Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2023 17:10 - Подвигът на капитан Борис Богданов
Автор: lubomir33 Категория: История   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Борис Богданов е български офицер, чийто животът и трагична гибел са известни за малцина днес. На 2.10.1887 г. в Мирково, в семейството на опълченеца от Шипка Стефан Богданов, се ражда син – Борис. След военното училище Борис Богданов завършва с отличие военноинженерни науки в гр. София. Участвал е в Балканската война през 1912 г. и в Междусъюзническата война през 1913 г. По време на Първата световна война се е сражавал на Южния фронт. За бойните си подвизи той получава орден и кръст за храброст от цар Фердинанд.

На 07.01.1916 г. телеграфната рота командвана от капитан Борис Богданов се установява в град Петрич. По това време гръцките войски се подготвят да превземат града, като са съсредоточили значителни сили за целта. Преценявайки ситуацията цар Фердинанд изпраща телеграма на капитан Борис Богданов. С телеграмата му се разпорежда да изведе населението от града, а той да бъде опожарен, за да не попадне в гръцки ръце.

Младият капитан изпада в дълбок размисъл след получаването на телеграмата. Той е български офицер и трябва да изпълни заповедта на Царя. Можем само да гадаем пред каква дилема е поставен той и какво е бушувало в душата му. Борис взима единственото възможно решение за него. За да не изпълни заповедта той се самоубива. Това се случва на 10.01.1916 г. Борис е едва на 29 години.

Междувременно гърците се отказват от своето намерение. Тогава петричани в знак на признателност към неговата саможертва го погребват в двора на черквата „Свети Никола” под огромно смокиново дърво, наред с най-висшите духовници на града. В последствие в негова чест издигат голям паметник.
През 50-те години на миналия век в Петрич се решава една от улиците да премине през двора на църквата. Независимо от недоволството на хората улицата преминава точно през гроба на Борис Богданов. Родолюбиви петричани изваждат костите му и ги преместват в градското гробище.

Паметникът на бележития български офицер е тържествено открит през месец юни 2019 г. от кметицата на с. Мирково. Намира се на входа за селото от към главен път Е871 (Подбалкански път).
Поклон.

От https://opoznai.bg/view/pametna-plocha-na-kapitan-boris-bogdanov-s-mirkovo



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1388070
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив