Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2023 21:45 - Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей преминава в юдаизма
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 202 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей иска да направи едно от най-израелските правителства в историята на страната, съобщи Блумбърг. В същото време други латиноамерикански държави се противопоставят на стратегията на израелския премиер Бенямин Нетаняху за изкореняване на Хамас. Милей пристигна в Ню Йорк (това е първото му пътуване в чужбина) и отиде направо на гроба на видния ортодоксален еврейски равин Менахем-Мендел Шнеерсон. Милей си сложи кипа и се облече изцяло в черно. Според един от говорителите му новоизбраният президент се обръща към юдаизма и в събота е участвал в еврейска церемония в Буенос Айрес, където е получил благословия от друг равин.

По-малко от две седмици преди да встъпи в длъжност и без пълен състав на кабинета, той нарече посещението в САЩ "духовно" пътуване. Само че не е известно кога Милей, който е израснал като католик, е решил да смени вярата.

"Анархокапиталистът", както го наричат, пътува до САЩ начело на делегация. Той ще се срещне с представители на Министерството на финансите, Белия дом и Международния валутен фонд. Целта е да обясни икономическия план на бъдещата администрация, който включва фискални корекции, парична реформа, държавна реформа и дерегулация.

Представителката на новоизбрания аржентински президент Диана Мондино пътува по-рано до Бразилия, за да покани президента Луис Инасио Лула да Силва на откриването в Буенос Айрес. "Основното послание е, че ние сме братски страни и ще останем такива. Едно е да се критикува идеология, друго е да се критикува човек. Трябва да разделим държавата, правителството и хората. Партньорството ще продължи по-добре и толкова бързо, колкото можем", каза тя.

Хавиер Милей се присъединява към Тръмп и Болсонаро в редиците на популистите, писа наскоро сп. "Иконъмист". Изявленията му, че привилегированата "каста" от политици краде от обикновените хора, се харесаха на много избиратели. През декември миналата година настоящият вицепрезидент Кристина Фернандес де Кирхнер беше осъдена по дело за измама на стойност 1 млрд. долара (тя отрича вината си).

През септември кметът на беден квартал подаде оставка, след като негов придружител публикува негови снимки на луксозна яхта. Няколко седмици преди вота опонентите похарчиха 1% от БВП за плащания на пенсионери и самонаети лица. Конгресът премахна данъците върху доходите на 99% от работещите. Но дори това не беше достатъчно, за да наклони везните в полза на перонистите. Предизборните проучвания показаха, че Милей е особено привлекателен за мъжете под 30 години, неформалните работници и самонаетите лица. За две десетилетия броят на регистрираните самостоятелно заети лица е нараснал до 1,8 млн. Значителна част от тези, които предпочетоха Милей, го направиха от разочарование от лошото управление на икономиката. Годишната инфлация надхвърля 140 %. Съществуват поне 15 различни валутни курса и множество сложни механизми за контрол на капиталовите потоци, цените, вноса и износа, което прави инвестициите невъзможни. Страната толкова много пъти е просрочвала държавния си дълг, че няма достъп до външно финансиране, освен от многостранни кредитори. Освен това е прибягнала и до печатане на пари от централната банка, за да покрие бюджетния си дефицит.

"Ситуацията в Аржентина е критична", заяви Милей в победната си реч. "Няма място за постепенност." Първото нещо, което трябва да се направи, е да се намалят разходите, които са нараснали от 22% от БВП през 2003 г. до 38% сега. За да намали дефицита, Милей може да започне с премахването на повечето субсидии за транспорт, вода, газ и електричество, които струват около 2,5% от БВП всяка година. Той би могъл да съкрати раздутата пенсионна система, която поглъща почти 12% от БВП. Този дял е равен на този на Германия и Финландия, въпреки че тези страни са значително по-богати.

 

Милей вече даде знак, че ще се опита да приватизира повечето от 33-те държавни компании в Аржентина, почти всички от които са с дефицит и струват на държавата повече от 1% от БВП годишно. Например в държавната авиокомпания на всеки самолет се падат по 147 служители. За сравнение, British Airways, която превозва три пъти повече пътници годишно, има 122 служители на самолет. Друг проблем за президента на Аржентина е широкият диапазон на обменните курсове.

Официалният обменен курс от 365 песо за долар е надценен и централната банка източва резерви, за да го поддържа. Това прави вноса по-евтин, но се отразява негативно на износа. За да защити оскъдните долари, правителството налага капиталов контрол, като забранява на аржентинците да купуват повече от 200 долара на месец, въпреки че повечето хора спестяват именно в долари. Капиталовият контрол доведе до огромен черен пазар, на който един долар вече струва 1000 песо.

За да нормализира валутната система, Милей трябва да девалвира официалния обменен курс, който вероятно ще достигне равновесие между официалния курс и курса на черния пазар. Едва след това може да се отмени капиталовият контрол.

Наред с това Милей трябва да стимулира растежа и инвестициите. За тази цел трябва да се подредят бюрокрацията и данъците, които в момента натоварват бизнеса. По данни на Световната банка през 2019 г. общият размер на данъците и осигуровките като дял от печалбата на средностатистическото средно предприятие в Аржентина е 106 %, докато в ОИСР - клуб на предимно богати държави - този процент е 40 %.

Според специалист по заетостта заетостта в частния сектор не се е увеличила от десетилетие, докато делът на държавните служители е нараснал от около 15 % през 2003 г. до над 20 % днес. След пандемията почти седем от десет нови работни места са създадени на неформалния пазар. Поради многото сложни ограничения за внос и износ попълването на митнически формуляри за внос на стоки отнема на предприятията средно 166 часа, докато в страните от ОИСР този срок е средно три часа.

Новият президент на Аржентина може да има късмет. През тази година страната беше засегната от тежка суша, в резултат на което износът на соя, пшеница и царевица спадна от 39 млрд. долара през 2022 г. на 23 млрд. долара. През следващата година износът може да достигне 40 млрд. долара. А неотдавнашните инвестиции в разработването на огромно находище на шистов нефт и газ ще позволят на Аржентина да намали вноса на енергия. През 2024 г. Аржентина може да спести между 3 и 4 млрд. долара от внос на енергия. Това обаче няма да е достатъчно, за да се обърне тенденцията в Аржентина. За да извърши трудните реформи, Милей трябва да спечели подкрепата на Конгреса. Понастоящем неговата коалиция има само 10% от местата в Сената и 15% от местата в долната камара на парламента. Той ще трябва да преговаря с дясноцентристката коалиция "Заедно за промяна" и с умерените перонисти. Отмяната на субсидиите и девалвацията на песото първоначално ще доведат до по-висока инфлация.

Затягането на коланите може да предизвика протести. "Той трябва да започне да го прави, дори ако това ще бъде изключително болезнено в краткосрочен план", подчертава експерт от банката Goldman Sachs. Аржентинците гласуваха за промяна. Ще приемат ли последствията от тях?, пита се "Иконъмист"

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kapitalistat-s-verizhen-trion-koyto-stana-prezident-na-arzhentina-preminava-v-yudaizma



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1388573
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив