Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2023 11:59 - Загубим ли битката в училищата, губим всичко!
Автор: lubomir33 Категория: Политика   
Прочетен: 819 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 10.10.2023 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Ако искаш една година благоденствие, засей зърно; ако искаш 10 години благоденствие, посади дърво; ако искаш 100 години благоденствие, възпитавай хора." Китайска поговорка.

  Искам да споделя с Вас едни мои мисли по повод на сегашната ни “образователна система”. В момента се получава се следният парадокс. Детето ми отива на училище, където в час по история му разказват основно за Холокоста, а в час по философия за правата на ЛГБТ хората или на крокодилите травестити. Или го канят на представление на “Драг кралици”.
Тази година почти веднага след започване на учебната година ни предложиха децата да отидат на тридневна екскурзия във Банско ( за една доста добра сума) , където щели да се презентират. Още малко ми остана да отида и така да ги “презентирам” подобни учители, че да ме запомнят за цял живот. Да им оставя едни неизлечими спомени, така да се каже.

  Няма да забравя и една родителска среща в 36-то СУ “Максим Горки”, подчертавам Максим Горки, на която класната ръководителка, която е и учителка по история, ни обясни за инициативата на едни млади хора - "Да възстановим името ""Генерал Иван Колев"" на 36 СУ ""М.Горки"" в София" да се възстанови старото име на това училище, а именно “ген. Иван Колев” по следният начин: “Абе, там едни младоци , дошли от не знам къде си искат да ни сменят името на училището на името на някакъв генерал”. При което, аз се опулих и съвсем учтиво я попитах: “ Госпожо, а кой е този генерал?” “Ами май беше някакъв Колев, или нещо такова”. След което, настроението и тона ми се смениха и този път и отговорих: “Госпожо, Вие като учител по история имате ли представа кой е ген.Иван Колев и че благодарение на него днес Добруджа е в пределите на България”. След това дискусията с нея и с част от родителите, премина в един не дотам толерантен тон.

  Но да не се отклоняваме от темата. Мисълта ми е какво всъщност очакваме ние националистите от подобно “училище” и “възпитание”. Пределно ясно е какво ще излезе от там – нищо и половина – наркомани и чалгаджии. Както и малолетни проститутки. Това е все едно да хвърлиш някакви семена на полето, след което въобще да не се интересуваш какво става с тях и накрая да очакваш добра реколта. Това няма как да стане. В крайна сметка аз пращам детето си на училище, където му пълнят главата с глупости, след което, вечер след работа трябва да му обяснявам, че тези неща не са верни и че всъщност учителите или не го учат на нищо или просто им промиват мозъците с абсолютни тъпотии. Е, какъв е смисълът от подобно “образование”. Не трябва да забравяме, че учителската професия е преди всичко призвание, а не просто някаква работа. И учителят трябва да бъде и възпитател, а не само някакъв статист в клас, който да чака да му изтече работното време. Самата дума "образование" произлиза от "образувам", "създавам".

  И че една голяма част от нашите национални герои, като Христо Ботев, Тодор Александров, Гоце Делчев и много други са били и учители и това съвсем не е случайно. Именно в училището се формират бъдещите поколения.
  През Средновековието един евреин, който бил дал голям заем на френският крал, който не бил в състояние да му го върне, поискал среща с него. Кралят помислил, че пак става дума за пари, но този път равинът го изненадал: “Не искам сега да ми връщате парите. Имам само една малка молба към Вас - да ми разрешите да открия еврейско училище”. По-нататък нещата са ясни. Истината е, че при сегашната ни система на образование, една огромна част от младото поколение е загубено за каквато и да е кауза. Или по-просто казано - 99% от тях са “фира”. Ако някой от тях все пак тръгне по пътя на национализма, то това ще е по-скоро някакво голямо изключение.

  България се намира в състояние на демографска катастрофа. Ако и при това положение огромната част от младото поколение е загубено за националната кауза, съдбата ни е пределно ясна. Та мисълта ми е, колкото и нереалистично да звучи това в момента, да започнем да мислим да създадем собствено училище, в което да възпитаваме децата си и не само тях в национален дух, или в противен случай просто сме обречени като народ и държава. Загубим ли битката в училищата, губим всичко. При такъв процент “фира” няма фирма или държава, която да се задържи на повърхността.
image



Гласувай:
3



1. morskipesni - Метри цветен плат има,
10.10.2023 15:25
но една с акъла си- не.
Чалга- Барбита. Боклук.
цитирай
2. truthful - Битката в училищата е загyбена о...
11.10.2023 11:47
Битката в училищата е загyбена отдавна. За да се yправлява един народ или народите - направи ги прости и неyки.
И ... първото което беше съборено при "демокрацията" беше образованието. Доста висок процент от децата не могат да кажат родната си азбyка до края, доста не могат да четат. Много от тях не могат и да пишат. Те даже не могат да говорят. За знания и логическо мислене - пълен абсyрд. Ето това са бъдещите роби.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubomir33
Категория: Политика
Прочетен: 1388135
Постинги: 413
Коментари: 710
Гласове: 1949
Архив