал с жълт цвят.


"Когато в Германия на власт идват националсоциалистите, ръководството на германската комунистическа партия получава от Москва указания да счита за враг номер
№ 1
не НСДАП и командването на Вермахта, а социал-демократическата партия.
В политическото ръководство на НСДАП, Сталин е виждал тогава един вид спътник  в постигането на  собствените си революционно-комунистически цели в Европа, разчитайки че в един прекрасен ден Хитлер ще обърне своето оръжие против буржоазният Запад, борба която е трябвало да изтощи силите му.
"

" Това че генерал фон Шлайхер искаше да продължи да поддържа  добри отношения с Русия, не подлежи на  съмнение. Все пак в крайна сметка той, бъдещият канцлер, предаде на фюрера повече от 42 милиона райхсмарки.
Тази цифра ми я съобщи под секрет, личният съветник на Хитлер по икономическите въпроси държавният секретар
В. Кеплер. Парадоксално и съдбоносно явление – Шлайхер финансира най-големият враг и бъдещият противник на Русия по време на  Втората Световна война!"


/ Ето откъде Виктор Суворов взима идеята за написване на "Ледоразбивачът" /


Хенри Пикер - "Разговори на масата с Хитлер"


Хенри Пикер по волята на съдбата се е оказал един от приближените на Хитлер. Ден по ден през 1941‑1942 г. той е стенографирал разговорите на фюрера.
За пръв път те са били издадени в Германия през
1951 г. и са произвели шокирашо впечатление върху читателите.Тук са публикувани без никакви съкращения, изказванията на Хитлер по различни въпроси от положението на фронта до изкуството и женската красота. Хитлер на практика разкрива своя образ и всеки сам може да му даде една непредубедена оценка.

ген.полковник Хайнц Гудериан - "Спомените на войника"


image

На бившия 
генерал-полковник  от танковите  войски на Вермахта Хайнц  Гудериан,взел активно участие в осъществяването на плана за "светкавична  война".
"Спомените" представляват  уникален документ за епохата и  драматичните събития от европейската и световната история  в  периода  1939-1945г.


ген.полковник Хайнц Гудериан - " Внимание танкове"
-

Историята на създаването на танковите войски.Алберт Шпеер - " Спомени "

image

Спомените на главният архитект на Третия Райх.
От 1942 г. министър на военната промишленост на Райха.

И накрая книгата на 
Виктор Суворов - "Самоубийство"


image

" През  20-30-те години Съветите създадоха огромна армия, наброяваща в мирно време над един милион човека и постепенно я увеличиваха.
Това предшестваше превъоръжаването на Германия от
1935 г. и затова не може да се разглежда като отговор на въведената от Хитлер всеобща воинска повинност.
Каква е била целта на създаването на такава огромна военна машина?
Хитлер е могъл да достигне само до едно заключение: Сталин има намерение да завоюва цяла Европа..."Разкриваща много от причините за поражението на Германската империя във  Втората Световна война.

Защо "светкавичната война" е била невъзможна и имал ли е Вермахта въобще някакви шансове за успех на Източният фронт?

Защо Сталин не е вярвал до последно на предупрежденията за нападението от страна на Германия?

Отговорите на тези и много други въпроси се намират в тази книга и въпреки че не съм съгласен с някои от оценките, които автора дава, все пак наистина си заслужава да се прочете
.

 

 Гласувай:
12Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1418770
Постинги: 414
Коментари: 710
Гласове: 1951
Архив